Gülümseten edebiyat tarihi

Yahya Kemal’in Boğaz’ın balıklarını zehirleyen eski çoraplarından Sait Faik’in ıstakozlu edebiyatçı tarifine, Necip Fazıl’ın Nahid Sırrı Örik’in cimriliği ile dalga geçişinden Peyami Safa’nın takma adla yazdığı romanlarla daha çok para kazanmasını yorumlamasına kadar edebiyat tarihinden birbirinden renkli anı ve derleme.

İlk yayımlanışının üzerinden neredeyse 20 yıl geçmiş gazeteci yazar Mehmet Nuri Yardım’ın ‘Edebiyatımızın Güleryüzü’ kitabının.

Bir olay, kişi veya düşünce üzerine, zekâ inceliğine, bilgiye dayanan, kısa ve anlamlı söz söyleme sanatı olarak tarif edilen nükteleri derlediği kitabının yeni basımı yapıldı.

Mehmet Nuri Yardım, ince eleyip sık dokuyarak iki yüzden fazla şair, müzisyen, devlet adamı, yazar ve düşünürün hayatından nükteli anları ve anıları derleyip bu eserde bir araya getirmiş.

Çok sert tartışmaların, sataşmaların, hatta fiziki kavgaya varan olayların da yaşandığı edebiyat tarihimizde bu kez gülümseyerek dolaşacaksınız. Kitabı yeniden okurken küçük bir tadımlık seçki yaptım:

YAHYA KEMAL’İN ÇORAPLARI

– Edebiyatımızın iki dev ismi Ahmet Haşim ile Yahya Kemal birbirlerini iğnelemekten hoşlanır, hatta bir bakıma bundan anlaşılmaz garip bir zevk duyarlardı. Bir toplantıda Haşim, “Çocuklar, bugün Boğaz’daki bütün balıklar zehirlenmiş” diyerek felaket haberini verir. Herkes merakla onun yüzüne bakar, sözüne dikkat kesilir. Şair, dinleyenlerin merakını ve heyecanını şu sözüyle tebessüme ve neşeye çevirir: “Bugün, Yahya Kemal, Boğaz’a bir çift eski çorap atmış!”

KOL SAATİ KULLANSAN OLMAZ MI

– Reşat Nuri Güntekin, müfettiş olarak görev yaptığı sırada Milli Eğitim Müdürlüğü’nün merdivenlerinden çıkarken, büyük duvar saatini tamire götüren hademe kendisine çarpar. ‘Çalıkuşu’ yazarı, kendine özgü nezaketiyle güler ve şu teklifte bulunur: “Evladım, kol saati kullansan daha iyi olmaz mı?”

SERVER BEDİ’NİN EVİNDE YAŞIYORUZ

– ‘Fatih – Harbiye’ isimli şaheser romanın yazarı Peyami Safa, asıl imzasıyla yazdığı yazılara az para aldığı halde, ‘Server Bedi’ müstear (takma) adıyla kaleme aldığı romanlara gazeteler çok para verir. Ünlü romancı, hatırını soranlara şu cevabı verir: “Çok şükür, Server Bedi’nin evinde yiyip içiyoruz, kendisine dua ediyoruz.”

NECİP FAZIL’DAN PARA HARCAMA DERSİ

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ihsan-yilmaz/gulumseten-edebiyat-tarihi-41970500