Türk Dil Kurumu sözlüğünü açıp “dernek” sözcüğünün anlamını okuduğumuzda, “Belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için kurulan yasal topluluk” tanımıyla beslenir bilgi dağarcığımız…Ayrıca, başka karşılıkları da vardır bu sözcüğün: Düğün, şölen, toplantı vs.
Ama biz “dernek”in sağına ya da soluna “sanat”ı eklediğimizde, sonsuzluğu barındıran bir meskenin kapısında buluruz yüreğimizi. İçeri ilk adımımızı attığımızdaysa renklerin çoğaldığını, çizgilerin dans ettiğini, biçimlerin soyutlandığını, sözcüklerin alabildiğine yer değiştirdiğini ve müthiş bir varsıllığın gönlümüze sarıldığını görürüz.
…
1950 yılında, Osmaniye’nin (o yıllarda Adana’nın) Kadirli ilçesine bağlı Gaffarlı köyünde doğmuş Hatice Güvel. Çiftçi bir ailenin evladı olarak geldiği dünyamızda, kırsal hayatın bütün güzelliklerini tatmış… 1968’de, Hatay Kız Öğretmen Okulu’ndaki öğrenimini başarıyla tamamlamış. Bu eğitimle de yetinmeyip, 1987 yılında bitirdiği Anadolu Üniversitesi Eğitim Önlisans Programı’yla kariyer çıtasını yükseltmiş. Bu arada, kendi yuvasını kurup iki çocuk sahibi olmuş.
Bir dönem, Adana Ressamlar Derneği’nde aktif olarak görev alarak sanat adına özverili çabalar harcamış. Yanı sıra, karma etkinliklere katılmış ve kişisel sergiler açmış. Tabloları özel koleksiyonlarda yer bulurken, kazandığı teşvik ödülleri ve plaketlerle başarısı onaylanmış.
Ressam Hatice Güvel’in tuvallerinde lirik soyutlama ve enerjik lekeleri görmek mümkün. Bu şekilde oluşturduğu resimsel kompozisyonlarla, sanatseverlerin beğenisini toplamaktadır… Ayrıca edebiyat alanında da ürünler veren ressamımız şiirlerini, “Sönmeyen Ateş -Ağıtlar” başlığı altında kitaplaştırarak şair kimliğiyle de edebiyat dağarcığımızda yer alır.
Bir dönem Adana Ressamlar Derneği Başkanı ve Adana Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak sanat camiasına katkılarda bulunan Hatice Güvel, yönetimdeki arkadaşlarıyla birlikte, pek çok değerli etkinliğe yüreğinin terini akıtmıştır.
Anekdot: Adana Ressamlar Derneği, İstanbul Ressamlar Derneği’nin şubesi olarak 1991 yılında kurulmuştur… Güngör Arıbal, Ganime Karabucak, Şükran Somay ve Hamide Akata’nın girişimleriyle sanat hayatımıza güç veren Dernek, artık etkinliklerini Kaman Sanat Galerisi’nin çatısı altında gerçekleştirmektedir.
…
“İnsan sosyal bir varlıktır” derler… Yine de, zaman zaman tek başına yaşamayı tercih edip kaçışa yönelebilir. Fakat “kürkçü dükkânı” misali… İnsan ne kadar uzansa da yalnızlığa, dönüp dolaşıp geleceği yer, sanatçının sanatla biriktiği/yüceldiği diyardır.