Çukurova bölgesi yeni bir sanat etkinliği kazandı:

ADANA FOTOĞRAF HAFTASI
Etkinlikten fotolardan hazırlanan videolar linkte 
• Seyhan Çırçır Sanat Merkezi’nde bu yıl ilki yapılan Adana Fotoğraf Haftası, farklı alanlara hitap eden zengin programı ile sanatseverlerden yoğun ilgi gördü.
• Seyhan Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100. Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Adana Fotoğraf Haftası’nda, tamamı Adanalı fotoğrafçıların eserlerinden oluşan 100’ÜN 100’Ü ADANALI FOTOĞRAFÇILAR FOTOĞRAF SERGİSİ, ulusal ve uluslararası alanda isim yapmış konuk konuşmacılar ve farklı konuları işleyen paneller yer aldı.
Adana Seyhan İlçe Belediyesi’nin desteğiyle, 15-21 Aralık 2023 tarihleri arasında bu yıl ilki yapılan Adana Fotoğraf Haftası, sanatın ve kent kültürünün farkı alanlarına hitap eden programı ile sanatseverlerden yoğun ilgi gördü.
Kent kültürünün oluşmasında ve gelişmesinde sanatın, sanatçının önemine dikkat çeken bir içerik ile projelendirilen Adana Fotoğraf Haftası, Seyhan Belediyesi’nin eski bir çırçır fabrikasını restore ederek Adana’nın kültür sanat dünyasına kazandırdığı Seyhan Çırçır Sanat Merkezi’nde yapıldı.
HAFTA’NIN AÇILIŞINDA KÜLTÜR SANAT DÜNYASININ ÜNLÜ İSİMLERİ YER ALDI
1000’in üzerinde sanatseverin katıldığı Adana Fotoğraf Haftası’nın açılışında, Gazeteci ve Televizyon Yapımcısı Nebil Özgentürk, Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı Fikir Önderi Ali Haydar Bozkurt, Türkiye Fotoğraf Federasyonu Başkanı Sefa Ulukan ve Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay Adana’nın kültür zenginliğine, Türkiye’nin sanat dünyasına olan katkılarına değinen konuşmalar yaptılar.
MUSTAFA ÖNCÜL: ADANA’NIN HER KONUDAKİ ZENGİNLİĞİ, ÖZGÜRLÜK VE HOŞGÖRÜ KÜLTÜRÜNDEN BESLENİR
Hafta’nın açılışında konuşan Etkinlik Koordinatörü Mustafa Öncül, yüzyıllar öncesinden günümüze kadar, Adana her zaman “BÜYÜK ŞEHİR” olduğunu, bu özelliği ile Anadolu’nun birçok şehrine abilik yaptığını söyleyerek, “Özellikle çevre illerde yaşayıp da kabına sığamayan, daha iyi olmak isteyen, yenilik peşinde koşan, başarıyı hedefleyen, yaratıcı, vizyoner hemen herkes bunun yolunun Adana’dan geçtiğine inanmış ve Adana’ya gelmiştir. Adana “BÜYÜK ŞEHİR”dir. Gelen herkese kucak açar, geçmişi yüzyıllara dayanan engin özgürlük ve hoşgörü kültürüyle onları harmanlayıp çok kısa sürede Adanalı yapar. Adana’nın hemen her konudaki zenginliği ise işte bu özgürlük ve hoşgörü kültüründen beslenir.” dedi.
NEBİL ÖZGENTÜRK: ADANA BAZI DİZİLERDEKİ GİBİ BİR SUÇ ŞEHRİ DEĞİL, KÜLTÜR SANAT MERKEZİDİR
Adana Fotoğraf Haftası’nın programı hakkında bilgi veren Mustafa Öncül’ün ardından konuşan Nebil Özgentürk, çocukluğunda Almanya’dan hediye gelen bir fotoğraf makinesi ile Adana’da başlayıp İstanbul’a uzanan kültür sanat hayatını ve “100’ÜN 100’Ü ADANALI FOTOĞRAFÇILAR SERGİSİ”nde yer alan Ahmet Kaya fotoğrafının öyküsünü anlattı. Adana’nın ve Adanalı sanatçıların Türkiye’nin kültür sanat dünyasına önemli katkıları olduğunu söyleyen Özgentürk, son yıllarda bazı televizyon kanallarındaki Adana’yı yanlış tanıtan dizilere değinerek, “Adana, bazı televizyon kanallarında yayımlanan dizilerdeki gibi lümpen insanların yaşadığı suç şehri değil, bugün Adana Fotoğraf Haftası’nda da hepimizin şahit olduğu gibi, bir kültür sanat merkezidir.” dedi.
