Nacaran Mah. 18 Sokak.
Çıkmaz sokak.
Hiç mi çıkmaz.
Çıkmaz işte yahu.
Bunun hiçi, azı, çoku, var mı?
Bu sokakta kaç kere rastladım bu soruya.
-Birader bu sokak çıkmaz mı? -çıkmaz -hiç mi? çıkmaz…
Nasıl anlatılır bu sokağın çıkmazı bilemedik. Aslında dedem, Turan Altuntaş’ın Reis Öldü kitabındaki namıyla Tenekeci Niyazi Emmi, bu sokağın çıkacağını Mustafa Emmigilin yanından yol geçeceğini ve Cemal Gürsel’e bağlanacağını söylerdi. Babam devam ettirdi. Ona da dedesi söylermiş. Ama bu sokak, Dante gibi ortasında olduğum ömrümde çıkmadı. Pek de çıkacak gibi görünmüyor. Bu sokağın ya çıkarı. Kemeraltı Cami ile kemer yapısı olduğu için karıştırılan Tahtalı Cami, Çakmak Caddesini, Cemal Gürsel’e bağlayan sokak. Başta Nacaran ismi geçince şaşırdınız ama eskiden Tepebağ, Kayalıbağ, Nacaran vs. bir çok sokağa ayrılırmış. Günümüzü bilmem ama hangimizin annesi babası bu sokaktan geçmemiştir ki. Zamanın en önemli alışveriş merkezi Çakmak Caddesi, Lale Pastanesi, Kuyumcular…
Ve sokağın içerisi, bulgurcu ve salçacılar dediğinizde çoğumuzun evinin ihtiyacı karşılanmıştır bu sokakta. Bulgurcu Mehmet ağabey yılların esnafıdır. Köşe dükkanda yıllardır bilumum bakliyat ve salça ihitayaçlarını karşılar. Bir de Yusuf Sürücü vardı eskilerden ama şimdilerde ne yapar bilmiyorum.
Şalgamcı Kızları bilmeyen var mıdır? Remzi Bey’in Hakiki Meşrubatları. Ben Altın Kızlar diyorum. Nesrin, Zeynep, Serap, Havva ve küçük biraderleri Mehmet. Bu sokağın girişinde karşılar sizleri. Eskiden tabla vardı ama şimdilerde ise şartlar onları küçük bir dükkana girdirmiş.
Tahtalı Caminin minaresine en son depremden önce çıkmıştım. Depremden sonra ve her tadilatta bir daralma yaşamış minarenin merdivenleri. Kuşbakışı baktığımızda ise 18 yıl öncenin bakışıyla, hiç mi hiç uymayan bir bakış. Betonarme cumbalı tarihi, mistik dokudaki evleri nasılda kapamış…
Bu sokağın insanlarının en büyük heyecanları, çaycı Veysel abinin orada, Adana Demirspor-Adanaspor maçlarının sonuçlarıdır. Tavla oynanarak tartışılan maçlar. Espiriler, kahkahalar, dalgalar, hepsi ama hepsi masumane yurdum insanının bakış açısıyla harmanlanır.
Yazının devamını okumak için tıklayın