Adania öyküleri – Haluk Uygur

İSMİ DEĞİŞMEDEN HALA YAŞANILAN EN ESKİ ŞEHİR

Bundan yaklaşık 4 bin yıl önce MÖ 1550 yılıyla tarihlenen Hitit kitabelerinde bile Adaniya isimli kentten bahsedilmektedir. Adı değişmeden bu kadar uzun süre yaşayan çok az şehir bulunur.

İstanbul, Antakya, İzmir, Ankara, Efes, Roma, Atina gibi tarih boyunca başkent olmuş kentler bile en az 1000 yıl sonra tarih sahnesine çıkmışlardır.

4000 yıldan öncesini de düşünürseniz yaklaşık 8 bin yıllık bir geleneğin yarattığı modern bir kültür kentidir Adana…

BARIŞIN DOĞDUĞU KENT; ADANA

Dünya tarihinin bilinen en eski barış anlaşması MÖ 1890 yılında imzalanan Kadeş Barış Anlaşması’dır.10 yıl süren kanlı bir savaşı bitiren bu anlaşmayı Mısır adına Firavun II.Ramses imzalarken, Hitit İmparatorluğu’nu İmparator III. Hattuşil  temsil etmiştir. Anlaşmada bu iki imzaya ilaveten Hitit İmparatoriçesi Puduhepa’nın da mührü bulunur.

Kraliçe Puduhepa’nın ilk yazılı anlaşmada mührünün bulunmasının nedeni, imtiyazlı kişiliği nedeniyle tarafları barışa ikna eden kişi olmasındandır. Puduhepa o zamanki ismi Kizzuwatna olan Adana ilinde doğmuştur. Bu yüzden “Adana barışın doğduğu kent” olarak anılır.

(Kadeş Barış Anlaşması)

DÜNYANIN İLK ORGAN NAKLİ 2000 YIL ÖNCE ADANA’DA YAPILDI

Efsanelere ve bazı Hıristiyan öykülerine göre, dünyanın ilk organ nakli,  Adana’nın şirin bir sahil ilçesi olan Yumurtalık’ta yapıldı.

Günümüzden tam 2000 yıl önce, o zamanki ismi Aegea olan Yumurtalık’ta Cosmo ve Damian isimli 2 hekim; bir zencinin bacağını, bir beyaza takmak suretiyle ilk organ naklini gerçekleştirmişler. Yıllar sonra Hıristiyanlarca aziz ilan edilen bu hekimlerin ameliyatını gösteren fresklere Avrupa kiliselerinde rastlayabilirsiniz.

Yazının devamını okumak için tıklayın