Sevinç, neşe, mutluluk gibi kavramlarla bağlarım zayıf olduğundan mıdır nedir, tadına doymadığım duyguların başında yer alırlar… Ayrıca acı, keder, kaygı ve endişeyle kadim diyebileceğim düzeydeki dostluğum bütün ömrümün hikâyesi ve bakiyesi gibidir. Duyguların sessiz muhabbetini de plastik sanatlar belletmiştir bana. Keza, perde çok sesli bir sahnede açılınca, müzik ve sinema da dahil olmuştur gidişatıma. Neyse!.. Ömür kısa, yaşamak uzun… Ve rotası bilinmeyen devran devinmeye devam ediyor halâ; duyuları tıkalı akıllara ziyan bir sedayla.
***
KorArt Sanat Galerisi, son dönemde ara vermeksizin etkinlikler sunmaya devam ediyor… Son olarak, 1 Haziran Perşembe günü saat 18.00’de “Buluşuyoruz” adlı karma resim ve heykel sergisi sanat dostlarını bir araya getirdi. Deprem bölgesinin içerdiği kentlerde yaşayan 26 sanatçının katıldığı sanatsal oluşum hakkında, sergi küratörleri Selmani Baki Kocaispir ve Ünal Kuş şu ortak açıklamayı yaptılar:
“Sanatın iyileştirici gücüne inandığımız bugünlerde, en çok motivasyon kaynağını bu mekanlarda oluşturuyor ve bu gücü estetik kaygılarla sağlıyoruz. Her sanatçının eseri özgün estetik değerleriyle belirli bir problemi konu edinmiş ve bunu sanatın olanaksız malzemeleriyle sanatın diline biçimlendirmiştir… Bizler, farklı bölgelerden gelen sanatçılar olarak, bu yaşadığımız felaketin ardından birlikte hareket etmenin gücünü biliyor ve sanatla beraber bu yaraları saracağımıza inanıyoruz. Gerek eser satışları olsun, gerekse sanatseverlerle bir araya gelerek desteklerini hissedebileceğimiz sürdürülebilir sergi planlarımız hep olacaktır… Depremi fazlaca hissettiğimiz Antakya’da, bir sanat galerisinin kuruluşuna öncülük etmiş ve sergi hazırlıklarımızı başlatmıştık. Ancak 2. sergimizden sonra, depremden dolayı, birçok eserimiz enkaz altında kaldı ve yaşam alanımızı değiştirmek zorunda kaldık. Biliyoruz ki birçok sanatçımız benzer sorunları yaşamış ve sanat çalışmalarıyla ayakta kalabilmiştir… Kısaca söylemek gerekirse; bu etkinlik, hem sanatçı dostlarımızın hem de eserlerimizin buluşmasıdır. ”
Beğeni, ilgi ve takdirle kucaklanan sergi, 16 Haziran 2023 tarihine kadar sanat dostlarını ağırlamaya devam edecek.
Sanatını ulusal boyutta değerlendiriyor
Adana’da yaşayıp üreten ve ulusal boyutta tanınan Ressam Hattat Mesut Dikel, 7 yıldır düzenli olarak 15 günde bir İstanbul’da Geleneksel Türk Sanatları alanında eğitim veriyor… Son olarak geçtiğimiz Cumartesi Başakşehir’de, Pazar günü de Beşiktaş’ta talebelerine eğitim veren Dikel, geçmiş yıllarda İstanbul’da öğrendiklerini yine aynı şehirde talebelerine aktarıyor. Yoğun işleri dolayısıyla Adana’da kalmak zorunda olduğu haftalardaysa yetişmiş talebeleri eğitimlerini kendi başlarına devam ettiriyor. Dikel; Hat Sanatı, Sedef, Metal, Ahşap Naht Sanatı derslerini sistemli ve klasik tarzda ilk kez kendisi vermiştir. Böylece, İcazetli Hattat ve Sedefkar olarak literatüre geçmiştir… Önümüzdeki Kasım ayında, özel bir bankanın sponsorluğunda ülkemizde ilk kez gerçekleşecek diploma merasimiyle birlikte sergi açılışı gerçekleşecek. Bunun hazırlıklarının iki yıldır devam etmekte olduğunu ifade eden sanatçımız konuya dair bilgileri şu sözlerle dile getirdi:
“Bu sergilerin devam ettirmeyi düşünüyoruz. Önce İstanbul’da, devamında da belli bir takvim doğrultusunda Adana, Konya, Bursa, Balıkesir ve Gaziantep’te sergilerimiz olacak… Adana’mızdan İstanbul’a gitmem garip karşılanabiliyor. Lakin, bu sanatların eğitimini bilinçli olarak veren kimse yok. İnşallah bundan sonra talebelerimizin bu sanat bayrağını devralıp daha ileriye taşıyacağını ümit ediyorum. Gidiş geliş elbette zor oluyor ama bildiklerimizi paylaşmanın güzelliği tüm yorgunluğumuzu alıyor. Sanatı öğrenirken talebelerimden de çok şeyler öğreniyorum. Bu sanatlara ilgi İstanbul’da çok fazla. Sanatın birleştirici gücüyle birlikte yeni projelere, yeni birlikteliklere ve oluşumlara doğru yola çıktık.”
Ressam Gözen’nden canlı performans
Ressam Nurettin Gözen, 2 Haziran 2023 tarihinde Mehmet Bal Sanat Galerisi’nde başlayan “Tarsus Sanat Günleri”ne katıldı… Geçtiğimiz hafta, tuval üzerine akrilik boya tekniğiyle canlı performans niteliğinde çalışan Gözen’in peyzaj kompozisyonu ilgiyle karşılandı, hayranlık uyandırdı. Ressamımız, Tarsus Belediyesi’nce de desteklenen etkinlik hakkında şunları söyledi:
“Sanat hayatımıza yeni kazandırılan ‘Tarsus Sanat Günleri’ adlı etkinlikte yaptığım canlı performans çalışması çok güzel, neşeli ve verimli geçti. Okullardan gelen öğrenciler ve konuklar çalışmamı seyrederken çok çok mutlu oldular. Onları mutlu görmek beni de çok memnun etti.”