ÇDSO’dan 8 Şubat Konseri– Taşar Erkol

Taşar Erkol

“VİVA VİVALDİ”

Tarih              : 08.02.2019

Yer                 : Adana Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu

Saat                : 20:00

Solistler          : ÇDSO Yaylı Çalgılar Sanatçıları

                          Yusuf Yalçın                                                “keman”

                          Cevahir Yunak                                 “keman”

                          Serkan Kısa                                      “keman”

                          Kâzım Hasanefendioğlu                  “keman”

                          Özge Serçeler                                   “viyolonsel”

                          Başak Gürbüz                                  “viyolonsel”

Program        :  Yaylı Çalgılar için Sinfonia RV 149 Sol Majör

   Keman Konçertosu Op. 4 ‘La Stravaganza’ No. 2 RV 279 Mi Minör

   İki Keman için Konçerto RV 517 Sol Minör

   Dört keman için konçerto Op. 3 ‘L’estro Armonico’ No. 10 RV 580 Si Minör

   Yaylı Çalgılar için Konçerto RV 159 La Majör

   İki Viyolonsel için Konçerto RV 531 Sol Minör

   İki keman için Konçerto Op. 3 ‘L’estro Armonico’ No. 8 RV 522 La Minör

   Dört keman için konçerto Op. 3 ‘L’estro Armonico’ No. 1 RV 549 Re Majör

YUSUF YALÇIN                                                   “keman”

Müzik çalışmalarına küçük yaşlarda Ferhang Hüseyinov ve Leyla Hüseyinova ile başlamış olan Yusuf Yalçın konservatuvar eğitimi yanı sıra, 2000 yılından bu yana Portekiz, Litvanya, Danimarka, Almanya ve Çin gibi birçok ülkede farklı etkinliklerde yer almış, keman ve oda müziği alanında Robert Canetti, Igor Frolov, Sergei Kravchenko ve Patrick Beuckels gibi kendi alanında uzman isimlerle de çalışmıştır. Özellikle barok dönem müziği ve tarihsel performans üzerine kişisel olarak da uzun zamandır çalışmalar yapmaktadır. Öğrencilik yıllarından bu yana Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nda kemancı olarak da görev yapmakta ve farklı oda müziği gruplarında ve müzik topluluklarında yer almaktadır.

CEVAHİR YUNAK                                                           “keman”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de doğdu. 1971 yılında özel Bülbül Adina Orta İhtisas Müzik Okulu’nda keman bölümüne girdi. 1981 yılında Azerbaycan Devlet Konservatuarını kazanıp doçent Zülfiye Yakubova’nın sınıfina girdi. Üniversite yıllarında çok sayıda konser verdi ve Almanya’nın çeşitli şehirlerinde festivallere katıldı. 1986 yılında Konservatuar eğitimini bitirip Aspiranturaya /yüksek lisans/ oda müziği bölümüne girdi. Burada Sovyet Azerbaycan’ın halk sanatçısı besteci Azer Rzayev’in sınıfında eğitim aldı. Aspirantura yıllarında kadınlar yaylı dörtlüsünü kurdu ve Almanya İngiltere gibi ülkelerde başarılı turneler yaptı. 1996 yılında eğitimini tamamlamak için Almanya’nın Köln/ Hochshule für Musik okulunu kazandı. Daha sonra ülkesine dönerek Qara Qaraev Azerbaycan Devlet Oda Orkestrasında keman sanatçısı olarak çalıştı. Müzik hayatı boyunca Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde orkestra ve quartet ile konserler verdi. 1998 yılından itibaren Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nda keman sanatçısı olarak çalışmaktadır.

SERKAN KISA                                                      “keman”

Eğitimine 1995 yılında Trakya üniversitesinde Zuhra Mansurova ile başlayan sanatçı 2001 yılında Hacettepe üniversitesinde Leda Cenaz ile devam etti. 2005 yılında mezun olan sanatçı 2007 yılında Kültür Bakanlığının açtığı sınavı kazanarak Çukurova Devlet Senfoni Orkestrasındaki görevine başladı. Halen görevine devam etmektedir

KAZIM HASANEFENDİOĞLU                          “keman”

1993 yılında Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın açmış olduğu sınavı kazanarak keman bölümüne kabul edildi. 10 yıl süren keman eğitimini Dania KAINOVA ile tamamladı. Birçok ilde resitaller ile oda müziği konserleri verdi. 2007 yılında Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası kurumunun açtığı sınavı kazandı. Halen bu kurumda çalışmaktadır.

