Aratos felsefe dergisinin 114. sayısı yayınlandı.

Tarsus’ta yayın hayatını 19 yıldır düzenli olarak sürdüren Aratos felsefe dergisinin 114. sayısı yayınlandı. Adını Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozoftan Aratos alan dergi gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından yayınlanıyor.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057382904688

Yerel bir yayın olmanın ötesinde olan Aratos derginin, 114. sayısının konu ve yazarları şöyle: Bir yılı daha geride bırakırken/Sunu (Uğur Pişmanlık, Çizgiyle/Desen (Ali Özenç Çağlar), Dedikodu –Öykü (Cemile Cereb), “Nereye De Gidiyon Kız Cennet?” Öykü (Aydın Bolkar), Rousseau’yu Yeniden Düşünmek (Mustafa Günay), Özne Yolculuğu Öznenin Yokluğu (Havva Ağral), Felsefenin Dijital Yolculuğu (Uğur Pişmanlık), Sanatın Ölümsüz Dehası: Goethe ile Konuşmalar-1 (Bedriye Korkankorkmaz).

Aratos Felsefe dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık da derginin 114. sayının “Bir yılı daha geride bırakırken…” başlıklı sunuş yazında şunları söylüyor; “Aratos Felsefe Dergisi bir bu sayısıyla 19 yılı geride bırakıyor.

            2022 yılı Aratos adına oldukça yoğun geçti. Bu yıl içerisinde felsefe, kültür ve sanat adına pek çok anlamlı etkinliğe imza attık.

            Aratos Felsefe Dergisi olarak 19. yılımızı 9-16 Nisan 2022’de Tarsus’ta Mehmet Bal Sanat Galerisinde, Mersinli yontu sanatçısı Hasan Canel’in “Kibele’nin Kadınları” Ahşap Heykel Sergisini açtık. Yine aynı mekânda 2022 “Aratos Kültür Sanat Ödülü”, Ressam ve Eğitim Emekçisi, ressam ve Tarsus Ressamlar Dernek Başkanı Ümit Aslan ile yazar Cemile Cereb’e verildi.

Aratos Felsefe Dergisi olarak 19. Yıl kutlama etkiliğinin ikincisi ise Mersin’de Kültürhane’de Hasan Canel’in “Kibele’nin Kadınları” Ahşap Heykel Sergisinin yer aldı ve “Antik Çağ’da Tarsus’ta Felsefe” belgesel film gösterisi gerçekleştirdi. Ayrıca, Uğur Pişmanlık’la söyleşi yapıldı ve Aratos Yayınları standına kitaplarını imzaladı.

Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali, 27-29 Mayıs tarihleri arasında Aratos dergisi, Tarsus Kent Konseyi ve Tarsus Belediyesi’nin ortak etkinliği olarak St. Paul Kilisesi Anıt Müze ve Gözlükule Kazı Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğin 3. Günü Pazar günü ise Mezitli Belediyesi, Mezitli Kent Konseyi’yle birlikte Mersin’de yapıldı. Festivalde bu yıl Tarsuslu gökbilimci filozof Aratos’tan yansımalar resim sergisiyle açılacak, devamında felsefe belgesel film gösterisi, felsefi bir tiyatro oyunu ve müzik dinletisi ile festivalin düşünsel yönünü oluşturan ve çeşili üniversitelerden değerli akademisyenlerin katılımıyla felsefe yapılacak.

Temel amacı, felsefenin toplumsallaşması, insanlarda bir bilinç yaratması ve aydınlanma olan felsefe çabalarımız, sanat dallarıyla da etkileşim içinde, üreterek ve paylaşarak Tarsus’un bir felsefe kenti olması yolunda sürüyor.

Biliyoruz ki felsefe olmadan aydınlanma olmaz,..”