“Sorunlar Bulamacının Yapı Taşları” Zoombalaki Grubu’nun konuğu Tınaz Titiz

5 Aralık 2020 Cumartesi günü saat 16:00’da “Sorunlar Bulamacının Yapı Taşları” konusu ile Zoombalaki Google Grubu’nun konuğu Tınaz Titiz olacak.

Bu zoom toplantısını izlemek isteyenler  https://forms.gle/XbhrGtUrdUDCXxJs5 linkinde bulunan kayıt formunu doldurmaları gerekmektedir.

Formun doldurulmasına ilişkin Zoombalaki grup sorumlusu Cem Baysan’ın açıklaması aşağıdadır.

Oturumlarımızın akışı açısından üye olmayan katılımcılar bize ek iş ve kendilerine risk yaratacak. 

Bunu basitçe önlemek için önerim Zoombalaki’ye üye olup, oturum sonunda kendilerinin üyelikten çıkması.

 Bunun için arkadaşlarınızın [email protected] yazışma grubundan ayrılmaları yeterli olacaktır.

 Bu çok kolay bir işlem. Üyelikten ayrılmak için oturum sonrası  [email protected] adresine bir ileti yollamaları yeterlidir. 

Grubumuz üyeliklerini sürdürmeleri ise bize zenginlik katacaktır.”
Saygılarımla. Cem Baysan

Tınaz Titiz Sorunlar Bulamacı!

İstenmeyen durum” olarak tanımlanan sorun ve birden fazlasının birlikteliğine (sorunlar, sorun stoku) yakın plan bakılınca, şu soru akla geliyor: Acaba, sorunlar lego parçaları gibi birbirinden ayrı olarak varolup, bir araya eklemlenseler dahi bir dış göz tarafından hala varlıkları ayrı ayrı görülebilir mi; ya da aksine eklemlenen sorunlar artık yeni bir görünüm mü kazanırlar?

En iyisi bir örnek üzerinde düşünmek, örneğin “işsizlik” olarak etiketlenmiş sorun. Başta işsizler olmak üzere, herhangi bir anda patronun gözüne “istihdam fazlası” olarak görüneceği endişesi içindeki yüzbinlerce “işli”yi tehdit eden sorun. Ya da henüz böyle bir tehlikeyle karşılaşmamış, patronunun göz bebeği durumunda, ama -mesela- Vietnam’daki birilerinin yaptığı, o gözbebeği çalışana “güvenli” istihdam sağlayan işin daha ucuz ve/ya kaliteli yapılmasını sağlayabilecek  bir yenileşim (inovasyon) ya da icat nedeniyle oluşacak iş kaybı tehlikesi. Bütün bunlar işsizlik olarak en önemli sorunlardan birisi olarak kabul ediliyor.

Eh bir sorun bu kadar geniş bir kitleyi ve de derinden etkiliyorsa, başta yerel ve merkezi idareler olmak üzere, gönüllü örgütler, meslek örgütleri, siyasi partiler, akademik dünya bu işe eğilerek gelecek tahminleri, çözümler üretmeleri beklenir. Gerçekten de aynen böyle oluyor; hatta vatandaşlar da bu çözümleme ve çözme süreçlerine katılarak kafa patlatıyorlar…