ÇDSO 29 Kasım Konser Programı / Taşar Erkol

Konser Tarihi  : 29 Kasım 2024

Konser Saati    : 20:00

Konser Salonu : Adana Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu

 

HACI SABANCI’YI ANMA KONSERİ

 

KONSER PROGRAMI

 

Kadim Medeniyetler Şarkıları

 

Kadim       : Başlangıcı geçmişin derinliklerinde bulunan ve çok eskilere uzanan; “öncesiz”

Medeniyet : Uygarlık

 

Şef                : ORHAN ŞALLIEL

Koro Şefi     : YILMAZ ÖZFIRAT

Koro            : HATAY MEDENİYETLER KOROSU

 

ORHAN ŞALLIEL

 

Doğum tarihi ve yeri: 1968, Adana

 

Müzisyen bir ailede doğdu. İstanbul’da Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Fagot, Piyano ve Kompozisyon eğitiminden sonra Hollanda Rotterdam Codarts’ ta Orkestra Şefliği ve Kompozisyon; Amsterdam Sweelinck Konservatuarı’nda Orkestra Şefliği, Finlandiya Sibelius Akademi’de Orkestra, Koro ve de Opera Şefliği eğitimi aldı.

Finlandiya’da Jorma Panula, Eri Klas, İlya Musin ile çalıştı. İtalya’da, Valery Gergiev; Avusturya’da Karl Österreicher’ den ileri şeflik eğitimleri aldı.

1993-1994 yıllarında Finlandiya’da Kuhmo Oda Müziği Festivalinin Orkestra şefliği ve Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığını yaptı.

Türkiye’deki kariyerine başladığı ilk temsil İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde provasız yönettiği Strauss’un SALOME operasıdır. Bu başarılı temsil sayesinde 4 yıl İstanbul Devlet opera ve Balesi’nde Şeflik yaptı. Yönettiği eserler arasında G.MAHLER 8. Senfoni, AİDA, TURANDOT gibi Repertuarın en önemli eserleri vardı.

Daha sonra Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın kurucu şefliği görevini üstlendi  (1999-2011). Ardından Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nın Şefliğini (2011-2015) yaptı.

Halen Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın Şefi ve Genel Sanat Yönetmenidir.

Yurtdışında Hollanda, Danimarka, Finlandiya, Almanya, A.B.D., Çin, Meksika, Japonya, İspanya, Polonya, Kolombiya, Özbekistan, Macaristan, Kore, Katar ve Rusya’ da birçok Senfoni Orkestrası yönetmiştir.

Kolombiya Medellin’de EAFIT Senfoni Orkestrası’nın daimî konuk şefidir.

Klasik müzik kariyerinin yanı sıra, ailesinde kuşaklardır süregelen Türk Müziği kültürünü klasik müzik eğitimi ile harmanlayarak, çok sesli müziğin geniş kitlelere taşınması adına, farklı müzik türlerini bir araya getirmeyi amaçlayan birçok yeni proje ve eserler üretmiştir. Bu eserlerin bazıları yurtdışı konserlerinde de icra edilmiştir. Bu eserler ile birçok meslektaşını ve yeni kuşakları etkileyen bir akım başlatmıştır.

Farklı müzik disiplinlerinden gelen sanatçıların Çoksesli – Senfonik Müziğin prensipleri ile yeni eserler ürettiği yeni bir anlayış gelişmiştir. Sanatçı müzik kültürümüze yeni ufuklar açacağına inandığı bu alanda çalışmalarına halen farklı projelerle devam etmektedir.

 

YILMAZ ÖZFIRAT

 

Doğum tarihi ve yeri : 1970, Nizip, Gaziantep

 

Ailesinin memuriyeti dolayısıyla ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde gerçekleştirdi. Üniversite eğitimini Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda tamamladı.

1998 yılında ilk görev yeri olan Kars’a tayini çıktı ve 2001 yılına kadar burada öğretmen olarak görev yaptı. 2001 yılında tayini Hatay’a çıkarak, Hatay iline yerleşti. Hatay’da halk oyunları konusunda çok önemli çalışmalar yaptı. Mustafa Kemal Üniversite’sinde Halk Bilimleri Topluluğunu çalıştırdı ve iki yıl üst üste İtalya’da yapılan Uluslararası Halk Dansları Yarışmasında birinci yaptı.

