Sanat hayatını desenle hareketlendiriyor – Kudret Sönmez

Selmani Baki Kocaispir

Uzunluğu, kısalığı, eğriliği, düzlüğü, niteliği, niceliği eşit ölçüde olmasa da… Her canlı, kendine biçilen çizginin ebadı kadar ilerler hayatta. Eğer herhangi bir sanatçı, bu çizgilerden derlediği seçkiyi aklıyla ve ruhuyla bir yüzeyde toplayıp boyutlandırırsa, anlamı ve etkisi göreceli nice desenler, kompozisyonlar, hikâyeler kazınır insanlık tarihine. 

Giriş yazımı minicik tutup, sözün özünü hemen paylaşasım var bugün…

Bir nokta kadar kısa veya birbirine eklenmiş milyonlarca tire kadar uzun olsa da ömrümüz… Bence geriye, soyut ya da somut bir resim mutlaka kalır miadı dolan her hayattan.

***

Daha önce de yazmıştık ama yeniden kısaca hatırlayalım Selmani Baki Kocaispir’in biyografisini… Kadirli’de dünyaya gelmiş. Liseye kadar olan öğrenimini memleketinde tamamlayıp, 2002 – 2005 yılları arasında Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde eğitim görmüş. Ardından, Mustafa Kemal Üniversitesi Resim İş Öğretmenliği Bölümü’nde lisansını tamamlamış. Heykel ve resim alanlarında çalışmalar yapmakta olan Kocaispir, yanı sıra birçok sanatsal etkinliğin küratörlüğünü üstlenmiş. Ayrıca, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapmakta ve kendi atölyesinde kişisel çalışmalarına devam etmekte olan sanatçımız, hayatındaki sanatsal gelişmeleri şu sözlerle dile getirmekte:

“Desensiz ressam olmaz… Genel olarak, resimlerimde desensel etkiler görülür. Sanırım bunun sebebi de, 13 yıldır desen eğitimi vermemden kaynaklanıyordur. Desen, bir şekilde hayatımın tam ortasında yer alır. Genel olarak tuval üzerine yağlıboya, kâğıt üzerine karışık teknik gibi farklı deneme çalışmaları yapmaktayım. Pandemi dönemi okulların tatil olması, İstanbul, Ankara ve Adana’da açacağım kişisel sergilerim için resimlerimi tamamlamakta bana faydalı oldu. Yani, pandemi dönemini çok iyi değerlendirdim diyebilirim.”

YERELDEN KÜRESELE SANAT

“Eğitim almak için geldiğim Hatay’da lisans eğitimimi tamamladıktan sonra Hatay’dan ayrılmak benim için zor oldu… Hatay, kültürel ve sosyal olarak benim çok ilgimi çekmişti. Üniversite 2. sınıftayken burada kalmaya ve atölyemi kurmaya karar verdim. 13 yıllık süreç içerisinde atölyemde birçok üniversiteye öğrenci yetiştirirken, kendi çalışmalarımı da ihmal etmedim. Yerel ve ulusal sanatçılarla birlikte ortak projeler yaparak çalıştay ve sergiler düzenledim. Hatay’daki plastik sanatlarla uğraşan üniversite hocaları ve milli eğitim bakanlığında çalışan hocalarla bu etkinlikleri gerçekleştirdim.

Hatay Tayfur Sökmen Ortaokulu’nda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapmakta ve kendi atölyemde kişisel çalışmalarımı sürdürmekteyim… Kültür hayatımıza katkıda bulunmak amacıyla oluşturduğumuz grupla birlikte birçok proje hazırlıkları içerisindeyiz. Bu projelerden önemli olanlar Hatay Expo kapsamında olacak olan Saman Heykel Sempozyumu, 2. Hatay Büyükşehir Belediyesi Resim Çalıştayı ve yeni bir Guinness En Uzun Resim Sergisi denemesi projeleridir. İleriye dönük olarak Ünal Kuş Hoca’mla birlikte Aydın Kuşadası Mehmet Nuri Göçen Resim Çalıştayı, Ankara Sanayi Odası Sanat Galerisi Resim Sergisi ve İstanbul Nazım Hikmet Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde açacağımız sergilerin hazırlıklarını sürdürmekteyiz.”

Follower kaufen YouTube Likes kaufen Insta Follower kaufen YouTube Abonnenten kaufen TikTok Follower kaufen Instagram Likes kaufen TikTok Likes kaufen Deutsche Follower YT Likes kaufen Instagram Views kaufen TikTok Live Zuschauer kaufen Likes kaufen auf Instagram Deutsche Follower kaufen TikTok Views kaufen Buzzfan