Atillâ Dorsay’ın kaleminden, son beş yılda sinema sanatının sunduğu en seçkin eserleri bir arada bulabilirsiniz. Seçimlerinizi değerlendirmek, kendi içinizde de bir yolculuğa çıkmanızı sağlıyor.
Zaman zaman düşündüğünüz oldu mu? Bir film, bir kitap benim hayatımı değiştirdi diyebilir misiniz? Sanırım bu yanıt yıllar içinde değişim gösterir.
Çok beğendiğimiz bir film üzerimizdeki etkisini ömür boyu sürdürebilir mi? Ben sanmıyorum, estetik saplantıların kalıcılık oranıyla geçicilik oranı bende dalgalı. Sinematek’in ilk kurulduğu yıllarda İtalyan sinemasının yeni gerçekçiliği bizi etkilemişti örneğin.
Atillâ Dorsay’ın ‘Hayatımızı Değiştiren Filmler (2015-2020)’ kitabı hem bize sinema tarihinin seçkin örnekleri hakkında bilgi veriyor hem de kendi seçimimiz ekseninde sinema zevkimiz konusunda bir kanaate varıyoruz.
Kitabın başındaki Sunuş 1’de kitap hakkında bilgi veriyor: “Bu sunuş yazımda döneme panoramik bir bakış atmak ve sinema sanatı açısından en önemli saptamaları yapıp sizlere sunmak istiyorum. Öncelikle türler zengindi. Savaş filminden western’e, korku filminden psikolojik gerilime, aşk filmlerinden biyografilere, bilimkurgudan güldürülere, klasik tiyatro ve roman uyarlamalarından deneysel çabalara… Benim naçizane gözde türüm olan ‘film noir-kara film’de hayli başyapıt üretildi.”
Hayatımızı Değiştiren Filmler (2015-2020)
Atillâ Dorsay
Remzi Kitabevihttps://d86226a226af678b054bc36ccf6854e9.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.htmlhttps://d86226a226af678b054bc36ccf6854e9.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
Sınıflamaların altına kısa açıklamalar koymuş yazar:
Klasik veya yeni temalar: Klasik tür filmleri kendi sınırlarını aşıp harikalar yarattılar.
Seri filmler ve fantastik sinema: Bunların çoğunun ait olduğu fantastik sinema türüyse altın çağını sürdürdü.
Müzikaller ve bol biyografi: Daha ‘nadir’ ve özel türler de vardı. Örneğin artık bittiği düşünülen müzikaller.
Türlere ve kalıplara sığmayan filmler: Belki en önemlisi, o tanımlanamaz, türlere sığmaz, kalıplara girmez filmler oldu.
Yazının devamını okumak için tıklayın