Tarsus Belediyesi Kent Yayınları tarafından basılan “Sahneye Uyarlanmış Bir Yaşam: Kerim Afşar” kitabında, Aratos dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, tiyatro oyuncusu Kerim Afşar’ın yaşamı, sanat anlayışı, Devlet Tiyatrosu ile Anakara Sanat Tiyatrosu(AST)’nda çalıştığı yıllar, rol aldığı, yönettiği oyunlar, 1970’li yıllarda TRT’de seslendirdiği “Radyo Tiyatrosu” ve “Arkası Yarın” gibi programlar, yurt içi ve dışındaki turnelere yer vermiş.
Kitabın ikinci bölümünde ise Kerim Afşar’ın tiyatro yıllarında gerek sanat eleştirmenlerinin, gerekse meslektaşları ve yazarların hakkında yazdıkları yer almaktadır. Son bölümde ise Kerim Afşar hayata gözlerini yumduktan sonra meslektaşlarının ve dostları ile gazete köşe yazarlarının ardından yazdıkları yazılar bulunmakta.
Edinilen bilgiye göre, Kerim Afşar için yazanlar arasında Zeynep Oral, Rutkay Aziz, Sevgi Özel, İlhan Selçuk, Altan Erkekli, Levent Ülgen, Fikret Otyam, İbrahim Demirel, Günay Güner, Işık Kansu gibi pek çok gazeteci, yazar ve sanatçı bulunuyor.
1930 yılında İstanbul’da doğan Kerim Afşar, Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Uzun yıllar Devlet Tiyatrosu’nda sahneye çıktı. Sonrasında Ankara Sanat Tiyatrosu(AST)’nda çalıştı. Tekrar döndüğü Devlet Tiyatrosu’ndan emekli oldu. Eski kuşaklar onu 1970’li yıllarda TRT’de “Radyo Tiyatrosu” ve “Arkası Yarın”daki seslendirmeleriyle tanır. Kerim Afşar, sinema ve dizi filmlerde de oynadı. Sinemada, Yılmaz Güney’le oynadığı “Arkadaş” filmindeki rolüyle hafızalarda yer etmiştir.
Kerim Afşar 23 Eylül 2003’te yaşama gözlerini yumdu.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutku’nu TRT stüdyolarında seslendiren Kerim Afşar adına ve anısına her yıl Dil Derneği tarafından ödül verilmektedir.
Kerim Afşar’ın eşi Leyla Afşar, Uğur Pişmanlık’ın hazırlayıp yazdığı kitabın yayınlanmasına dair görüşlerini şu şekilde ifade etti, “Türk Tiyatrosuna verdiği emeği ve sanatçı kimliğini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla ‘Sahneye Uyarlanmış Bir Yaşam KERİM AFŞAR’ yapıtının yayınlanmasında emeği geçen Tarsus Belediyesi Kent Yayınları’na içtenlikle teşekkür ederim. Ayrıca sanata ve sanatçıya desteklerinizi yürekten kutlar, saygılar sunarım.”
Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, “Sahneye Uyarlanmış Bir Yaşam: Kerim Afşar” kitabına ilişkin olarak Türk tiyatrosunun çok değerli sanatçılarından olan Kerim Afşar’ın anısına böyle bir kitap çalışması yapmaktan dolayı onur duyduğunu belirterek, “Değerli tiyatro sanatçısı, aydın insan
Kerim Afşar’ı tanıma şansına sahip olan ender kişilerden biri olduğumu düşünüyorum.
Benim bu kitapla yapmaya çalıştığım şey, Kerim Afşar gibi bir değere ait, onun hem yaşarken yaptıkları, ürettikleri hem de ölümünün ardından bıraktığı izleri ve anıları bir araya getirerek kalıcılık kazandırmaya çalışmaktan ibarettir” diye konuştu.
Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan ise kitaba ilişkin açıklamasında şunları söyledi, “Kerim Afşar, Türk tiyatro tarihinin iz bırakmış en değerli sanatçılarından biridir.
Kerim Afşar, 1990’lı yıllarda iki kez Tarsus’ta da oyunlarıyla sahneye çıkmış, kentimizin kültür yaşamına renk ve değer katmış bir sanatçıdır.
Daha önce belediyemizin kent yayınları arasında “Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Sinema” kitabını yayınladığımız Uğur Pişmanlık’ın bu kez ülkemizin değerli tiyatro sanatçısı Kerim Afşar’ın anısına hazırladığı “Sahnelere Uyarlanmış Bir Yaşam” adlı kitabını Tarsus halkına ve sanatseverler ile okuyuculara sunuyoruz.
Kerim Afşar anısına bu çalışmayı ortaya koyan ve kültür sanat alanında değerli çalışmalarını Tarsus’a kazandıran gazeteci Uğur Pişmanlık’a teşekkür ediyoruz”.
Uğur Pişmanlık’ın daha önce Tarsus Belediyesi’nce, “Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Sinema” kitabı yayınlanmıştı. Pişmanlık’ın diğer kitapları ise şunlar;
Aratos dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık’ın bugüne kadar yayınlanmış kitapları ise şunlar; Kent Masalları (1997), Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar (2002), Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar Antolojisi (2008) Tarsus Basın Tarihi/Yüzyıllık İzler (2009), Barış ve Aydınlanmaya Adanmış Bir Yaşam: İsmail Hakkı Öztorun (2010), Tarsus Çeşme ve Hayratları (2010), Gezginlerin Gözüyle Tarsus, (2012), Tarsus İşçi Sınıfı Tarihi (2013), Boyun Eğmeyen İnsan (2014), Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Tiyatro (2017), Barış ve Sosyalizm Yolunda Aydın Bir Hekim Sevinç Özgüner (2017), Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Sinema (2020), Yeryüzü Olayları (2020), Tarih İçinde Bir Başkent Tarsus (2021), Tarsus Kent Yazıları (2022), Bir Emek Savaşçısı: Arslan Eyce (2022), Ayrıca Edebiyatta Tütengil’e Armağan (2206), Tarsus (2009), Edebiyatımızda Çeşmeler (2009), Tarsus Olimpiyatları ve Tarsus Maratonu (2008), Tarsus Bibliyografyası (2008), Edebiyatımızda Radyolar (2011) ile Türkiye’de İlk Elektrik: Tarsus (2011), Tarsus Çıplak Mahallesi (2014), Toroslarda Bir Çukurova Yazlığı Namrun Yaylası (2014) adlı özgün ve derleme kitapçıkları bulunuyor.
Kaynak: yeniadana.net