Zeynep Kural, Teras Sineması


Dur, seni önce başka bir yere götüreceğim, cümlesinin sizi 1920’lere kadar götüreceğini tahmin edemezsiniz genelde, işte ben de bu cümleyle o gün kendimi, uzun yıllardan, zorlu yollardan aşmış gelmiş bir tarihîdeğerin karşısında bulacağımı aklımın ucundan bile geçirmiyordum. 

Çok severim aslında tarihî yapılardan içeri süzülmeyi. Kapısının önünde durup, penceresinden bakıp geçmişe uzanmayı. Bulabildiğim bir boşluktan ya da delikten sızıp yaşanmışlıklara ait hayaller kurmayı. 

Bu değerler, içinde yaşayan insanıyla, ait olduğu dönemiyle, o dönemin kültürüyle tarihe bir ışık tutar çünkü. 

O ışıksa bugünü ve geleceği aydınlatır. İşte böyle bir ışıktı benim de yolumu aydınlatan. 

Ne Eski İstasyon taraflarına gideceğimden ne de sadece adını duymakla kalmış olduğum bir sinemayla 

karşılaşacağımdan habersiz başka bir iş için yola koyulmuştuk ama bir de baktım ki İstiklâl Ortaokulu ve onun hemen az ötesinde, karşı tarafındaki bir binanın önündeyiz. 

O kemerli yapıyı ilk gördüğümde hatırladım vaktiyle burada bir sinema olduğuyla ilgili sohbetleri, ama inanın ki tarihi bu kadar eskiye dayanan bir sinema olduğunu yeni öğrendim. 

Teras Sineması. 

Şu ana kadar tarihlenebilen, fotoğrafla belgelenen, Adana’nın en eski sineması. 

Öyle yazıyor önündeki açıklamada. 

Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Fransız işgali altındaki Mersin’de faaliyet gösteren La Pensee adlı fotoğraf stüdyosunun editörlerinden Kyrkias Papadopoulos, 1920’lerin hemen başında Adana’da, Eski Gar Meydanı’nda çekmiş olduğu bir fotoğrafla Teras Sineması’nın varlığını günümüze ulaştırmış. 

Fotoğrafta, aynı zamanda binanın terasındaki sinemanın makine dairesi ve kaçak seyri engellemek için arasına keten bezleri gerilen metal direkleri de görülmektedir. Ve yine yazılı açıklamaya göre Papadopoulos’un Teras Sineması olarak adlandırdığı bu sinemayla birlikte Adana Rum Sineması adları açık biçimde zikredilmemiş olsa da 1924 tarihli Adana Ticaret Rehberi’nde yer verilen iki sinemaymış. 

Evet, yakın zamana kadar oto elektrik tamir atölyesi olarak faaliyet göstermiş olmasına rağmen ne güzel ki bu bina ya da belki de önünden ve yanından gördüğümüz kadarıyla bir kısmı bugün hâlâ daha ayakta. 

Böylesine kıymetli bir tarihî sinemayla ilgili elimizde başka bir bilginin ya da yaşanmışlıkla ilgili paylaşımların olmasını çok isterdim elbette, kim bilir belki de o dönem yaşamış olan değerli büyüklerimizden çocuklarına, yakınlarına aktardıkları bazı öyküler vardır günün birinde karşımıza çıkacak olan.

Dileriz ki tez vakitte değerine kavuşturulur.

https://yeniadana.net/kose-yazilari/teras_sinemasi-7139.html?fbclid=IwAR2AneYjfc5F7MljqrTvKnTxnr3h0qGmYlG–EFlcH-BJj9sMt5DwKfrdL8