Aydın Engin’i Kaybettik

Yarım yüzyılı geçen bir sürede haberleri, röportajları, kitapları ve kendisine özgü üslubuyla basın tarihinde iz bırakan Aydın Engin 82 yaşındaydı…

Aydın Engin, kendi isteği ve pandemi nedeniyle tören yapılmadan, yarın (25 Mart Cuma) saat 13.00’te Çengelköy Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.

53 yıldır gazetecilik yapan, kendisine özgü üslubu, tiyatro yıllarından gelen birikimi, politik sürgünlüğü, haberleri, röportajları, kitapları ve kişiliği ile basın tarihinde iz bırakan Aydın Engin’i, 12 Şubat’ta girdiği 82 yaşında kaybettik.

Aydın Engin, safra kesesi sorunu nedeniyle 8 Mart Salı günü ameliyata alındı. Ameliyat sonrasında gözlenen sızma nedeniyle 9 Mart Çarşamba günü ikinci bir operasyon geçiren Aydın Engin, kısa süreli aralar dışında 16 gündür “yoğun bakım” servisinde tedavi görüyordu.

Aydın Engin, 11 Şubat Cuma günü T24’te yayımlanan son yazısında, “kişisel bir not” olarak şu satırları paylaşmıştı:

Aydın Engin’i bir süre nadasa bırakmak iyi olacak.
Nadas’ın ne olduğunu bilmeyen kentli okurlar için bilgi notu: Nadas tarlanın sürülüp, sulanıp ekime hazırlanması ama o yıl ekilmemesidir.
Ben de beni nadasa bırakıyorum.
Ne kadar sürer bu nadas? 
Bilmiyorum. Umarım kısa sürer.
Şey…
Bugün benim 81 yaşımdaki son günüm.

Aydın Engin

Aydın Engin: Egeli bir mizah, Türkiyeli bir mahpus, dünyalı bir kalem

Ödemiş’ten İstanbul Hukuk Fakültesi ve tiyatroculuğa,  gazetecilikten sürgüne uzanan 82 yıllık bir hikâye… “Ben kıdemli bir basın sanığıyım” demişti Aydın Engin. 1970’li yıllarda farklı zamanlarda 7 kez tutuklandı. Hakkında açılan davalar nedeniyle yaklaşık 12 yıl Almanya’da yaşadı, ülkesine dönemedi, ancak sürgün yıllarında da yazmayı sürdürdü.

1 Eylül 2009’da kurulduğu günden itibaren T24’te yazılar kaleme alan Aydın Engin 12 Şubat 1941’de İzmir’in Ödemiş ilçesinde, terzi Sadık Engin ile Adalet Engin‘in oğlu olarak dünyaya geldi. Ortaöğrenimini 1957’de Ödemiş Lisesi’nde tamamladı. Ardından girdiği ve bir süre öğrenim gördüğü İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bırakarak, aktif siyaset, gazetecilik ve tiyatro dünyasına adım attı.

Öğrencilik yıllarında Adalet CimcozTahir Alangu gibi bazı yazar ve çevirmenlerin yazılarını daktiloya çekerek geçimini sağlamaya çalıştı ve yazarlık mesleği ile tanıştı. Üniversite öğrenimi sırasında bir yandan da Gençlik Tiyatrosu’nda amatör tiyatroya başladı. Sonrasında hukuk öğrenimini bırakıp tiyatroculuğu meslek olarak seçti.

https://t24.com.tr/haber/aydin-engin-i-kaybettik,1023206

Aydın / Murat Belge’nin Aydın Engin nin arsından yazdığı yazı

Aydın…

Aydın’ın olduğu, yazısını okuduğun, arada bir sesini duyduğun, anlattığı son hikâyenin tadını çıkardığın dünya ile birinden, bir şekilde “Aydın Engin öldü” haberini aldığın dünya, aynı dünya olabilir mi?

İnsanlar vardır, her gün görmezsin, hatta belki seyrek görürsün, ama bilirsin ki bir yerde, anlamlı bir işle uğraşmaktadır. Bu bilgi sana rahatlık verir, güven verir.

Yaşlanmanın insanın kendisiyle ilgisi olmayan ve belki en tatsız tarafı bazı arkadaşlarının senden önce, seni bırakıp “ölüm” denen o yere gitmeleri. Her gidenle sen de eksiliyorsun. İşte şu son durum: Aydın’ın olduğu, yazısını okuduğun, arada bir sesini duyduğun, anlattığı son hikâyenin tadını çıkardığın dünya ile birinden, bir şekilde “Aydın Engin öldü” haberini aldığın dünya, aynı dünya olabilir mi?

https://t24.com.tr/yazarlar/murat-belge/aydin,34715

Çizgiler ile Aydın Engin

https://t24.com.tr/foto-haber/cizgilerle-aydin-engin,14952