Kültür-sanat için dayanışma zamanı

Demet Akbağ

İşsiz kalan müzisyenden ışıkçıya, makyözden oyuncuya kültür-sanat piyasası çalışanları için destek organizasyonları kuruluyor. Sponsor ya da gönüllü yardımlarıyla sektöre cansuyu taşıyanlarla konuştuk.

ALİ DÜŞENKALKAR-OYUNCU

Şiirler ‘iyilik’ için okundu

Hayatlarını gişe gelirine bağlı sürdüren tiyatro emekçileri ve mekânlar ciddi bir krize girdi. ‘Dayanışmanın 100’ü Şiir Platformu’ kurucu ekibinde benimle beraber Tilbe Saran, Çağlar Çorumlu, yapımcı Emre Feza Soysal, sosyal girişimci Mehmet Sarıca ve Hürriyet tiyatro yazarı Bahar Çuhadar var. İki buçuk aydır altyapısını hazırladığımız internet sitemiz www.dayanismanin100usiir.org geçen çarşamba gecesi açıldı.

Bu süreçte 100 oyuncu arkadaşımızdan özel telif izinlerini aldığımız 100 şiirden seçtiklerini okumalarını rica ettik. 100 özel şiir videomuz internet sayfamızda izlenebiliyor. Şiirleri dinleyenler dilerse ‘destek ol’ butonuyla 50 liradan başlayarak destekte bulunabilir. Desteklerle, bize yine internet sayfamızdan başvuracak, güvencesiz tiyatro emekçilerine haftalık 250 liralık ihtiyaç kartları temin edeceğiz. Bu kartla market alışverişinden fatura ödemeye POS cihazıyla yapabilecekleri işlemleri gerçekleştirebilecekler.

Kültür-sanat için dayanışma zamanı

Demet Akbağ, Birce Akalay ve Ali Sunal gibi birçok ünlü oyuncu, tiyatro emekçilerine bağış toplamak için şiirler seslendirdi.

Tiyatro emekçilerinden kastımız oyuncu, dekor, ışık, kostüm tasarımcısı, yazar, dramaturg, yönetmen, gişe görevlisi gibi tiyatro çalışanları… Türkiye’de özel tiyatro yapmak çok zor bir iş. Bizler de tiyatrocuların bu süreci en az sıkıntıyla atlatmaları için çorbada tuzumuz olsun istedik. Seyircilerin de meslektaşlarımızın da bu çabaya katkı sunacağına inanıyoruz.

Yazının devamını okumak için tıklayın