
1958 de Adana Şehir tiyatrosu kurulduğunda biz gençler kırmızı koltuklu ve Kırmızı kadife perdeli salonu gördüğümüzde büyülenmiştik.
Bu tarihten önce Adanada Türkocağı ve Halk evlerinde küçük çaplı tiyatro sahneleri vardı, burası oralara hiç benzemiyordu.
Muhsin Ertuğrul o tarihte İstanbul’da küçük sahneyi kurmuştu,hocası Türk tiyatrosunun temellerini atan Adanalı hemşehrimiz BURHANETTİN TEPSİ nin memleketi Adanaya kendi tiyatrosunun en önemli Sanatçılarını gönderdi. Bunlar,
CAHİT IRGAT, NEVİN SEVAL, BİLGE ZOBU, İLKAY SARAN ve BAYKAL SARAN dı.
Ayrıca o devrin en önemli tiyatro yönetmeni SAİM ALPAGO ‘nun Ankaradan gelmesini sağladı.
1960 da Turgut Özakman’ nın DUVARLARIN ÖTESİ ve
A. KUTSİ TECER ‘in KÖŞE BAŞI oyunları Adanalılar tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.
1962 den sonra CENGİZ HAN’ ın BİSİKLETİ, BİR KAVUK DEVRİLDİ, KOCAOĞLAN, GENERALİN AŞKI ve AĞAÇLAR AYAKTA ÖLÜR piyesleri kapalı gişe oynandı.
1963 senesinde Emirgan Çay bahçesinde hafif güldürdüler sahneleyen NEJAT UYGUR ve GÜNERİ KOCATEPE oyuncu kadrosuna katıldı.
Ayrıca Adanalı sanatçılar NİHAT ZİYALAN ve ZEKİ GÖKER de bu kadroda yer aldı.
1965 te cumartesi günlerine Matinede kondu.
Ayrıca Adanalı amatör gençlerde çocuk tiyatrosunu kurdu. Aynı sene Belediye Reisi ALİ SEPİCİ Tiyatro için büyük bir bütçe ayırdı ve OTELLO eseri sahnelendi.
Ondan sonraki oyunlar rağbet görmeyince Ramazan ayında tiyatroda
Eski ramazan günlerini yaşatmak için Saz Heyeti, Kanto sanatçısı hatta Ayı bile oynatıldı. O günlerde tiyatrodan ayrılmış olan Nejat Uygur Erciyes Sinemasında tiyatro yapmaktadır. Bu olayı tenkit için Sinemanın önüne
” Davulsuz, Çengisiz ve Affedersiniz Ayısız Ramazan eylenceleri ; yazan bez afiş astırır.
Zabıtalar afişi indirmek için geldiğinde tesadüfen bende oradaydım. Nejat Uygur orta oyunu tiplemesi İbiş kıyafeti ile zabıtalarla komik tavırlı mücadelesini seyredenler çok gülmüştü. aynı senenin sonunda Ali Sepici nin emri ile Şehir Tiyatrosu kapandı.
Bu Tiyatroda o devrin Adanalılarının bir çok anısı vardır.
12/4/2025 Yaşar Yanardağ