Gençlerin kuşağında fotoğrafla yaşamak – Kudret Sönmez

Sanat deyince, ağzımızdaki baklalardan çok bağrımızdaki ruhsal zenginlikler saçılır ortalığa… Bu bağlamda; yazmak, çizmek, boyamak, yontmak, kazımak, kabartmak, abartmak, yapı kurmak, yaşartmak, bestelemek, çığırmak, enstrüman kullanmak, rol yapmak, dans etmek gibi eylemler aklımıza ilk düşenler olur sanırım… Yanı sıra, tarihçesi diğerlerine göre daha kısa bile olsa, fotoğraf veya sinema sanatları da bu güzergâhın uğrak yerinde değil, ucu bucağı görünmez gidişatında canlanır, ruhunu akış ve alkışlara bırakır.

***

Daha çok öğretmen, ressam ve fotoğrafçı kimlikleriyle tanınır Murat Günaydın… Köşe bucak dolaştığı Çukurova topraklarında, özellikle de Adana varoşlarında, ışık değmemiş bir nesne veya konu bulup gösterebilmek için döker bütün hünerlerini. Ve yürek ağırlığını koyduğu fotoğraf hayatındaki naif kesiti şu sözlerle özetler:  

“Yıllardır gençlerin sanatla buluşması üzerine etkinlikler yapıyorum. Bu alanda sosyal açıdan en çok dikkat ettiğim ve farkındalık oluşturmak istediğim konular şunlardır: Kadınlara, çocuklara, hayvanlara yönelik şiddetin her türü orantısız gücü… Globalleşen dünyanın en büyük sorunu geri dönüşüm. Tekrar kazanılabilen geri dönüşümle doğayı kirletip canlıların yaşamını tehdit eden atıklar… Kontrol edilemeyen sokak hayvanlarının içinde bulundukları olumsuz şartlar… Bazen de insanların içini ısıtan anlar.”

GENÇLER VE FOTOĞRAFÇILIK  

“Gençlerin fotoğraf çekmeleri için sosyal projeleri ödev olarak veriyorum. Bu konuları işlerken cep telefonu kullanmalarını istiyorum. Daha sonrasında da, bunları sınıf ortamında sunmalarını sağlıyorum… Geri dönüşlerinde gençlerin bu konulara bakış açılarının değiştiğini söylemelerine tanık oldum. Fotoğraf sanatının, gençlerin gerçek yaşamla yüzleşmesinin yolunu açtığını gözlemledim. Sanatta asıl önemli olanın anlama, empati yapma olduğunu her fırsatta hatırlattım.

Zaman zaman bu sosyal konular üzerine yapılmış kısa filmlerimiz oldu. Sanatın gençlerle buluşması adına tüm çabamı ortaya koymaya çalıştım.

Gençlerin sokağı tanımaları için sokak fotoğrafçılığı eğitimine önem verdim. Sokakta insanlarla buluşmaları gelişmelerine katkı sağladı. Sanat, yaşamla kurduğumuz bir bağ biçimdir sonuçta. Sokakta asıl önemli olanın fotoğraf olmadığı, paylaşım ve sohbet olduğunu her fırsatla vurgulamaya çalıştım.”

KÜRESEL BAKIŞ VE ÇOCUKLAR

“Peki ben bunun neresindeyim? Dünyadaki eşitsizliği, yoksulluğu, çelişkileri objektifimden anlatmaya devam edeceğim… Yıllardır fotoğrafladığım anların ne kadar anlamlı olduğunu eski fotoğraflara bakarken ayrıntıları çok daha net görebiliyorum. Bundan sonra bunu devam ettirecek gençler yetiştirmeye devam edeceğim.

Sokakta ne zaman bir çocuk görsem fotoğraf makinesini boynuna takıp o duyguyu yaşamasını istedim. Özellikle çocuk işçilerin fotoğraf sanatıyla buluşmasını çok önemsiyorum.

Eminim, gelecek nesiller sanatla şekillenecek.”