Bazen… Bir damın altında durur, bir pencerenin iç tarafından bakarız dış dünyaya. Önümüzdeki sırça duvarı aşan bakışlarımızla, hayatın hareketlerini izleriz. Dört mevsimin bütün renkleri gelir geçer, üç yüz altmış beş günün bir yıl ettiği ömrümüzden. Bir zamanlar taş, toprak, ağaç, çiçek olan karşı manzara şimdilerde asfalt ve beton yığınlarının su sızdırmaz dokusuyla kaplanmıştır.
Döndükçe yıllara yıl katan mavi küre, bazen resimlerle veya fotoğraflarla aktarır geçmişi geleceğe. Çekip birini ekleyerek ötekine, çoğaltır hayatın tarihsel albümlerini… Ve önümüzdeki taze kuşak, dünle öğrenir yarının kadrajına nelerin yığılacağını.
…
1977 yılında Antakya’da doğmuş Cihan Kar… İlk, orta ve lise öğrenimini memleketinde tamamlamış. Ardından İstanbul’a gidip Marmara Üniversitesi’nde eğitim almış. 1999’da mezun olduktan sonra, 3 yıl boyunca fizik öğretmenliği yapmış.
Fotoğraf dalında eğitim almaya 1995’te başlamış Kar… Moda ve reklam fotoğrafçısı Şenel Aldı’nın yanı sıra Prof. Dr. Özer Kanburoğlu’ndan aldığı derslerle, bu alandaki bilgi ve becerilerine önemli deneyimler eklemiş. Yanı sıra, siyah beyaz fotoğrafçılık ve karanlık oda çalışmalarına katılarak, ustalığına bir başka boyut kazandırmış.
TOPLUMSAL ÇATI ALTINDA
2001 yılında, Antakya Fotoğraf Topluluğu’nun (AFOT) kurucuları arasında yer almış… Ve bu çatı altında kişisel sergiler açıp karma etkinliklere imzasını atmış.
2012 yılındaysa Hatay Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’nin (HAFSİAD) oluşumu için çaba harcamış, yönetim kurulu başkanı olarak görev üstlenmiş.
Şu an özel stüdyosunda ve bazı kurumlarda fotoğrafçılık eğitimi veriyor Cihan Kar… Aynı zamanda profesyonel anlamda çekimlerine devam ediyor.
BAŞARI SÜRECİ
Ulusal ve uluslararası düzeyde birçok ödüle layık görülmüş fotoğrafçımız… Bazı ürünleri, gazete ve dergilerin seçkin bölümlerini renklendirmiş.
Başarıdan başarıya koşarken, merceğinin altına aldığı nesneleri şöyle özetliyor Cihan Kar:
“Medeniyetler beşiği olarak bilinen Hatay, doğal güzellikleri kadar, dinamik sosyal yapısı ile de fotoğraf sanatına bolca malzeme sunmaktadır. Turistik fotoğraflar dışında, birçok farklı yaşam ritülelini barındırması dolayısı ile proje fotoğrafçılığı için keşfedilmeyi bekleyen hazinedir. Sosyal yaşam, portre, sokak, yemek kültürü, seyahat fotoğrafçılığı öncelikli görselleri oluşturmaktadır. “
…
Gözleri var makinenin… Objektifi, flaşı, deklanşörü, hafızası vs.
Yüreği var sanatçının… Hayatın bağrında attıkça, göğsümüzün kafesinde yepyeni kareler doğuran.