İlk Çin’de sonra Avrupa’da ve ardından ülkemizde başlayan Koronavirüs (COVID-19) adlı bir salgının etkisindeyiz haftalardır. Önce uzaktan izlerken şimdi tam merkezindeyiz. Birçoğumuz ne yapacağımızı bilmiyoruz, belirsizliğin içinde kayboluyoruz, sabırla bitmesini bekliyoruz.
Çoğu sektör durdu. Kültür sanat bunların başında geliyor. Galeriler, müzeler, sanatçılar, sanat yazarları ve küratörler bu ani duruştan büyük oranda etkilendiler. Ve normal akışın ne zaman devam etmeye başlayacağını hiçbirimiz bilmiyoruz. Açılıştan açılışa yetişemediğimiz, eser görmekten yorulduğumuz o naif şikayetlerimize geri dönmeyi heyecanla bekliyoruz.
Bir araya gelip dertleşemediğimiz, online ekranlardan konuşmaya hatta sergi gezmeye alıştığımız şu günlerde salgının sanat sektörüne etkisini galerilerle konuşma kararı aldık. Bir de onların cephesinden dinledik olanları ve önerilerini. Anna Laudel Galeri Direktörü Ferhat Yeter, Pg Art Gallery Kurucusu Pırıl Güleşçi Arıkonmaz, .artSümer Kurucusu Aslı Sümer, Zilberman Galeri Kurucusu Moiz Zilberman, Daire Galeri Kurucusu Selin Söl, x-ist Galeri Direktörü Zeynep Pakel, Bozlu Art Project Sergi Küratörü ve Proje Yöneticisi Dr. Özlem İnay Erten, Versus Art Project Direktör Asistanı Ece Başar ve Dirimart Kurucu ve Başkanı Hazer Özil sorularımız üzerine değerli görüşlerini paylaştılar. Baştan uyarıyorum bu uzun bir yazı. Çünkü konuşacak çok şeyimiz var.
Koronavirüs (COVID-19) salgınının ekonomik yansımalarından etkilenen sektörlerin ilki kuşkusuz ki kültür sanat dünyası oldu. Olağanüstü hâller hep sanat sektörünü en hızlı şekilde etkilerken şu anda ülkede ve dünyada tüm sektörler durmuş durumda. İlk kapatılan yerler arasında müzeler ve galeriler yer alırken uğruna onca emek verilmiş birçok sergi de yarıda kaldı. Öncelikle merak ediyorum salgının çağdaş sanat üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Anna Laudel Galeri Direktörü Ferhat Yeter: Salgın, sizin de belirttiğiniz gibi, tüm dünyada kültür ve sanat sektörüne büyük bir darbe vurdu ve sektörü ani bir şekilde durdurdu. Bu alanda gerçekleşmesi planlanan tüm etkinlikler, sergiler çok ileri tarihlere ertelendi ya da iptal edildi; galeriler, müzeler kapatıldı. Öte yandan tüm bu olumsuz tabloya rağmen aslında tüm dünyada insanların, evlerindeki tüketim alışkanlarından, yine en çok kültür ve sanata ihtiyaçları olduğu ortaya çıktı ve sanat sektörü hemen alternatif içerikler üretmeye başladı.
Yazının devamını okumak için tıklayın