Türkiye Pop Müziğinin 100 yılı bir ‘tık’ uzağınızda

https://orkestralargruplartarihi.com/giris/

Gazeteciliğe ilk başladığım günlerde haber müdürümüz benden ‘Türk Pop Müzik Tarihi’ni anlatan bir yazı dizisi yapmamı istedi. Balıklama atladım! Altı üstü ne olabilirdi ki…

2-3 günde hazırlar bir hafta içinde de şöyle afili bir fotoğrafımla tam sayfa gazetede yayınlanır diye düşünüyordum…

Gazetecilikte 28 yılı devirdim o yazı dizisi daha bitmedi!

Ben birkaç popçuyla konuşurum konu kapanır diye düşünürken kendimi Milli Kütüphane’de ‘Donizetti Paşa kimdir?’ diye kitaplar karıştırırken buldum.

1950’lerden, 60’lardan birkaç popçu işimi görür diye çıktığım yolun daha en başında taa 1800’lere ışınlandım…

Konuştuğum işin uzmanları popüler müziğimizin başlangıcı olarak II. Mahmut döneminde Mehter Takımı yerine Batılı tarzda bir bando oluşturmak için kurulan Mızıka-ı Humayun’u gösteriyordu. İşte bu ‘mızıka’nın başındaki İtalyan Giuseppe Donizetti de, nam-ı diğer Donizetti Paşa’, Türkiye’de pop müziğin ilk fitilini ateşleyen isimdi onlara göre ve bir pop müzik tarihi yazılacaksa taa oralardan başlamak gerekiyordu…

Donizetti Paşa’dan Erol Büyükburç’a geldiğimde yazı dizisi için en az bir haftalık materyal vardı elimde… Büyükburç’la buluşmamızda kendi elleriyle hazırladığı ‘Türk Pop Müziğin Soy Ağacı’nı gördüğümde kantolardan tangolara, cazdan popa, Anadolu Rock’tan arabeske nasıl bir okyanusun içine düştüğümü anlamıştım. Notalar boyumu aşmıştı…

Yazı dizisi kaldı ve ben yoluma ‘dinleyici’ olarak devam ettim!

10 YILLIK ÇALIŞMA 900 SAYFALIK KİTAP

Önceki gün müzik ve sinema yazarı Cumhur Canbazoğlu‘nun, Türkiye’nin 100 yıllık müzik tarihine ışık tuttuğu ve ansiklopedik bir değer taşıyan bilgileri toparladığı projesi karşıma çıktığında o günleri hatırladım!

Benim bir hafta 10 gün çırpınıp pes ettiğim o okyanusun içinde 10 yıla yakın bir zaman yüzen Canbazoğlu, 10 binden fazla orkestra ve grubu incelemiş. Ve ortaya 900 sayfalık bir kitap çıkmış. ‘Günlerin İçinden Canım / 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022)’ adlı kitap ortaya çıkmış ama maalesef bu kitabı basacak bir yayınevi ortaya çıkamamış!

 

Yazının devamını okumak için tıklayın