Ramazanoğlu ailesi, Adana’yı kuran ünlü Ramazanoğlu Beyliği’nin mirasçıları. Seyhan ve Ceyhan ırmağının adını koyan Ramazanoğlu sülalesi, Osmanlı Hanedanı’ndan sonra en büyük vakıflara sahipmiş.
Ramazanoğlu ailesi, Adana’yı kuran ünlü Ramazanoğlu Beyliği’nin mirasçıları. Emekli müsteşar Orhan Ramazanoğlu ile Adana’nın büyük çiftçilerinden Kozok Ramazanoğlu ile Ramazanoğlu Konağı’nda buluştuk. Seyhan ve Ceyhan ırmağının dahi adını koyan Ramazanoğlu sülalesi, eski ihtişamlarından çok şey yitirseler de, halen Adana’da ‘bey ailesi’ olarak saygı görüyor. Yüzyıllar içinde dünyanın dört yanına dağıldıklarını anlatan ailenin büyüğü olan Orhan Ramazanoğlu; Lübnan’da Beyrut’ta, Mısır’da İskenderiye’de, Amerika’da, Kazakistan’da Ramazanoğlu izine rastladıklarını söylüyor. Cumhuriyet’ten sonra sanayide pek varlık gösteremeyen aile, dedelerden kalma 10 bin dönümlük toprağı ekip biçiyor.
EN BÜYÜK VAKFA SAHİPLERDİ
Cumhuriyet sonrası Adana’da pek çok toprak ve gayrimenkulûn vakıf malları kapsamına girdiğini belirten Ramazanoğlu ailesi, Türkiye’de Osmanlı Hanedanı’nı simgeleyen Osmanoğlu ailesinden sonra en büyük vakıflara sahip olduğunu söylüyor. Bu vakıfların çoğu da, kamu yararına kurulan ‘mazbut vakıf’lar. Çok azı ‘mülhak vakıf’ olan ailenin malvarlığı, şimdilerde mirasçıları tarafından gelirleri paylaşılarak korunuyor. Orhan Ramazanoğlu sahip oldukları varlıklardan birkaçını şöyle özetliyor: “Karaisalı ilçesinin yarısı, Kızıltay yaylasının tamamı, Pozantı ilçesinin yarısı Ramazanoğlu vakıflarıdır. Vakıfların çoğu Piri Paşa zamanında yapılmış. Osmanlılarda Kanuni Sultan Süleyman neyse, Ramazanoğulları’nda Piri Paşa vardır. Niğde’nin Bor ilçesinde dahi vakıflarımız vardı.”
İLK RESMİ NİKÂHI KIYDIRAN AİLE
Kurtuluş Savaşı döneminde milli mücadeleye de bizzat katılan Ramazanoğlu ailesinin o zamanki liderleri Kadir ve Suphi Beyler. Cumhuriyet’ten sonra Atatürk’ün imtiyazsız bir halk yaratma çabası nedeniyle, uzun yıllar aile soyadlarını alamayan Ramazanoğlu sülalesi, 1936’da şecerede aile adlarını göstermek kaydıyla, yeniden soyadlarını almışlar. O tarihten bu yana da Adana’nın önde gelen ailelerinden biri olarak varlıklarını sürdürüyorlar. Cumhuriyet’ten sonra ilk olarak Adana’ya gelen Atatürk, Cumhuriyet’in ilk resmi nikahını Niyazi Ramazanoğlu ile eşi Pakize Ramazanoğlu’na bizzat kıymış. Kayseri, İstanbul, Adana, Mersin, Ankara, Kahramanmaraş ve Bolu gibi pek çok ile dağılan aile Atatürk döneminde Niyazi Ramazanoğlu, 1946’dan sonra Demokrat Parti’den Celal Ramazanoğlu, üçüncü dönemde Hakkı Ramazanoğlu; sonra Tarım Bakanı Cavit Oral, şimdi de Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Ramazanoğlu’yla Meclis’te temsil ediliyor. Ailede Ramazanoğlu’nun yanı sıra Ener, Eliyeşil soyadları da var. Lübnan’da da ailenin Ramadan soyadlı akrabaları var. Lübnanlı Ramazanoğlu ailesi ABD’de Kansas’a cami dahi yaptırmış.
Yazının devamını okumak için tıklayın