Farklı kültürlerden oluşan kültürlerin dansı isimli bir dans tiyatrosu kurdu ve Almanya’da, Suriye’de ve Türkiye’de gösteriler gerçekleştirdi.

Halen Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Merkez Hakem Kurulu üyesi olup müzik öğretmenliği yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babasıdır.

 

ANTAKYA MEDENİYETLER KOROSU

 

Koronun kuruluş tarihi :  2007

 

Antakya Medeniyetler Korosu, 2007 yılında Hatay’ın Antakya ilçesinde kurulan bir korodur. Şefliğini Yılmaz Özfırat’ın gerçekleştiği koronun üyeleri, üç semavi dine mensup ve aynı zamanda altı farklı mezhebe sahip kişilerden oluşmaktadır.

Koro kuruluşundan bir yıl sonra 2008 yılında “Antakya Medeniyetler Korosu Derneği” adıyla dernek haline gelerek kurumsal bir kimliğe sahip oldu.

2008 yılından itibaren bu dernek yapısı altında faaliyetlerini gerçekleştiren koro, 2012 yılında Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

Antakya Medeniyetler Korosu Derneği ise 2019 yılında Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne layık görüldü.

2023 Kahramanmaraş depremlerinde yedi sanatçısı enkaz altında öldü.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen ve AB Bilgi Merkezleri iş birliğiyle Türkiye’nin dört yanında konserler veren Antakya Medeniyetler Korosu, seslendirdiği ezgilerle depremde sevdiklerini kaybedenlerin yanında oldu, olmayı sürdürüyor.

Koro, AB Bilgi Merkezleri İş birliği ile Edirne, Eskişehir, Denizli, Antalya, Samsun, Sivas, Van ve Şanlıurfa’da konserler verdi.

Koro, dünyanın birçok yerinde konserler verdi. Nobel Barış Ödülüne aday gösterildi.

Avrupa Parlamentosunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde, Amerikan Kongresinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda konserler verdi.

Müziğin dolaysız anlatım olanakları yardımıyla insana insan sevgisi aşılamak ve ötekileştirmenin karşısında gösterilecek duruşa katkı sağlamayı prensip edinen koro, toplumsal barış ve kardeşlik mesajını birbirinden güzel ezgilerle dünyanın tüm coğrafyalarına taşımak isteğinin heyecanını duymaktadır.

Kökü bizim topraklarımızda olan değerleri, birbirinden güzel ezgileri tüm yalınlığıyla sunan koro, okudukları farklı kültürlere ait ilahiler, halk şarkıları ve türkülerle Türkiye medeniyetini yansıtan bir ayna görevi görüyor. Etnik önyargıların aşılmasında büyük gücü ve rolü olan müziği en iyi şekilde kullanarak, insanların önce kalbine dokunan, hissettiren koro kurulduğu günden bugüne büyük bir tutkuyla yoluna devam etti.

Üç semavi dinin kültürüne ait hisleri, duygusal hayatın güçlü bir aracı olan müzikle ifade etmede etkili olan Medeniyetler Korosu insanlar arasında “ben” değil “biz” duygusunun hâkim olmasına da etkili oluyor.

Yılmaz Özfırat’ın şefliğini yaptığı ve Alevi, Sünni, Ermeni, Ortodoks, Katolik ve Musevilerden oluşan 6 mezhebin üyelerinin yer aldığı koro “Yaratılanı sev, Yaratandan ötürü” felsefesini benimsemektedir.

 

KORO ŞARKILARI     ( Nefesli Sazlar yok, yaylı sazlar ve timpani )

 

 

  1. AH BİR ATAŞ VER
  2. CADDELERDE RÜZGÂR
  3. EDERLEZİ
  4. HOLM
  5. İNSAN İNSAN
  6. LAUDATE DOMINUM
  7. MAGUSA LİMANI
  8. MEMLEKETİM
  9. PİRİLERE NİYAZ EDERİZ
  10. SARI GELİN
  11. YARA BERE İÇİNDEYİM

 

Taşar ERKOL