Atıf Soğuksu, Haddini bilmeyen yolculuktur sanat – Kudret Sönmez

“Çıktığın yolda, bugün, yelken açık, yapyalnız, / Gözlerin arkaya çevrilmeyerek, pervasız. / Yürü! Hür maviliğin bittiği son hale kadar!..” diyor Yahya Kemal Beyatlı, “Deniz Türküsü” adı altında ölümsüzleştirdiği dizelerinin son kısımlarında.

Bir akşam vakti, alaca sular üzerinde başlatıyor şiirini şairimiz. Günün uyanıp sonsuzluğu içtiği saatlere kadar da devam ettiriyor… “İnsan, âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar.” … “Deniz Türküsü”nü bu ünlü dizesiyle bitiriyor Beyatlı. Fakat, ıslak yolculuğunun yelkenlerini açık bırakıyor. Biliyor ki; düşlerin ketlendiği yer, bütün yolların sonudur.

***

Atıf Soğuksu… 1952 yılında Antakya’da dünyaya gelmiş. İlk, orta ve lise öğrenimini doğduğu topraklarda görmüş. Vatani görevini tamamladıktan sonra, Hatay Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü’nde teknik ressam olarak göreve başlamış. Birkaç yıl devam eden bu sürecin ardından Hatay Valiliği’ndeki memuriyet hayatına grafiker sıfatıyla geçiş yapmış.

ÇOK YÖNLÜ BİR HAYAT

Memuriyetle birlikte, ilk gençlik yıllarında yeşeren sanatsal düşlerini özel atölyesindeki çalışmalarıyla pekiştirmiş… Karakalem, yağlıboya, pastel, akrilik ve guaj boya teknikleriyle ürettiği resimler onun sanat hayatında hoş bir çeşni oluşturmuş. Yanı sıra, kalemini kaligrafi alanına yöneltip estetik yazılarla beslemiş sanat dağarcığını. Bu arada, yaşadığı kentin sınırlarını aşıp Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerimizdeki karma etkinliklere katılmış, kişisel sergiler düzenlemiş. Ulusal ve uluslararası resim sanatı gruplarının gerçekleştirdiği yarışmalardan kazandığı 70’i aşkın ödülse kalemine, fırçasına güç vermiş Atıf Soğuksu’nun.

DÜŞÜNCELER VE FAALİYETLER

Sanata dair düşüncelerine, görüşlerine gelince… Konuya şu sözlerle açıklık getiriyor sanatçımız:

“Çocuklarımıza, gençlerimize ve yetişkinlerimize eğitim veriyor, onları özendirip güzel sanatlara yönlendirmek için gayret gösteriyorum. Sahip olduğumuz sanatsal değerleri ve geçmişten günümüze taşınan doğal ve kültürel mirası en iyi şekilde değerlendirip bu alandaki zenginliğimizi çevreme yansıtmaya çalışıyorum… Bu arada, eğitirken üretmeyi de ihmal etmiyorum. Önümüzdeki dönemde, almış olduğum küresel sergi tekliflerini değerlendirmeye çalışacağım.”

***

İster suda olsun, ister toprakta… Hatta gökyüzünün duru durağı görünmeyen sonsuzluğunda… Haddini bilmeyen bir yolculuktur hayat ve sanat. Beyatlı’nın bağrımıza nakşettiği dizedeki gibi; “İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar.”