Tarsus’ta yeni kurulan şehir tiyatrosu ilk prömiyerini ‘Ezop’ oyunu ile yaptı

Sena Yaşar

Tarsus Belediyesi tarafından ilk kez kurulan Tarsus Şehir Tiyatrosu, sahnesini Ezop ile açtı. Brezilyalı tiyatro eleştirmeni Guilherme Figueiredo’nun yazdığı “Ezop” oyunu. MÖ 6. yüzyıldan bugünlere her kuşağa “öğüt” aşılayan Ezop Masalları’nın yaratıcısı Ezop’un, kölelikten özgürlüğe giden mücadelesini konu ediniyor.

Oyun, yaklaşık on bin yıldır tarihe tanıklık eden Tarsus’ta tiyatroseverlerin ilgisiyle karşılandı. Tarsus Belediyesi tarafından 2019 yılında kurulan Tarsus Şehir Tiyatrosu, seyircisiyle Tarsus Amerikan Koleji Salonu’nda buluştu.

Geceye Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, CHP Mersin milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Alpay Antmen, Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ve çok sayıda tiyatro sanatçısı ve tiyatro eleştirmeni de katıldı.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, yaptığı konuşmada, “Kültürel kalkınmanın bir kentteki yaşam kalitesini yükselteceğini” vurgulayarak “Ezop’ta, kölelikten özgürlüğe, karanlıktan aydınlığa uzanan bir yolculuğu izledik” dedi.

Bozdoğan, “‘Mümkünler Perdesi’ dediğimiz bir tiyatro, bu kente çok güzel insanlar verdi. Tiyatrocu rahmetli Haşmet Zeybek’ten sonra, Yusuf Öz ve 22 yıldır sanatı köklü hale getirmeyi çalışan bir grup çok çalıştı. Bir kentin bilincini ve kimliğini ortaya koymak istiyorlardı. En zor koşullarda vazgeçmeden yaşamı savundular. Onları biraz daha çalıştıracağım: Önümüzdeki yıl Tarsus’ta Ulusal 1. Tarsus Tiyatro Festivali’ni yapacağız” sözünü verdi.

Brezilyalı Figueiredo’nun eseri “Ezop”ta, Trakya’da doğan ve köle olarak Samos adasında yaşayan, azat edilince Delphoi kentine yaptığı yolculuk esnasında bir cinayete kurban giden Ezop’un, özgürlüğe adadığı yaşamöyküsü anlatılıyor.

Oyun, Ezop’un, tüm dünyevi hırslardan arınarak yalnızca özgürlüğünü kazanma uğruna verdiği mücadele, “masalların gerçek, saf, tehlikesiz” yanlarını Ezop’un ağzından dinlemeleri için bir fırsat sunarken “masalların sanıldığı kadar masum olmadığına” tanıklık ettiriyor.

Oyunda egoizmin, mülkiyet hırsının ve servet avcılığının “köleleştirdiği” insanlara Ezop’un hayvanlar üzerinden anlattığı masallarla “dil bilmenin yetersizliğine” de gönderme yapılıyor.

Ezop rolünü, oyunun aynı zamanda genel sanat yönetmenliğini üstlenen Murat Çapar oynuyor. Egoist ve servet düşkünü Yunan filozofunu Özmen Güvençli, filozofun hırslarından arınamayan karısını ise Derya Güneri canlandırıyor. Oyunun kadrosunda Hacer Öner, Emre Akçiçek, Ertan Rüstem, Seçil Dedeyi, Yahya Okat, Ozan Karabulut, Tuğçe Nur Açıkalın, Emine Tanır, Damla Yeşil ve İrem Mut yer alıyor. Reji ve dramaturjiyi Nihat Çapar üstlenirken dekor tasarımda Rukiye Ilgın Tekli, dekor uygulamada Ahmet Seyhan Atamer, kostümde Hülya Sağlık, ses ve ışıkta Hasan Tornacı, grafik tasarımda ise Şevki Zor yer alıyor.

BELEDİYE TARİHİNDE İLK

Tarsus Belediyesi Tiyatro Hizmetleri Müdürü Nihat Çapar, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Tarsus Belediyesi tarafından kurulan Ayşe Lebriz Berkem Sahnesi’nin yanı sıra 3 yıldır atıl durumda olan 75. Yıl Kültür ve Sanat Merkezi’nin de yakında faaliyete geçirileceğini açıklayarak “Orada tiyatrodan tezhibe, ebrudan musikeye kadar onlarca atölye var. Tarsus Belediyesi, Türkiye’nin, en eski belediyelerinden biri, tarihi 152 yılı aşıyor. Ancak tiyatro hizmetleri müdürlüğü ilk kez 2019 yerel seçimleri sonrası, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan tarafından açılarak kadrolaşma şansı tanındı. Aralık ayında 335 kişi kapasiteli Haşmet Zeybek Tiyatro Salonu faaliyete geçecek. Tarsus Şehir Tiyatrosu olarak hedeflerimiz arasında tiyatro sanatının tüm dallarında eğitim verip yerleşik ve turne düzeninde oyun sahneleyerek, ulusal ve uluslararası tiyatro festivallerinde Tarsus Şehir Tiyatrosu’yla sahne almak yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr