2016 Yılının En Dikkat Çeken Filmleri / 7. Sanat-Özgür Şevik

2016 Yılının En Dikkat Çeken Filmleri

Merhaba sinema severler. 2016 yılını geride bırakırken, iyisiyle kötüsüyle beyaz perdede yerli ve yabancı pek çok film izledik. Hollywood stüdyolarının milyon dolarlarla ifade edilen bütçeler ayırdığı yapımlar sinema salonlarında boy gösterdi. Yerli yapımlar açısından da beyaz perdede haraketli bir yıl yaşadığımızı söyleyebiliriz.

2016 yılında gerek oyuncularıyla gerekse konusuyla dikkat çekip beğeni kazanan ve en dikkat çeken filmleri derledik. Yerli yapımlarda en çok izlenen komedi filmleri oldu. Yabancı filmlerde ise aksiyon ve macera filmleri ilgi gördü.

 

2016 yılında vizyona giren filmler arasında en dikkat çekici yerli yapımlar:


1- Kardeşim Benim
“Kardeşim Benim” filminin başrollerini Aslı Enver, Burak Özçivit ve Murat Boz paylaştı.Yönetmenliğini Mert Baykal’ın yaptığı ve ocak ayında izleyiciyle buluşan film, 2 milyon 69 bin 153 kişi tarafından izlendi.

İki erkek kardeşin babalarının vasiyetini yerine getirmek için yıllar sonra bir araya gelerek çıktığı komik ve duygusal yolculuğu anlatan yapım, 15 haftada 23 milyon 121 bin 845 lira hasılat elde etti.


2- Dedemin Fişi
Ocak ayı sonunda vizyona giren ve 9 hafta vizyonda kalan “Dedemin Fişi”ni, 2 milyon 15 bin 665 kişi izledi. Meltem Bozoflu’nun yönettiği filmde, Onur Buldu, Alper Kul, Erdem Yener, Onur Atilla, Meltem Yılmazkaya, İrem Sak, Özge Borak, Doğa Rutkay, Uğur Bilgin, Ali Sunal ve Ayşen Gruda rol aldı.

Babalarından kalacak mirastan en büyük payı almaya çalışırken birbirleriyle kıyasıya yarışan ‘Çirçi Ailesi’ fertlerinin hikayesini beyaz perdeye taşıyan Dedemin Fişi’nin gişe hasılatı ise 22 milyon 912 bin 770 liraya ulaştı.


3- Osman Pazarlama
Togan Gökbakar’ın yönettiği, senaryosunu Şahan ve Togan Gökbakar’ın yazdığı “Osman Pazarlama”, bu yıl en çok izlenen filmler arasında. Şahan Gökbakar, Mehmet Selim Akgül, Liberat Niyoyandika ve Feriştah Senem Yıldırım’ın rol aldığı film, 1 milyon 983 bin 777 kişi tarafından izlendi.

Uzakdoğu’dan getirdiği ve kendi ürettiği ürünlerin satışından zengin olup, sevdiği kızla evlenme hayali kuran küçük ölçekli girişimci Osman’ın hikayesini komik bir dille anlatan film, 22 milyon 736 bin lira hasılat elde etti.


4- Kolpaçino 3. Devre
Yönetmenliğini ve senaryosunu Şafak Sezer’in üstlendiği “Kolpaçino 3. Devre” filminde, Şafak Sezer’in yanı sıra Aydemir Akbaş, Erkan Petekkaya, Ebubekir Öztürk, Serkan Şengül ve Ali Çatalbaş’ın da rol aldı.

Film, 14 haftada 1 milyon 412 bin 639 kişi tarafından izlendi. Filmden elde edilen hasılat ise yaklaşık 16 milyon 491 bin lira oldu.


5- Kocan Kadar Konuş Diriliş
Şebnem Burcuoğlu’nun çok satan ikinci romanından uyarlanan ve yönetmenliğini Kıvanç Baruönü’nün üstlendiği “Kocan Kadar Konuş: Diriliş” 1 Ocak’ta vizyona girdi ve bir milyon 332 bin 907 kişi izledi.

