Her zaman okunurluğunu koruyan, gerçekçi edebiyatın temel başvuru kitaplarından bir olan Bizim Köy kitabının yazarı Mahmut Makal (1930-2018) sonsuzluğa uğurlanıyor.
Türkiye’nin köy gerçeği üzerine düşünecekseniz, konuşacaksanız, çözüm için çaba harcayacaksanız işe Bizim Köy’ü okuyarak başlamalısınız.
Romantik köy anlayışından gerçekçi köy saptamalarına geçişin başlangıcıdır o kitap.
Mahmut Makal, Bizim Köy’den sonra da kitaplar yazdı, köye ilgisini sürdürdü.
Birçok köy edebiyatı yazarını okurken, onun kitapları belleğimdeki çerçevede canlılığını korur.
Neydi Bizim Köy?
Yaşanmışlıktan, tanıklıktan gelen inandırıcı köy anıları, notları. Yer yer kara mizahın daniskası. Bizim Köy gibi kitapların eskimeyen özelliği, insana dair bilgileri, övgüleri, yergileri, yaşanmışlığı objektifinden vermesidir. Üstelik Mahmut Makal, derin gözlemciliğiyle Anadolu’nun değişmeyen tarihini ve coğrafyasını bu kitapta kotarmıştır.
Ara Güler’in fotoğraflarıyla yapılan yeni baskısının önsözünü köyü, köy edebiyatını gerçekten bilen iyi yazar Adnan Binyazar yazdı. Yazıdan birkaç satır:
“Mahmut Makal’ın Bizim Köy’ü bu yıl 66 yaşını geride bıraksa da güncelliğinden bir şey yitirmedi. Bizim Köy, Cumhuriyet’in getirdiklerine köylü gözüyle bir bakıştır. Bürokratik koşullamaların nice boş olduğu Bizim Köy’ün çizdiği tablolar karşısında daha iyi anlaşılmıştır”.
Yazının devamını okumak için tıklayın