Contemporary İstanbul Piyasa Analizi

“Satışlar nasıl?” Bu aralar en çok duyduğumuz cümlelerden biri. Sanatçısından alıcısına herkesin merak ettiği, genelde ortalama bir yüzde ile geçiştirilen soruyu hem katılımcı galerilere hem de müzayede evlerine sorduk. Aldığımız yanıtlar doğrultusunda çıkarımlar yaptık ve Contemporary İstanbul için öngörülerimizi paylaştık.

“Piyasa durgunluğu” efsane değil. Satışlar anlamında belirgin bir düşüş yaşanmış. Galeriler, satış rakamları ile ilgili olumsuz geribildirimler aldığını aktardı. GAIA Galeri Direktörü Nil Nuhoğlu, “Endişeleri haklı buluyorum ve bunun bir süreç olduğuna inandığım için, bu endişeyi bir felaket senaryosu olarak görmüyorum. Contemporary İstanbul’un böyle bir dönemde yeni bir soluk getireceğine inancım tam” diyor. Bu noktada katılımcılar için satış beklentisini sorduk. Yerel ve uluslararası alıcıların oranı için %70’e %30 tahminini paylaşan Nuhoğlu, “Çıkacak sonuçların alt metinlerini doğru okumalıyız. Kendi bakış açılarımızda ve yol haritalarımızda da değişiklikler yapmamız gerekiyordur belki” diyerek satışlardan aldığı geribildirimlerin stratejik kararları da güncellemeye götürebileceğini paylaştı.

Galeri Nev Direktörü Haldun Dostoğlu ve Merkür Galeri kurucusu Sabiha Kurtulmuş, sorumuza “Asıl endişelendiren ülkemizin durumu” yanıtını verdi. Kurtulmuş, piyasa için değerlendirme yapmanın henüz erken olduğunu ve yaz dönemindeki durgunluğun normal olduğunu paylaştı. Ek olarak, “Devletin güven verici ekonomik politikası ile işverenlerin yatırıma devam etmesi gerekiyor. Bekleyerek bir sonuca değil tam tersi ümitsizliğe kapılmak daha kolay. Tabii şu an yakın il sınırlarımızda ve güneyde olan sorunlar bizi çok etkiliyor. Dolayısıyla hepimiz zor bir süreçten geçiyoruz” diyerek endişelerini bildirdi.

Bu zorlu süreç ve ülkemizdeki yatırım oranları için bir karşılaştırma yapmak gerekirse, bir diğer yatırım aracı olan gayrimenkul 2015 senesinde bir önceki yıla göre %20,4 artış yaşamış ve bunda önemli bir pay yabancı yatırımcılara yapılan satışların artması ile şekillenmişti. Bu sene sonunda açıklanacak büyüme oranları ile yatırımların sürdürülebilirliğini net olarak gözlemleyeceğiz, fakat şimdiden öngörebileceğimiz bir faktör yabancı yatırımcıların bölgesel gelişmelerden endişelenen oranda etkilenmediği. Yerli ve yabancı yatırımcılar da sanat sektöründe alımlarını ivme kazanarak sürdürebilir.

Satışlarda yaşanan düşüşe rağmen piyasaya “durgun” demeyen galeriler de bulunuyor. RED Art İstanbul’un kurucularından Yiğit Aydın, “Olumsuz geri bildirimler aldığımız doğru ama piyasanın durgunluğunun suni olduğunu düşünüyorum. Çünkü bana kalırsa, sınırlarında savaş olan bir ülkede yaşadığımız gerçeğini göz önünde bulundurursak, içinde yer aldığımız kötü ekonomik koşullara rağmen sanat piyasasının iyi bile idare ettiğini söyleyebiliriz.” diyor. Peki piyasa gerçekten iyi idare mi ediyor?

Geride bıraktığımız yaz döneminde satışlarda belirgin bir durgunluk yaşanmıştı. Yaz döneminde satışların düşeceği sektördeki aktivitelerin azalması ve tatilin araya girmesi ile beklenen bir durumdu. Üzerine ülkemizde yaşanan beklenmedik olaylar da eklenince bu yaz galeriler için zorlu geçti. Yine de, hayat devam etti ve eylül-ekim ile kültür-sanat sahnesi İstanbul’da yeniden canlandı, açılışlar ve paralel etkinlikler ile sanat izleyicisinin morali yerine geldi. Bu durum satışlara yansıdı mı?

Yazının devamını okumak için linke tıklayın

http://www.artfulliving.com.tr/sanat/contemporary-istanbul-piyasa-analizi-i-9100