Ümit vaat ediyorsun ADANA… – Mine Liman

OMO’ nun bir reklam filmi var, izlemediyseniz mutlaka izleyin. Önce ebeveynlere, sonra çocuklara birlikte geçirdikleri ve en mutlu oldukları an/olayı soruyorlar. Ebeveynler para ile satın alınan şeylerden bahsederken, çocuklar onlarla geçirdikleri zaman ve yaptıkları aktivitelerden bahsediyorlar. Çok acı ve tokat gibi patlıyor suratlarımıza…

Çağdaş olmanın ve ilerlemenin tek yolu, yaratıcı ve eleştirici düşünme yeteneğine sahip nesiller yetiştirmektir.

Öyle bir zaman da yaşıyoruz ki; görsel bombardıman altındayız ve doğruyu seçmek, ayıklamak, almak becerisine sahip olmamız gerekiyor.

Öyle bir dünya da yaşıyoruz ki; ülkeler, liderler, politikalar ve siyaset bombardımanı altında, belirli bir doğru görüş geliştirmek ve bize geleceğimiz için kararımız sorulduğunda doğru yanıtı vermemiz gerekiyor.

Bu sadece kültür ve eğitimle gerçekleşir. Ve SANAT; kişisel farkındalık, yaratıcılık ve düşünsellik özelliklerini kapsar. Çünkü SANAT eğitiminin temelinde, öğrenciyi düşünmeye alıştırmak, görsel not almasını sağlamak, çevreye bakma tarzı oluşturmak, farklı ilişkilendirmeleri gerçekleştirmesini sağlamak ve bunu bir yaşam biçimi yapmak yatar.

 

Ernst Fischer’ in Sanatın Gerekliliği kitabı tavsiyemdir:

“Sanat insanın dünyayı tanıyıp değiştirebilmesi için gereklidir. Ama salt özünde taşıdığı büyü yüzünden de gereklidir.”

İnsanların yaşadıkları dünyayı, insanı ve hatta kendilerini tanıyabilmeleri için birincil önemde bir araçtır sanat. Çünkü sanat yapıtları içlerinde insanlığın tüm geçmiş hayat deneyimini barındırırlar. İnsan soyunun mağaralarda yaşadıkları dönemden bugüne bütün deneyimleri sanat yapıtları yoluyla kuşaktan kuşağa aktarılmıştır.

Bu kadar önemli, ama bir o kadar da ihmal edilmiş bu konu için, Sanatın Işığını Arıyoruz sloganı ile çıkılan yolda, Adana Sanat Paydaşları; ortak sorunlarını belirlemek, birbiriyle ilişki ve iletişimlerini geliştirmek, kentle sanatın en iyi şekilde buluşmasını sağlamak, sanatın ışığında yeniden iyileşmek, iyileştirmek için; sanatın, sanatçının, sanatseverin, kurumların ve kentin sorunlarına çözüm aramak için 25.02.2017 günü bir araya geldi.

60 kişilik bir grup, Adana Seyhan Oteli’ nde, Eski Kültür Bakanımız Tınaz Titiz beyin yönettiği, ‘’Adana Sanat Paydaşları’’ Ortak Akıl Çalıştayı’nda, sabah 9.00 dan, akşam 6.00 ya kadar aralıksız çalıştı.

Adana Kültür Sanat hayatı için; Tınaz Titiz’in hazırlayacağı yönetici özeti, internet üzerinden tüm kişi ve kurumların değerlendirmelerine sunulacak. Bu değerlendirmeler sonrasında, ”Adana için Kültür Sanat Politika Belgesi” oluşturmak için bir sempozyum düzenlenecek.

Tüm bu çalışmaları www.adabul.com sitesinden an be an takip edebilirsiniz.

 

‘Sanat yaşamın kaynağıdır; gelişmenin ruhudur, o ruha en değerli şeyi verir; ÖZGÜRLÜK… Ve hiç kimse sanatçı kadar özgürlüğün tadına varamaz.’Romain Rolland