ALİ HAYDAR BOZKURT: ADANA ARTIK FESTİVALLERİ, KARNAVALLARI, SANAT ETKİNLİKLERİ İLE ANILIYOR
Nebil Özgentürk’ün ardından konuşan, Adana Portakal Çiçeği Karnavalı fikir önderi ve iş adamı Ali Haydar Bozkurt, Karnaval’ın siyasi, etnik, kültürel tüm farklılıklardan uzak, tüm Adana’nın tek yürek olduğu bir kültür etkinliği hâline geldiğini söyledi. Portakal Çiçeği Karnavalı’nın artık uluslararası bir karnaval olduğunu vurgulayan Bozkurt, “Portakal Çiçeği Karnavalı, sadece Adanalıların değil, Türkiye’nin ve dünyanın farklı şehirlerinden gelen insanların sokaklarda barış içinde eğlendiği bir dostluk karnavalıdır. Bugün karnavala, sadece sokakta neşeyle eğlenen insanların fotoğrafını çekmek için onlarca fotoğraf sanatçısı geliyor. Adana artık festivalleri ve kültür sanat etkinlikleri ile anılıyor. Bugün bu kültür sanat etkinliklerine bir yenisi eklendi. Adana Fotoğraf Haftası’nı düzenleyen ekibi ve Seyhan Çırçır Sanat Merkezi gibi harika bir eseri Adana’ya kazandıran Akif Kemal Akay’ı kutluyorum.” dedi.
AKİF KEMAL AKAY: KÜLTÜR SANAT ADANA’NIN İTİCİ GÜCÜ OLACAK
Seyhan Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100. Yılı etkinlikleri kapsamında desteklediği Adana Fotoğraf Haftası’nın açılışında konuşan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Adana’nın kültür sanat dünyasına kazandırılan Seyhan Çırçır Sanat Merkezi hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi:
“Adana, Cumhuriyet öncesinde de Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra da uzun yıllar özellikle ekonomisi, tarımı ve sanayisi ile Türkiye’nin ilk üç şehri arasında yer aldı. Bu gücü ile de kültür sanat başta olmak üzere birçok konuda öncü ve yönlendirici bir rol oynadı. Özellikle 80 sonrasında aldığı göçün de etkisiyle eski günlerinden uzaklaşmış olan Adana’nın çok zengin ve köklü kültür sanat potansiyeli ile eski görkemli günlerine döneceğine inanıyorum. Seyhan Belediyesi olarak bu bilinçle çalışıyor, kültür sanat yatırımlarına ve etkinliklerine özel önem veriyoruz. Seyhan Çırçır Sanat Merkezi de bu çalışmalarımızın bir ürünüdür. Adana Fotoğraf Haftası’ndaki sergide eseri olan sanatçılarımızı tebrik ediyor, haftaya konuşmacı olarak katılan konuklarımıza hoş geldin diyor, bu güzel etkinliği düzenleyen ekibe ve tüm sanatseverlere teşekkür ediyorum.”
ADANA FOTOĞRAF HAFTASI ZENGİN PROGRAMI İLE SANATSEVERLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Adana’nın yanı sıra İstanbul, İzmir, Ankara, Kıbrıs ve çevre illerden gelen 1000’i aşkın sanatseverin katılımı ve yoğun ilgisi ile başlayan Adana Fotoğraf Haftası, konuk konuşmacıların sunum ve farklı konuların işlendiği paneller ile devam etti.
100’ÜN 100’Ü ADANALI FOTOĞRAFÇILAR SERGİSİ
Cumhuriyet’in 100’üncü yılına ithafen “100’ÜN 100’Ü” ismi verilen ve tamamı Adanalı 100 fotoğrafçının eserleri ile oluşturulan “100’ÜN 100’Ü ADANALI FOTOĞRAFÇILAR SERGİSİ” hakkında Sergi Koordinatörü ve OTOFOKUS Fotoğraf Grubu Başkanı Mustafa Şahin şu bilgileri verdi:
“100’ÜN 100’Ü ADANALI FOTOĞRAFÇILAR SERGİSİ ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Tamamı aynı şehrin fotoğrafçıların fotoğraflarından oluşan bu büyüklükte bir sergi ilk kez açılıyor. Geçmiş yıllarda yitirdiğimiz fotoğrafçı dostlarımızın 16 fotoğrafının da yer aldığı sergimize fotoğrafları ile katılan tüm sanatçılarımıza teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu sergi için çok önemli olduğuna inandığım bir bilgiyi de paylaşmak istiyorum. 100 fotoğrafın yer aldığı sergimizde fotoğrafı yer alan sanatçılarımızın 46’sı FIAP’ın farklı unvanlarını sahip. Bu da sergimize ayrı bir değer katıyor ve bizi onurlandırıyor.”
