15 Ocak, Nazım Hikmet’in doğum günü. Nazım aşklarını da çılgınca yaşayan bir insan. Piraye, Münevver, Vera gibi hayatına giren kadınlar bu çılgınlığa şahit olmuş, Nazım da her aşkı ilk aşkı gibi yaşamıştır. Bazen o kalpte üç aşk da yan yanadır…
Bugün 15 Ocak. Bundan tam 121 yıl önce ünlü şair, sanatçı, siyaset adamı, komünist Nazım Hikmet dünyaya geldi. Yıl 1902. Aslında varlıklı bir ailenin çocuğuydu ama o komünist olmayı seçti, siyasi yaşamı da aşkları da çılgınca bir serüvene tanıklık etti.
Aşık Nazım, sevdiği kadınları, sınırsız bir şekilde sevdi, aşık oldu, her aşkını sanki ilk aşkı gibi yaşadı. Nazım için her aşk, ilk aşktı. Piraye’ye yazdığı mektuptaki gibi hayatında iki önemli şey vardı; “biri gayem, biri sen”. Komünizme, sosyalizme, davasına olan tutkusuyla aşkı da onun için son derece önemliydi.
Yine de davasına olan tutkusu, öncelik taşıyordu. Sevdiği, aşık olduğu insan, farklı bir dünyaya doğru giderse, kapitalist sistemle uyumlu yaşamak isterse o zaman Nazım için ayrılık gelip çatıyordu.
Sizlere Nazım Hikmet’in aşklarını anlatan öyküyü sevgili arkadaşım, yoldaşım, yazar Mehmet İnanç Turan’ın “Nazım’ı Nazımca Anlamak” isimli kitabından aktarmaya çalışacağım.
Kuşkusuz Mehmet’in kitabı, sadece Nazım’ın aşklarını anlatmıyor, hayat felsefesini, yaşam pratiğini, duygu ve düşüncelerini ortaya koyuyor. Biz ise, bir pazar yazısı olarak sadece aşk anlayışı ve pratiğine değinmek istedik.
MİNNACIK BİR KADIN SEVDİ
Nazım’ın aşık olup ilk evlendiği kadın, Nüzhet Hanım’dır. Nüzhet Hanım, daha sakin bir hayat isterken Nazım özgürlük kavgasını sürdürmek ister. 1922’de evlendiği Nüzhet Hanım’dan 1924’te ayrılır. 1930’te İstanbul’da tekrar karşılaşırlar.
Nüzhet Hanım, Nazım’a der ki; “E, Nazım, devrim oynadığın yeter artık. İşe girişme zamanı geldi. Birçok komünist, bakan oldu, müdür oldu, senin de bir mevki edinme zamanın geldi artık”.
Hikmet, yıllar sonra son aşkı olan Vera’ya bu olayı şöyle anlatır: “Benim için bir darbeydi bu, çekip gittim. Herkesin çok hoşlandığı ‘Mavi Gözlü Dev’ şiirini de o zaman yazdım.”
O mavi gözlü bir devdi,
Minnacık bir kadın sevdi,
Kadının hayali minnacık bir evdi,
bahçesinde ebruliiii
hanımeli
açan bir ev.
…… …… ……
Ve elveda! deyip mavi gözlü deve
girdi zengin bir cücenin kolunda
bahçesinde ebruliiii
hanımeli
açan eve.
PİRAYE VE NAZIM
Yıl 1930. Nazım Hikmet, Son Posta gazetesinde çalışırken kız kardeşi Samiye’nin kadın arkadaşı Piraye Altınoğlu ile tanışır. Piraye, iki çocuğu olan – biri Mehmet Fuat – bir kadındır, ancak kocası dört yıl önce aileyi terk edip Paris’e yerleşmiştir.
https://www.gazeteduvar.com.tr/cilgin-bir-asik-nazim-makale-1598477