SALT’ın iki yeni basılı yayını: “Cengiz Çekil: 21.08.1945-10.11.2015” ve “Cengiz Çekil Okulu”

SALT’ın Türkçe ve İngilizce dillerindeki iki yeni basılı yayını “Cengiz Çekil: 21.08.1945-10.11.2015” ile beraberinde bağımsız bir kitap formunda Türkçe hazırlanan “Cengiz Çekil Okulu” 30 Haziran’da satışa sunuldu. Türkiye’de sanat pratiğini öğrenci, sanatçı ve eğitimci rolleriyle etkileyen Çekil’in hayatı ve düşünce dünyası temelinde çok yönlü çalışmalarına toplu bir bakış getiren kitaplar @robinsoncrusoe389 kitabevinden edinilebilir. Ayrıntılı bilgi için: saltonline.org

SALT, Türkiye’de 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren şekillenen sanat ortamını anlama ve aktarmaya yönelik araştırma temelli projeleri kapsamında Cengiz Çekil: 21.08.1945-10.11.2015 yayınını basılı olarak erişime sundu. Türkçe ve İngilizce dillerinde ayrı hazırlanan yayın, Çekil’in işleri hakkında derinlikli çözümlemeler içeriyor; sanatçıya dair yeni çalışma ve okumaların önünü açacak kalıcı bir referans kaynağı olma özelliği taşıyor.

Niğde’nin Bor ilçesinde doğan Cengiz Çekil, Ankara’da Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nün ardından, 1970-1975 yıllarında Paris’te École nationale supérieure des beaux-arts’ın Heykel Bölümü’ne devam etti. İstanbul’daki Atatürk Eğitim Enstitüsü’nde öğretmenlik yaptığı dönemi takiben 1978’de, otuz yıl boyunca etkin akademik görevlerde bulunduğu İzmir’e yerleşti. Sanat üretimine hiç ara vermeyen “Cengiz Hoca”, şehirde nitelikli bir güncel sanat ortamının kurulmasına da önayak oldu. Eğitiminden pratiğine, akademi ve kültür üretimlerine katkılarından işlerinin yer aldığı sergi ve koleksiyonlara hayatını ayrıntılandıran arşivi, 2012-2013’te İstanbul, Tarabya’daki atölyesinde kendisiyle gerçekleştirilen görüşmelerin ışığında SALT Araştırma tarafından sınıflandırılarak dijital ortama aktarıldı.

Bu kıymetli kayıtların araştırma ve görselleştirme aşamalarına temel teşkil ettiği Cengiz Çekil: 21.08.1945-10.11.2015 öncelikle, Erden Kosova’nın kaleme aldığı monografiyle açılıyor. Bu detaylı metin, Çekil’in Bor’dan yola çıkıp Ankara’dan Van’a, Paris’ten İzmir ve İstanbul’a uzanan hikâyesinin izini sürerek iç içe geçen öğrenci, eğitimci ve sanatçı rolleriyle ürettiklerini irdeliyor. Ezgi Arıduru ve Merve Elveren’in editörlüğündeki yayın ayrıca, Ahu Antmen, Sevgi Avcı, Vasıf Kortun ve Sarah Neel-Smith’in yazıları ile Vahap Avşar ve Hans Ulrich Obrist’in söyleşilerini bir araya getiriyor. Yayın beraberinde bağımsız bir kitap formunda oluşturulan Cengiz Çekil Okulu ise, öğrencisi Vahap Avşar’ın 2015’te ürettiği aynı adlı videonun dökümünü sunuyor. Vasıf Kortun tarafından düzenlenerek yayıma hazırlanan metin, Avşar’ın 1995’te Ankara’da başlayarak yirmi yıl boyunca Çekil ile belli aralıklarla yaptığı samimi ve incelikli söyleşilerden meydana geliyor.

İlk çalışmalarını sanatçının galerisi Rampa’nın başlattığı ve kurumun kapandığı 2017’ye dek derlediği içerik, Rampa’nın kurucu ortağı Leyla Tara Suyabatmaz’ın hamiliği ve Çekil ailesinin koşulsuz rızasıyla 2019’da SALT’a devredildi. Sanatçının pratiğinin tartışıldığı bir yayın yapma arzusuna uygun olarak işleri hakkında çözümlemelerle kurgulanan Cengiz Çekil: 21.08.1945-10.11.2015 ile beraberindeki Cengiz Çekil Okulu hocanın sesi ve fikirlerini bugüne taşımasından ötürü de özel bir öneme sahip bulunuyor.

Yazının devamını okumak için tıklayın