ÖZGE SERÇELER                                                “viyolonsel”

Müzik eğitim yaşamına 2004 yılında başlamış olan Özge Serçeler 2005 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ni kazanarak, Çalışmalarına Gara Aliyev ile başladı. Daha sonra Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölümü’nde Doç.Dr. Ozan Evrim Tunca ile devam etti. Ayrıca Şölen Dikener, Benyamin Sönmez, Çağ Erçağ, Efe Baltacıgil, Dennis Parker, Borislav Strulev ile çalışmıştır. 2005 yılından bu yana çeşitli resitaller ve konserler vermiş olan Özge Serçeler 2011 yılında Burak TÜZÜN şefliğinde Anadolu Gençlik Senfoni Orkestrası ile solo konser vermiştir. 2011-12 yıllarında Cem Mansur şefliğindeki Türkiye Gençlik Senfoni Orkestrası’nda, 2013 yılında ise Ankara Müzik Festivalinde Bilkent Senfoni Orkestrası ile görev almıştır. Aynı Antalya Devlet Senfoni Orkestrasında, 2014 Bilkent gençlik Senfoni orkestrasında Beethovenfest kapsamında çalmış ve Almanya’da konserlere katılmıştır. 2015 yılında Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde ve Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nda da görev almıştır. 2017 tarihinden bu yana Çukurova Devlet Senfoni Orkestrasında misafir sanatçı olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Başak GÜRBÜZ                                                     “viyolonsel”

2001 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı kazanan Başak Gürbüz, Ayşe Pelin Coşkun ile viyolonsel eğitimine başladı. 2006 yılında Mersin Üniversitesi Akademik Oda Okestrası’nda çalmaya başladı. 2006 yılında Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nı kazandı. 2008 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın düzenlediği I. Ulusal Çello yarışmasında 2.lik ödülü aldı. Natalie Gutmann, Alexander Baillie, Tobias Köhne, Frider Lenz, Claus Kanngiesser gibi önemli çellistlerin Masterclass’larına katıldı. Efe Baltacıgil, Suzan Altınel, Melih Kara, Çağ Erçağ, Reyent Bölükbaşı, Şölen Dikener, Benyamin Sönmez gibi isimlerle atölye çalışmaları yaptı. Cem Mansur yönetimindeki Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’na girerek yurtiçi ve yurtdışında konserler verdi. Mersin Üniversitesi’nde düzenlenen birçok konserde yer aldı. 2015 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Orkestrası eşliğinde E. Elgar Çello Konçertosu’nu seslendirdi. Aynı yıl Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan Münif Akalın’ın öğrencisi olarak mezun oldu. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli konserler veren Başak Gürbüz Halen Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim elemanı olarak çalışmaya devam etmekte ,Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nda viyolonsel sanatçısı olarak görev yapmaktadır.

Antonio Vivaldi (Doğum: 4 Mart 1678; Venedik – Ölüm: 28 Temmuz 1741; Viyana)

İtalyan barok klasik müzik bestecisi, virtüöz kemancı ve rahip. “Kızıl rahip” lakabıyla tanınan Vivaldi, beş yüzden fazla konçerto bestelemiştir ve konçertonun babası olarak anılır. En bilinen eseri, Dört Mevsim Konçertosu adlı eseridir.

