Adana’da Yapılacak 100 Şey VI – Haluk Uygur

(Sondan bir önce)
76/ Eski fabrikada yeni müzeyi ziyaret; Orhan Kemal’in Bekçi Murtaza romanına konu olan Tarihi Milli Mensucaat Fabrikası günümüzde tam 6 adet müzeye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 50 binden fazla objeye sahip Adana Arkeoloji Müzesi buraya taşındı bile. Müzedeki yaklaşık 3000 yıllık dev boyuttaki Hitit Tanrısı Tarhunda Heykeli üzerinde “Ben Adania Tanrısıyım” diye yazıyor. Demek ki en az 3000 yıldır bu kentin ismi değişmemiş.(Aslında 4000 yıl)
77/ Akkapı kır lokantalarında bir akşam; İşte tadına doyulmaz bir gurme ziyareti. Masadaki örtünün düzeninden çok yediğinin ulaşılmaz lezzetini konuşabilirsin artık. Buradaki lokantaların hepsi, aynı zamanda kasap oldukları için yiyeceğin etin koyunun neresinden kesildiğini, etin erkek koyun eti olup olmadığını görürsün. Unutmayın etin erkek olanı lezzetli kabul edilir Adana’da…
78/ İrişkin yediniz mi hiç hatta irişkinli humus; İrişkin et sucuğunun , Adana’da yapılış biçimidir. Ama asla çarşıda satılanlara benzemez, özel baharatıyla bir lezzet kavramıdır. Humus ise nohuttan yapılan özel bir meze türü. Bunun irişkinlisini ise Akkapı restoranlarında yemelisiniz.
79/ Ziyapaşa Bulvarı’nda piyasa yapmak; Ziyapaşa Bulvarı Adana’nın en eski ve en lüks bulvarlarından biridir. Cadde iki taraflı cafe, restoran ve marka satan alışveriş dükkanları ile doludur. Türkiye’nin en iyi piyasa yapılacak yerlerinden biridir.
80/ Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi’nde yakın tarihi yaşamak; Tarihi bir binada olan müzeyi gezerken hem tipik bir Adana evini görmüş olacaksınız, hem Kurtuluş savaşının bölgedeki öyküsünü izlemiş olacaksınız, hem de dev boyutlarda Atatürk’ün Adana’ya yaptığı seyahatleri anlatan bir fotoğraf sergisi göreceksiniz. Müzenin iç düzenlemesi ben ve rahmetli Mehmet Baltacı tarafından yapılmıştır.
81/ Eğer bir parça odun alırsan görürsün gününü; Karataş ilçesi civarındaki 7 Kardeşler türbesi, dev (binlerce yaş yaşamış olmalılar) melengiç ağaç ormanının altında bulanan 7 mezarın bulunduğu bir türbe olmanın yanında, tam bir korunmuş tabiat alanıdır. Çünkü yöre insanı burdan bir dal bile koparırsan, gece karabasan göreceğine inanır. Burası tatil günleri inananlarının piknik alanı haline gelir.
82/ Kuş cennetlerini ziyaret; Adana’nın Akdeniz kenarı, kuzeyden güneye göçen kuşların Akdeniz’i geçmeden dinlendikleri son noktadır. Bu yüzden Adana’da Sarıgöl, Akyatan, Ağyatan ve Tuzla deltaları, Türkiye’nin popülasyonu ve çeşidi en çok olan kuş cennetlerinden biridir. Buralarda fotoğraf çekme olanaklarını zorlamalısınız. Doğa, macera ve sanat… İşte tatil…
83/ Amatör balıkçılar iş başına; Adana’nın Yumurtalık ilçesinde amatör balıkçılık bir sektör olmuştur. 5-6 arkadaş birleşerek akşama doğru kiralayacağınız bir tekne ile, tekne sahibinin rehberliğinde çıkacağınız balık safarinin tadına doyamayacaksınız. Muhakkak bir şeyler avlayarak geleceğiniz gibi sabaha kadar süren sohbet ile bir kaç soğuk birayı hiç unutmayacaksınız.
84/ Dilberler Sekisi’nde sabah koşusu; Türkiye’nin belki de tek şehir içindeki tabiat alanı olan Dilberler Sekisi’nde okaliptüs ormanı içinde koşarak sabah sporu yapmak, başka hiç bir şehirde mümkün değildir. Size daima atla, bisikletle, suda kano ile spor yapanlar eşlik edecektir.
85/ Şehir içinde kuş cenneti; Dilberler Sekisi ve Seyhan Gölü koruma altında bir kuş cennetidir. Bu iki tabiat alanı da Adana kentinin göbeğindedir. Var mı Türkiye’de başka benzeri?
86/ Eski Baraj’da sohbet; Seyhan Nehrinin üzerinde bulunan tarihi regülatör köprü, kentin içlerine doğru giden 2 su kanalına yol verir. Böylece su kentin içlerine kadar yayılmış olur. Eski barajın şelale gibi su çağlayan kapaklarının altındaki kafelerde, suyun armonisiyle birlikte bir şeyler içmelisiniz.
87/Adana Merkez Park Türkiye’nin en geniş, uçsuz bucaksız bir parkıdır. İçinde Merkez Cami, iki anfi tiyatro, alışveriş merkezleri, spor ve konser alanları, heykeller, portakal bahçeleri gibi oluşumlar vardır. Tüm burayı minyatür bir trenle gezmek istemez misiniz?
88/ Kurtkulağı Kervansarayı; Ceyhan’ın Kurtkulağı Mahallesi’ndeki tarihi kervansaray, günümüze kadar gelebilmiş en sağlam kervansaraylardan biridir.
89/ Bürücek; Toros Dağları’nın eteklerinde bir dağ sayfiye yeri olan Bürücek’te bir gün geçirmenizi öneririm.
90/ Adana’da Büyükşehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi ve Devlet tiyatroları, sürekli temsil yapar. Kentte tiyatrosuz bir gün geçirmeniz mümkün değildir.
(Sadece bir bölümümüz kaldı… Umarım sıkılmadınız… Ve yine umarım, Adana’yı gezmenin bir kaç günde olamayacağını hissettiniz)