Hangi Türk edebiyatı eseri film olsun isterdiniz? 

ECE PİROĞLU

Antalya Büyükşehir Belediyesi Altın Portakal Film Festivali kapsamında bu yıl ilk kez ‘Türk edebiyatı uyarlaması uzun metraj senaryo yarışması’ düzenleniyor. Sinema ve edebiyat dünyası için heyecan verici haberden yola çıktık, Ahmet Büke, Selen Uçer, Ümit Ünal, Tülin Özen ve Uğur Vardan’a ‘hangi Türk edebiyat eseri senaryolaştırılıp filme çekilsin isterdiniz’ diye sorduk.

Ahmet Büke, Selen Uçer, Ümit Ünal, Tülin Özen, Uğur Vardan

Edebiyat, geçmişten günümüze sinemanın en çok beslendiği kaynakların başında geliyor. Dünya ve Türk sinemasında, edebiyattan uyarlama filmlere sayısız örnek var.

Türkiye’den, Susuz (Yaz Necati Cumalı), Zübük (Aziz Nesin) Hababam Sınıfı ( Rıfat Ilgaz), Anayurt Oteli (Yusuf Atılgan) Ağır Roman (Metin Kaçan)…

Dünyadan, Oz Büyücüsü (L. Frank Baum), Baba (Mario Puzo), Alice Harikalar Diyarı’nda (Lewis Carroll) Yüzüklerin Efendisi (J. R. R. Tolkien), Büyük Umutlar (Charles Dickens), Jane Austen’ın neredeyse bütün eserleri…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, bu yıl 59’uncu kez düzenlenecek Altın Portakal Film Festivali kapsamında ilk kez ‘edebiyat uyarlaması uzun metraj senaryo yarışması’düzenleneceğini duyurunca akla gelen ilk soru elbette, “hangi edebiyat eseri sinemaya uyarlansın istersiniz” oluyor.

Siz kendi cevabınızı düşünürken, biz aynı soruyu edebiyat ve sinema dünyasından beş değerli isme sorduk. Cevaplara geçmeden, biz sözümüz de edebiyata inanan ve kalemine güvenen senaristlere. Kitaplar zaten yazıldı, başvuru şartları burada duruyor.

Ümit Ünal: Benim Adım Kırmızı çok güzel film olur

Yönetmen ve senarist Ümit Ünal’a göre sinemada edebiyat uyarlaması yapmak çok zorlu bir iş: “Sinemanın ve edebiyatın dili bambaşka, çok etkileyici bir kitap sinemada hiçbir şey ifade etmeyebilir. Bence iyi uyarlama, kaynak aldığı kitabı unutturabilen uyarlamadır. Örneğin Alfred Hitchcock’un neredeyse tüm filmleri uyarlamadır ama her biri kaynak eserden bağımsız kendi dünyasını ve dilini kurmuş sinema yapıtlarıdır.”

Ünal yıllardır, Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Gombrowicz’in Pornografi romanından uyarlamalar yapma hayali olduğunu söylüyor: “Ama Türk edebiyatından söz edeceksek örneğin Orhan Pamuk’un Benim Adım Kırmızı romanı çok güzel bir film olur bence. Hayalimde birçok güzel görsel fikir var uyarlaması konusunda. Bir de Sait Faik’in Alemdağ’da Var Bir Yılan‘daki hikayelerini Sivriada Geceleri hikayesiyle birleştirerek kolaj bir film yapma hayalim var. Bu projelerin hepsi büyük bütçeli işler. Büyüyünce yaparım umarım.”