ADANA FOTOĞRAF HAFTASINA DAMGA VURAN KONUK KONUŞMACILAR
Adana Fotoğraf Haftası’nın sunum ve söyleşi programı, Reklam Fotoğrafçısı Fethi İzan’ın “Dijital Çağda Reklam Fotoğrafçılığı” adlı sunum ve söyleşisi ile başladı. Hafta, 17 Aralık Pazar günü sokak fotoğrafının usta ismi Sadık Üçok’u ağırladı. Sadık Üçok’un sokak fotoğrafını anlattığı konuşmasının ardından yaptığı dört farklı fotoğraf gösterisi sanatseverler tarafından hayranlıkla izlendi.
18 Aralık Pazar günü, sosyal medya içerik üreticisi Ozan Sihay’ın “Yapay Zekâ ve Fotoğrafçının Geleceği” konulu sunum ve söyleşisi ile devam eden Adana Fotoğraf Haftası, 19 Aralık Salı günü “Fotoğraflarla Gezi Anıları” konulu sunumuyla Reha Bilir’i, 20 Aralık Çarşamba günü de doğal yaşam fotoğrafçısı Erol Doğaner’i ağırladı. Erol Doğaner’in “Vahşi Yaşam ve Kuşlar” konulu gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı.
FARKLI KONULARDA GÜNDEM OLUŞTURAN PANELLER
Uzman konukların katıldığı ve farklı konuların konuşulduğu panel programı ise şu şekilde gerçekleşti:
15 Aralık Cuma günü açılış konuşmalarının ardından yapılan ve moderatörlüğünü Mustafa Öncül’ün yaptığı “Kent Kültürü ve Kentin Sorumluluğu” konulu panelde Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, TFSF Başkanı Sefa Ulukan, TÜRKONFED GD Başkanı Sülayman Onatça. Prof. Dr. Özgür Yaycıoğlu ve Araştırmacı-Yazar Ahmet Karataş panelist olarak yer aldı. Panele Sefa Ulukan’ın açış konuşmasında üzerinde durduğu “Cehennemdeki Türkiye Kazanı” sözü damga vurdu.
16 Aralık Cumartesi günü, Moderatörlüğünü Burak Durhasan’ın yaptığı “Fotoğraf Eğitimi” konulu panele, Özcan Ağaoğlu, Doç. Dr. Aydın Çam, Doç. Hakan Kılıç ve Nihan Büyüksural panelist olarak katıldı.
17 Aralık Pazar günü yapılan “Mehmet Baltacı’yı anıyoruz” konulu panelin moderatörlüğünü Esin Güvercin yaptı; Müge Baltacı Uluç, Sefa Ulukan, Yakup Kütük ve Mustafa Öncül panelist olarak katıldı. Konuşmacılar Mehmet Baltacı’nın sanatçı ve belgeselci yönünü anlattılar, birlikte olan anılarını paylaştılar.
18 Aralık Pazartesi günü FIAP ve TFSF temsilcisi Alperen Akharman, Fotoğraf Koçu ve Gezgin H. Hulki Muradi ile “Yarışmalar ve Unvanlar” konulu bir söyleşi yaptı.
19 Aralık Salı günkü panelin konusu “Fotoğraf Turizmi Rotası Adana” idi. Moderatörlüğünü Esin Güvercin’in yaptığı panele, Arkeolog Adem Yıldız, Gezgin ve Fotoğrafçı Gamze Bozkaya, Mimar Murat Ulaş ve OTOFOKUS Fotoğraf Grubu Başkanı Mustafa Şahin ve Profesyonel Tur Rehberi Özkan Çetin panelist olarak katıldı. Bu panelde Adana için yeni bir turizm türü olan “Fotoğraf Turizmi”ne özel vurgu yapıldı.
Adana Fotoğraf Haftası’nın 20 Aralık Çarşamba günü yapılan son panelinin konusu “Adana’nın Eski Fotoğrafları” idi. Moderatörlüğünü Mustafa Öncül’ün yaptığı panele, Adana’nın Eski Fotoğrafları Grubu kurucularından Sabri Gül, Araştırmacı – Yazar Ahmet Karataş ve Fotoğrafçı – Yazar Nevzat Hız panelist olarak katıldı. Panelde, 1800’ü yıllardan ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ve sonrasına ait Adana fotoğraflarının yer aldığı sunumlar gösterildi.
“ADANA FOTOĞRAF HAFTASI FARKLI ETKİNLİKLERLE YIL BOYU DEVAM EDECEK”
Adana Fotoğraf Haftası Koordinatörü Mustafa Öncül Adana Fotoğraf Haftası başlığı altında başta sosyal medya olmak üzere farklı mecralarda düzenleyecekleri programların yıl boyunca devam edeceğini söyleyerek, “Adana Fotoğraf Haftası’nın yeni sürprizlerine hazır olun” dedi.