Bir yanı kalabalık, diğer yanı yalnızlık – Kudret Sönmez

Bazen… Dilini dişlerinle kelepçeleyip ağzına hapsedersin firara hazır bütün kirli kelimeleri. Lal edip düşüncelerini, kendi haline bırakırsın kafanın dağarcığındaki kemirgen edepsizleri.

 Sonra, orta halli sözler çıkar piyasaya… Hayat mutfağındaki tezgâhların başında pişkin birileri mutlaka olur ve ardından kocaman bir sanat sofrası kurulur; yesen de, yensen de masadaki renkler önündedir… Yeter ki aşırtma, aşındırma duygularını. Her daim sağlam dur. Perspektifi kertik ufuk çizgilerine sakın yaklaşma. Ayrıca, güneşli güzellikler biriktir, sarıyı sarmalamış maviyle bak ömrünün kalan yerine dikilen her hale ve vakte.

Ve de mutlaka oku bakışlarına değen bütün resimleri; anlasan da, anlatamasan da bilerek tamamla hayatının bütün uzatmalarını.

***

ARD Kaman Sanat Galerisi, bu kez Dernek Başkanı Hüseyin Yılmaz’ın tablolarıyla şekillendi… İşin ilginç ve üzücü yanı, 8 Nisan Cuma günü saat 17.00’de “14 Yılın Seçkisi” başlığıyla açılan sergide, malûm virüse eşiyle birlikte yakalanan Başkan Yılmaz bulunamadı. Buna rağmen, yoğun bir buluşmanın gerçekleşmesine vesile olan etkinlik beğeni topladı… Kişisel sergisine dair gelişmeleri evinden takip etmeye çalışmanın sıkıntısını yaşayan Ressam Hüseyin Yılmaz, konuya dair bilgileri şu sözlerle aktardı:    

“İlk kişisel sergimi, 2008’de o zamanlar AÇS adıyla anılan galeride açtım… 14 yıldır karma sergilerin dışında kişisel sergi açmadım. Bu süreçte iyi sayılabilecek resimlerim birikti. Bu resimleri izleyici ile buluşturmam gerektiğinin rahatsızlığını duymaya başladım. Adana’da sanat çevresi Hüseyin Yılmaz resimlerini bir arada görmek istiyoruz serzenişinde bulununca, Adana Ressamlar Derneği Kaman Sanat Galerisi’nde bu etkinliği gerçekleştirmek istedim. Son 14 yılda yaptığım seçkin işleri bir arada sunarak izleyici eleştirilerini duymak istedim.”

RESSAMINI GÖREMEYEN SERGİ

 “6 Nisan’da galeriye resimleri yerleştirdim. O akşam eşimin covid-19 olduğunu öğrenince, ‘14 Yılın Seçkisi’ başlıklı sergimin açılışına insanların sağlığı için katılmadım.

2018’den itibaren başkanlığını yaptığım Adana Ressamlar Derneği yönetim kurulumuz, üyelerimiz ve sanat izleyicileri açılışı yaptılar. İzleyiciler telefonla, mesajla olumlu eleştirilerini bana ilettiler, bundan mutlu oldum. Sanatçısı serginin başında olmasa da, eser izleyici ile iyi iletişimde bulunabilir.”

14 YILLK DÖNEM

“Peki, 14 yılda benim sanatımda nasıl değişimler, dönüşümler oldu? Birçok sanatçı gibi ben de her yıl sanat üslubumda değişimleri, dönüşümleri yaşadım. Bunlar, hayatımdaki yansımaların etkisi ile oldu. 2010’da evlenmem, kızımın 2011’de doğması, evlilik sebebi ile atölyemi oturduğum apartmanın zemin katına taşımam resimlerimde değişimlere yol açmıştır. Boş zamanlarımı resim yaparak, kitap, sanat dergileri inceleyerek geçirdim. Her ocak ayında, sanat gündemini takip etmek için İstanbul’a gittim. Bu arada, 2008’de keşfettiğim panoramik soyut lirik çalışma üslubuna devam ettim. Diğer dörtgen kompozisyonlarımda lirik soyutlamalar devam etti. 2016 ve 2017 yıllarındaki yurtdışı sanat gezilerim sanata bakış açımı geliştirdi. Müzelerde doğrudan gördüğüm Kandinsky, Miro, van Gogh ve diğer sanatçıların eserleri beni derinden sarstı. Bu incelemeler ile plastik sanatlara farklı gözle bakmaya başladım.”

BAŞKANLIK SÜRECİ

“2018’de Adana Ressamlar Derneği Başkanı olunca her fikrimi sanat söyleşilerinde paylaştım. 2019’da pandemi süreci başlayınca sanat eleştirisi üzerine yoğun kitap okumalarım oldu. Plastik sanatları bir senfoni müziği gibi düşünmeye başladım. Zıtlıklar, benzerlikler, zıt renkler, geometrik uzanımlar, zıt biçimler ile kompozisyonlar kurmak daha çekici gelmeye başladı. Son iki yılda resimlerimde ciddi değişimler oldu. Örneğin, bu sergide yer alan portre1, portre 2, portre 3, portre 4 ve gecekondular gibi işlerim izleyiciden diğer panoramik işlerime göre daha az övgü alsa da sanatta asıl gücün duygusal hafızaya hitap eden biçimlerde değil, akla, zihne ve yaratıcılığa hitap eden biçimlerde olduğunu hissettim. Örneğin, izleyiciler en çok karlı köy, yansıma, köprü ve gecekonduları beğenmişler. Ama ben ileriki zamanlarda güzel biçimler bulacağım. Sanat arayıp bulma, keşfetme sürecidir.”

Baharın gidişatına coşku katan sergi, 16 Nisan 2022 tarihine kadar sanat dostlarını ağırladı.