Bence… Sıfır rakamı, gökkuşağının bütün renkleriyle çelişen bir daire gibidir hayatımızda. Bu bağlamda, biz eksilerde dolaşırken artılar üşüşüverir yıllarımıza. Eksilerde oluşan hengâmeye artılar yürek uzattığında, yolun yokuş kısmındaki çabalar başlar. Özellikle de sanatsal vakalarda her daim devinim vardır. Ve zaman asla beklemeye izin vermez. İniş ya da çıkış; akrep ve yelkovanın saat kadranındaki rakamsal döngüleri, bunun sembolik göstergesidir. Ömrün son noktasına kadar hiç sıfırda durmaz.
***
Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Görevlisi Filiz Yıldız, 20 Ekim Perşembe günü Bursa Mimarlar Odası Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde açılan seramik sergisine katıldı… “Zamanın Ruhu – Mavi” adıyla sunulan karma etkinlikte, “Geçmişteki Motifler Güçlü Kadını Düşler – Elibelinde 3” adlı eseriyle yer alan sanatçımız, zorunlu işleri nedeniyle açılışta bulunamamanın üzüntüsünü yaşadı. Prof. Beril Anılanmert’in “Yaşamı Renk ve Tonlar ile Algılamak” başlıklı konuşmasının ardından onur sanatçısı Kim Yong Moon tarafından “Macsabal Video Sunum”u gerçekleştirildi. 60 seramik sanatçısının paylaşımıyla evrensel değerlere ulaşan etkinlik ilgi gördü, hoşnutlulkla izlendi.
“ELİBELİNDE”
Çalışmalarında tarihi değerlere ağırlık veren Seramik Sanatçısı Filiz Yıldız, Bursa’daki etkinlik ve paylaştığı eseri hakkında şu bilgileri verdi:
“Uluslararası Seramik Bienali’ kapsamındaki ‘Zamanın Ruhu-Mavi’ sergisinde eserimle yer alıyorum. Ben Adana’da olsam da, yüreğim Bursa’da. Bu güzel etkinliğe emeği geçen değerli arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. İlgi duyanlar, Bienal Instagram hesabından etkinlik video kayıtlarını seyredebilirler.
Stoneware çamurdan yaptığım ve yüksek derecede pişirilmiş büyük boyutlu bu duvar tabağı eserimde, kobalt oksitten elde edilmiş koyu mavi renkte astarla fırça ve astar dekor tekniği uyguladım. Türk halı ve kilimlerinde görülen ‘Elibelinde’ motifi ‘Eli belinde’ olarak da bilinmektedir. Kilimlerimizde kullanılan dişi figürdür ve farklı çeşitleri vardır. Nu motif annelik, doğurganlık ve verimlilik sembolüdür. Yüzyıllardır kullanılan bu motiflerin oluşmasını kilim ve halıları dokuyan Türk kadının güçlü kişiliğinin ve bunun gerçekleşmesine olan özleminin bir şekilde dışavurumu olduğunu savunmaktayım.”
Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı’nın küratör olarak biçimlendirdikleri bienal kapsamındaki etkinlik, 22 Kasım 2022 tarihine kadar sanat dostlarına küresel boyutta zenginlikler sunmaya devam edecek.