Yeni şarkıları nerede keşfediyoruz? / Mehmet Tez

Dijital platformlar, YouTube, radyo, konser salonlarının programları, festivaller, müzik mağazaları, mekanlar, müzik yazarları…Hayır, hiçbiri değil

Bir ajans için yapılmış araştırmanın sonuçlarından ilgimi çeken bilgileri paylaşmak istiyorum. Son bir buçuk yılda Türkiye’de dijitalden müzik dinleme oranı yüzde 30 artmış. Yani telefon üzerinden data kullanımına bağlı alışkanlıklar tam gaz devam. İlginç bir bilgi: 15 Temmuz darbe girişiminin ardından müzik stream rakamlarının bir anda yüzde 50 artması. “Politik ve sosyal buhranlarda daha fazla müzik dinliyoruz” diyor araştırma. İşler sarpa sardığında müziğin sesi yükseliyor galiba. (Eminim başka açıklamaları da vardır stream’deki artışın.)

Türkiye’de 2016 yılında en fazla stream edilen şarkılar Türkçe rap şarkıları. Pop şarkıları değil. Her gün magazin basınında gördüğümüz “ünlü”lerin müzikleri de değil. Onlar belki radyolarda en fazla çalınan ya da müzik kanallarında ne fazla gösterilen isimler olabilirler. Ama kişinin gidip sevdiği şarkıyı bizzat tıklayarak dinlediği stream platformlarında bu isimler gerilerde. Türkçe şarkıların stream edilme ortalamasından 14 kat fazla stream edilen rap şarkıları var.

İlginç bir bilgi armoniyle ilgili. Türkiye’de en fazla tutan şarkılar F minör tonunda bestelenmiş. Stream istatistikleri bunu gösteriyormuş. Minör, Türk halkının tercihidir onu biliyorduk ama Fa minör tutkunluğunu bilmiyorduk. Uzmanların bir açıklaması olmalı. Daha sonra Do minör ve Mi minör geliyor. La minörün olmaması beni şaşırtmadı desem yalan. Doğada en fazla bulunan ses “La” neticede.

 

Yazının devamını okumak için tıklayın