Adana’da Müziği Yaşamak – Suat Yener

Toğrul Ganiyev
Toğrul Ganiyev

Çukurova Üniversitesi Konservatuar Müdürü Doç. Dr.Toğrul Ganiyev’i ziyaret etmeye Ç.Ü. Güzel Sanatlar Türk Müziği Şefi Şükrü Birbaş ile birlikte gittim. Bir başka müzik ustası Prof. Dr. Erol Erdinç ile tanışma fırsatı buldum.

Adana’da müziği masaya yatırdık. Eğitim, kültür, çalışma mekânları ve istihdam sorunların başında yer alıyordu. Müzik topluluklarında eğitimin önemli olduğu kadar eğitimcilerinde iyi eğitim almış olması ortak fikrimizdi. Batı ve Türk müziğinde eğitimin iyi olmasının en önemli faktörü şüphesiz ki konservatuar eğitiminden geçiyor. Kültür Bakanlığı koroları da bu olgunun en önemli desteğidir.

Konservatuarı bitiren gençlerimizin çalışma sahası bulamaması bir başka sorundur. Üniversiteler, devlet koroları, radyo ve televizyon kurumları iş sahasının en önemli faktörleridir. Bu istihdam alanlarının kısıtlı olması bu sorunun en önemli kaynağıdır. Adana için yok denecek derecededir.

Bu sorunların en önemlisini Adana’da amatör topluluklarda görüyoruz. Topluluklar çalışma yeri bulamamaktadır. Oysaki yerel yönetimlerden Adana Büyükşehir Belediye’sinin sağladığı konser salonu desteğinden başka kültür adına, sanat adına bir destek alamamakta sorunları büyüyor.

1958 yılında yapılan 550 kişilik kapasiteye sahip olan tarihi salondan başka bir salona sahip olamayan anakentlerden biri olan Adana’dan bahsediyoruz. Tiyatrosu, senfonisi, toplantıları ve konserlerine göğüs geren Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu daha ne kadar dayanacak diye düşünüyorum.

Yapılacak en önemli hamle kültür sitelerinin yapılması olmalıdır. Kısacası Bundan 60 yıl önce gözümüzün içine baka baka götürülen radyomuzu istemek hakkımız değil mi? Kültürümüzü gelecek nesillere taşıyacak olan Türk müziği konservatuarımızın açılması için gerekli çabaları istiyoruz? Konser salonları ve amatör topluluklara destek istemek te Adanalının en önemli hakkı olduğunu düşünüyorum.

Doç. Dr. Toğrul Ganiyev

Çukurova Üniversitesi Konservatuar Müdürü olan Doç. Dr. Toğrul Ganiyev, Keman virtüözü Prof. Server Ganiyev’in oğludur. 1990 yılında Türkiye’ye gelen Azeri Keman sanatçısı, Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde 3 yıl çalıştıktan sonra 1993 yılında geçtiği Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde görev yaptı. Ç.Ü. Devlet konservatuarı Müdürü olarak görev yapıyor.

 

Prof. Dr.Erol Erdinç

Prof. Dr.Erol Erdinç müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuarı’nda A. Adnan Saygun’un kompozisyon sınıfında başladı. Paris Konservatuarı’nda Jean Martinon ile başladığı orkestra şefliği çalışmalarına devam etti. 1983 – 2000 yıllarında İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın daimi şefi ve müzik direktörü olarak görev yaptı. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı Başkanı oldu. İstanbul Devlet Senfoni ile yaptığı “İlkbahar Konserleri” vasıtasıyla Türkiye’ye senfonik caz’ı tanıtmıştır. Kültür Bakanlığı Sanat Danışmanı ve Devlet Sanatçısı unvanı vardır.

Çukurova Üniversitesi Yıl Sonu Konseri

Çukurova Üniversitesi Kültür Müdürlüğü Türk Sanat Müziği Korosu ile Türk Halk Müziği Korosu ortak konser imza atmaya hazırlanıyorlar.

TSM Korosu şef şükrü Birbaş yönetimindeki konserde Hüzzam ve Muhayyerkürdî makamında eserlerden oluşan repertuar sunacak.

İkinci bölümde şef Özgür Peker yönetimimde THM Korosu Anadolu ezgilerinden oluşan türkülerle konser verecek.

Ç.Ü. Mithat Özsan Amfisindeki konser 13 Aralık 2017 Çarşamba günü saat: 19.30’da başlayacak. Konseri izlemek için Ç.Ü. Kültür Müdürlüğü’nü arayabilirsiziz.

 

Ç.Ü. Pop Orkestrası Yıl Sonu Konseri

Gitarda Muhittin Şengönül, Saksafonda Refik Koral Kısakürek, Piyanoda Serdar Büyükeda, Bas Gitarda Ertan Özer,Bateride Murat Özçokbilen, Solistler Özgül Özay ve Orçun Utku’dan oluşan Ç.Ü. Pop Orkestrası Yıl Sonu Konseri ile pop müziğinin en güzel örneklerinden sahnede alacaklar.

Çalışmalarını izledim. Güzel şarkılardan oluşan konser 19 Aralık 2017 Salı günü Ç.Ü. Mithat Özsan Amfisi’nde saat 19.30’da başlayacak. Konseri izlemek için Ç.Ü. Kültür Müdürlüğü’nü arayabilirsiz.

Gönlü Güzel, Sesi Güzel, Kendi Güzel Seray Güzel

Seray Güzel, ortaokulda müzik öğretmeni sesinin güzelliğini keşfetti. O yıllarda Özel Yeni Lise Okul Korosu’na ve sonra okul grubunda yerini aldı. Sesinin güzelliği ve şarkı söyleme yeteneği hocalarını büyülüyordu.

Milliyet gazetesinin düzenlediği Türkiye Liselerarası müzik yarışmasında okulu temsilen katıldı ve kız solist dalında derece aldı. Daha sonra okul grubu olarak Hürriyet Gazetesi Altın Mikrofon Yarışması’na katıldılar. Bu grupta olmak ve bir müzik yarışmasında bulunması musiki şevkini doruğa çıkardı.

Seyhan Musiki Derneği oldu. Hilmi Sulu, Abdulkadir Salar, Hayrettin Arpacı, Gökhan Soygün’den faydalandı ve musiki adına bilgiler edindi.