Babası, önceleri berberlik yapmış, daha sonra ise başarılı bir kemancı olmuştu. Vivaldi, ilk müzik eğitimini babasından almıştır. Annesi ise bir terzinin kızıydı

Bir papaz eğitimi alan Antonio Vivaldi 1703 yılında resmen papazlık görevine atandı. Ama aynı yıl başka bir işe daha girdi. Ospedale della Pietà adındaki bir kızlar yetimhanesinde keman öğretmeni oldu. Buradaki görevi yetim ya da sakat kızlara keman çalmayı öğretmek ve onlara konserlerde seslendirmeleri için her ay iki konçerto yazmaktı. 1709 yılında bu görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Bu dönemde Vivaldi besteci olarak dikkat çekmeye başladı. Op.1 sonat seti 1705 yılında yayımlandı. 1709’da Op.2 keman sonatını Danimarka Kralı IV. Frederik’e ithaf eden Vivaldi, bu sıralarda konçerto yazmaya başlamıştır. Almanya dışına hiç çıkmayan Bach’in müziğinin İtalyan yanının oluşmasında önemli bir yeri vardır. 1714’te Vivaldi’nin konçertolarını duyan Quantz, Albinoni ile birlikte Vivaldi’ye konçertoda reform yapmaları için ödenek bağlamıştır. 1723 ile 1724’te Roma’daki karnaval mevsimi için üç opera yazdı. Yine 1723’te Vivaldi, Pieta’nın yöneticileriyle ayda iki konçerto besteleme konusunda anlaştı. 1725’te yazdığı eseri Op. 8, Il cimento dell’armonico e dell’inventione ile ünü daha da yayıldı. Bu yıllarda opera sanatçısı Anna Giraud ile ilişkisi başladı. 1737’de görevde yaptığı Ferrara’nın yöneticileriyle Vivaldi arasında sergilenecek operaların seçimi konusunda çıkan anlaşmazlık Vivaldi’nin işinden olmasına yol açtı. Bu olayın ardından Vivaldi, Amsterdam’a yerleşti. 1741’de Graz’da Anna’yı dinlemek için Avusturya’ya yaptığı yolculuğu sırasında Viyana’da konakladığı bir dulun evinde öldü. Hemen aynı gün kimsesizler mezarlığına gömüldü. Vivaldi’nin 500’den fazla konçertosu vardır. Farklı enstrümanlardan yararlanmayı çok seviyordu. Hiç kimse viyolonselden solo enstrüman olarak onun yararlandığı kadar yararlanmamıştır. Fransız Barok müziğinde nefesli çalgılar ağırlıktayken, onun müziğinde yaylı çalgılar önem kazanır. 230 keman konçertosunun yanında, flüt, obua, çello, viyola, mandolin konçertoları vardır. Klasik müzikle ilgisi olmayanların bile bildiği Dört Mevsim Konçertosu en sevilen eseridir. Kendisinin 94 tane opera yazdığını söylemesine karşın, bunların ancak 50’si günümüze ulaşabilmiştir. Bitmek tükenmek bilmeyen bir müzik dehası olan Vivaldi’nin hırslı ve güçlü kişiliği, müziğine de yansımıştır. Vivaldi’nin adı yüzyılımıza dek pek tanınmadı. Ancak 1920’den sonra yapılan araştırmalar sonucunda Vivaldi’nin yüzlerce eseri gün ışığına çıkmaya başladı.

Yaylı Çalgılar için Sinfonia RV 149 Sol Majör

Bölümler:

Allegro molto – Andante – Allegro

Keman Konçertosu Op. 4 ‘La Stravaganza’ No. 2 RV 279 Mi Minör

Bölümler:

Allegro – Largo – Allegro

İki Keman için Konçerto RV 517 Sol Minör

Bölümler:

Allegro- Andante- Allegro

Dört keman için konçerto Op. 3 ‘L’estro Armonico’ No. 10 RV 580 Si Minör

Bölümler:

Allegro – Largo – Larghetto – Adagio – Largo – Allegro

Yaylı Çalgılar için Konçerto RV 159 La Majör

Bölümler:

Allegro- Adagio- Allegro

İki Viyolonsel için Konçerto RV 531 Sol Minör

Bölümler:

Allegro (moderato) – Largo- Allegro

İki keman için Konçerto Op. 3 ‘L’estro Armonico’ No. 8 RV 522 La Minör

Bölümler:

Allegro – Larghetto e spirituoso – Allegro

Dört keman için konçerto Op. 3 ‘L’estro Armonico’ No. 1 RV 549 Re Majör

Bölümler:

Allegro – Largo e spiccato – Allegro

TAŞAR ERKOL

adabul. com