İstanbul Havalimanı işletmecisi IGA tarafından hayata geçirilen İGART’ın toplamda 17 farklı alana planladığı sanat projelerinin ilki yarışmaya açıldı. 35 yaş altı sanatçıların ve grupların projelerine açık 1 Milyon TL ödüllü yarışmanın son başvuru tarihi 1 Kasım 2021!
İGART nedir?
İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA (İstanbul Grand Airport), kültür ve sanata verdiği destek kapsamında bu alanda yaptığı tüm çalışmaları İGART çatısı altında bir araya getiriyor.
Bugüne kadar havalimanı müzesi, kütüphane gibi projelerle birlikte çok sayıda sergi, atölye çalışması ve canlı müzik performansına ev sahipliği yapan havalimanında sanata daha fazla yer açılması ve sanatçılara destek verilmesi hedefleniyor.
İstanbul Havalimanı Sanat Projeleri Yarışmaları kapsamında da toplamda 17 farklı alana sanat projeleri planlanıyor. İlk proje alanı için yarışmanın son başvuru tarihi 1 Kasım 2021 olarak belirlendi.
Kimler katılabilir?
İlk proje alanı sadece 35 yaş altı Türkiye’den ve dünyadan bütün sanatçıların ve grupların katılımına açık. Sanatçılar yarışmaya bireysel olarak da, grup olarak da katılabilirler.
Nasıl bir mekân için nasıl bir taslak göndermem gerekiyor?
İlk yarışma için M1 – Terminal Metro bağlantı yolunda bulunan viyadüğün alt yüzeyi için yüzey resmi projesi önerileri bekleniyor. Uygulanacak proje için konu ve herhangi bir teknik sınırlaması yok. 1 Kasım’a kadar başvuruyu yetiştirmek gerçekten de mümkün mü? Başvuranlardan 1 Kasım’a kadar sadece bir taslak önerisi bekleniyor. Başvuru sonrasındaki 1 ay içinde ise başvuranlardan daha detaylı bir proje önerisi istenebilir.
Malzeme seçiminde özgür müyüm?
Malzeme ya da teknik sınırlaması yok, ancak önerilen sanatsal çalışmanın proje alanının fiziki özellikleri göze alınarak kalıcı ve uygulanabilir olması bekleniyor. Ayrıca sürdürülebilir ve çevre dostu malzeme tercih edilmesi de tavsiye ediliyor.
Kimler, nasıl değerlendirecek?
Başvurular Seçici Kurul tarafından yenilikçi, farklı, yaratıcı uygulanabilir, kalıcı, çevre ve mimari yapı ile ilişkisi göz önünde bulundurularak değerlendirilecek. Bu yarışmanın seçici kurulunda İGART Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, İGART Yönetim Kurulu üyeleri Deniz Odabaş, Prof. Dr. Gülveli Kava, Prof. Dr. Marcus Graf, Mehmet Ali Güveli, Murat Tabanlıoğlu, Nazlı Pektaş’ın yanında sanatçı Seyhun Topuz ve Seçkin Pirim de yer alacak.
Ödül nedir ve kaç kişiye verilecek?
Her bir proje alanı için finale kalacak olan 3 projenin sahiplerine 10.000 TL ödül verilecek. Yarışmayı kazanan proje sahibine de 1.000.000 TL’lik ödül telif bedeli olarak verilecek.
Başka yarışmalar olacak mı?
İGART kapsamında 17 farklı alan için yarışma gerçekleştirilecek. İlerleyen zamanda diğer alanlara dair başvurular ilan edilecek. Gelişmeleri İGART websitesinden ve Instagram hesabından takip edebilirsiniz.
İGART’ta başka neler var?
İGART kapsamında bugüne kadar Türkiye’nin Hazineleri; Tahtın Yüzleri sergisinden bilim ve teknoloji sergilerine, çocuklara yönelik etkinliklerden müzik performanslarına kadar birçok çalışma gerçekleştirildi.
Daha fazla sorum var, kime danışabilirim?
Tüm sorularınıza yanıt almak için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Ayrıca daha fazla bilgi için İGART web sitesini ziyaret edebilirsiniz.