Küratörün yorumlarıyla: 10 fotoğrafta ‘Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı’

MERİH AKOĞUL

Yıldız Moran, Türkiye’nin akademik eğitim almış profesyonel ilk kadın fotoğraf sanatçısı. İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’ndeki ‘Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı’ sergisi, aralarında izleyiciyle ilk defa buluşacak yapıtların da yer aldığı bir seçki sunuyor.


12 Mayıs’a kadar görülebilecek sergide doğa, soyut, portre, gündelik hayat, Anadolu, İstanbul, yurt dışı gibi farklı konuları ele alıyor.

Sanatçının 12 yıllık fotoğraf yolculuğunu anlatan serginin küratörü Merih Akoğul, Moran’ın 10 fotoğrafını Diken için yorumladı.

1- ‘Yıldız Moran Otoportre’ – 1955

Rahatlıkla söyleyebiliriz ki, bu serginin atardamarı, Moran’ın otoportresidir. 1955 tarihli bu fotoğraf, bir çift elin tuttuğu çerçeveli fotoğrafı kendine fon edinmiş.

Stüdyonun fonunu da katarsak, üç katmanlı olarak ele alabileceğimiz bu fotoğraf, hem Moran’ın yüzü hakkında bize bilgi veriyor, hem de taşıdığı sanatsal değeri ve anlık buluşuyla fotoğraf tarihinin ana duvarında asılmayı hak ediyor. Moran kitabının da kapağını bu fotoğraf taçlandırmaktadır.

2- ‘Özdemir Asaf’ (1955)

Türk şiirinin en ünlü şairlerinden Özdemir Asaf, Moran’ın eşidir. Bugün bazıları neredeyse özdeyişe dönüşen bu şiirler, içlerinde barındırdıkları lirizm ve derin felsefe ile büyük önem taşımaktadır.

Asaf, bu fotoğrafta silüet olarak yer almıştır. Nerede olsa tanımlayabileceğimiz bu profil, adeta bir simgeye dönüşmüştür. Böylesine ünlü bir şairi, silüet olarak değerlendirmek, yüzü, karanlığın içine gömmek büyük cesarettir. Ama aynı zamanda da bu yaklaşımla Özdemir Asaf’ın fotoğrafı, hafızalardan çıkmayacak bir ambleme dönüşmüştür adeta.

Kendisine yazılan şiire, Moran’ın fotoğrafça verdiği karşılıktır. Konu mu; ‘tutkulu bir aşk’ elbette!

Yazının devamını okumak için tıklayın