Şemsettin Başkurt – Adnan Ateşok Resim Sergisi / Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu/ Haluk Uygur

1948 yılında vefat edene kadar Adana’yı resimleyen büyük usta Şemsettin Başkurt’un eserleri günyüzüne çıkıp, değerli ressam Merhum Adnan Ateşok’un işleriyle birlikte sergileniyor.
Kentimizin yetiştirdiği ustalarımızın toplu eserleri, kentimizin kurtuluş gününde sizlerle buluşuyor. Şimdiye kadar gizli kalmış iki önemli Adanalı sanatçı daha beğeninize sunularak, kamuoyuna tanıtılıyor.Birlikte olmak dileğiyle…
(Seyhan Belediyesi, Altınoran, Lions Kulüpleri, Tabibler Odası, Art Ressamlar Topluluğu, …)
5 Cak 2017 Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkez, Saat; 18.30

 

SANAT ARKEOLOJİSİ I
ADANA’NIN İZİNİ BIRAKANLAR/ ŞEMSETTİN BAŞKURT
Arkeoloji yıllar önce toprağın altına girmiş, kaybolmaya yüz tutmuş değerlerin gün yüzüne çıkarılmasıdır.
Bence sanatın da arkeolojisi var. Vermeer’in tam 200 yıl, Van Gogh’un 150 yıl sonra sanat araştırmacıları tarafından yeniden ortaya çıkarılıp , kamuya mal edilmesi gibi çalışmaları kastediyorum, bu tezimle… Osman Hamdi bile 1910 yılında ölümünden neredeyse 50 yıl sonra yeniden anılmaya başlandı.
Yarın yani Adana’nın düşman işgalinden kurtulduğu 5 Ocak günü (saat 18.30 da) böyle bir çalışmanın ürünü eserleri sizlerin de görme şansı bulunuyor.
1948 yılına kadar Adana’nın resmini empresyonist- Postempresyonist tarzda resimlemiş ve unutulmuş bir önemli ressamımızın, Şemsettin Başkurt’un, saklandığı yerden bulunup çıkarılan eserlerini Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi,Abidin Dino Sergi Salonu’nda görme şansını yakalayacağız. Şemsettin Başkurt’un; Abidin Dino’nun yakın arkadaşı, Yaşar Kemal’in öğretmeni olduğunu düşünürseniz, ironik bir sergi olacağını da hissedebilirsiniz.
Bu sergi sağlığı sırasında Abidin Dino tarafından Paris’te açılmak istenmiş ama, toparlanamamıştı. Demek ki takdir onun adını taşıyan bir mekanda açılmasıymış. Bu gönderiyi paylaşabilirseniz, daha çok sanatsevere ulaşabiliriz…
Tüm Adana severleri bekleriz efendim…
(Resimlerde Sırasıyla Eski İstasyon Mahallesi’nde bir Adana Evi, İstiklal Ortaokulu, Alman Fabrikası, Döşeme Mahallesi ve Fayton görüntüleri betimlenmiş. Bunun gibi 120 resim daha Adana’yı anlatmakta…)

 

SANAT ARKEOLOJİSİ II
ADANA’NIN İZİNİ BIRAKANLAR / ADNAN ATEŞOK
Adnan Ateşok 1928 yılında Adana’da dünyaya gelip, ölene kadar kentimizde yaşayan ve kentin değerlerini resimleyen bir ressamımız. Empresyonist- sürrealist tarzda resimler üreten Ateşok, sağlığında sergiler açtıysa da, 5 Ocak 2017 saat 18.30 da Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde Şemsettin Başkurt ile beraber açılacak olan sergisi vefatından sonra açılan ilk sergisi olacak. Biz Altınoran ve Lions kulüpleri olarak, Seyhan Belediye’sinden aldığımız destekle, eserleri arasından Adana’nın sosyal yaşantısını resmettiklerini seçerek sizlere sunmayı arzuladık. Bu eserlerin bir kısmının üzücü bir yangından kurtarılmış olması da onları ayrıca değerli kılmaktadır.
Adana’nın kurtuluş günü, Adana’nın izini bırakanlarla beraber olalım mı?