Ezgi Mola, Murat Yıldırım, Hümeyra ve Nevra Serezli’nin rol aldığı film gişede, 15 milyon 901 bin lira hasılat elde etti.

 

2016 yılında vizyona giren filmler arasında en dikkat çekici yabancı yapımlar:


1- Batman ve Superman: Adaletin Şafağı
Yönetmenliğini Zack Snyder’ın yaptığı “Batman ve Superman: Adaletin Şafağı”, 2016’nın en çok izlenen filmleri arasında. Ben Affleck’in Batman, Bruce Wayne rolünü, Henry Cavill’in ise Superman, Clark Kent rolünü canlandırdığı film, vizyonda kaldığı 14 haftada, 1 milyon 460 bin 862 kişi tarafından izlendi. Chris Terrio ile David S. Goyer’in senaryosunu yazdığı filmden elde edilen hasılat ise yaklaşık 19 milyon 422 bin lirayı aştı.

Dünya gerçekte ne tür bir kahramana ihtiyaç duyduğuna karar vermek için çabalarken, Tanrı gibi kontrolsüz hareket eden Süper Kahraman’ın eylemlerinden duyulan endişe, Gotham Şehri’nin sahip olduğu, zorlu ve güçlü, ama yasa dışı, gönüllü koruma görevlisini, Metropol’ün modern zamanlardaki en saygı değer kurtarıcısı yapmıştır. Böylece Batman ve Superman’in arasındaki savaşla, yeni bir tehdit yükselir; insanlık şimdiye kadar görülmemiş büyük bir tehlikeyle karşı karşıyadır.


2- Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı
“Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı” filmini bir milyon 165 bin 583 kişi izledi. Eğri oturalım doğru konuşalım, 2016 yılı çok sağlam süper kahraman filmi yaptı. Bunlardan biri de Chris Evans ve Robert Downey Jr.’ın kariyer ve yeteneklerini kapıştırdıkları Kahramanların Savaşı idi. Süper Kahramanlar hükümete bağlı mı çalışsın yoksa bağımsız mı olsunlar sorusunun yanıtı yine bir ton aksiyondan geçti.

Yenilmezler’in dahil olduğu olay kötü sonuçlanınca, politik güçler Yenilmezler’in bir otorite tarafından takip edildiği ve yönlendirildiği bir sistem kurulması için baskı yapmaya başlarlar. Bu durum Yenilmezler’in fikir ayrılığına düşerek iki gruba ayrılmasına neden olur. Steve Rogers’ın önderliğinde Yenilmezler’in hükümet baskısı olmaksızın özgür bir biçimde insanlığı korumaya devam etmesini savunan grup ve Tony Stark’ın şaşırtıcı bir biçimde hükümet kontrolünü ve müdahalesini destekleyen bir diğer grup.


3- Deadpool
“Deadpool” filmini bir milyon 121 bin 149 kişiizledi. 2016’nın en çok ses getiren anti süper kahraman komedi-macerası olan Deadpool, gişeyi uzun süre salladı. Beklenenin dışında bir karakter ile karşımıza çıkan Marvel kahramanı, Ryan Reynolds’un da kariyerinde bir sıçrama yaşamasını sağladı.

Doktorların teşhisleri sonunda kanser olduğu ortaya çıkan Wade Wilson’ın (Ryan Reynolds) bilinen tedavi yöntemleri dahilinde hayatta kalma ihtimali yoktur. Ancak Weapon X adlı bir program, onu eskisinden daha iyi hale getirme vaadinde bulunur. Wade’in üzerinde uygulanan prosedürler sonucunda yepyeni bir karakter ortaya çıkar. Alışıldık süper kahramanlara hiç benzemeyen, umursamaz, tuhaf bir espri anlayışı olan Deadpool, hayatını mahvolma noktasına getirenlerden intikam alma peşine düşecektir.


4- Suicidé Squad
DC Comics’in bol kötülü çizgi romanı olan Suicide Squad’dan aynı isimle uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda David Ayer oturuyor. Robert  Kanigher ve Ross Andru’nun yarattığı karakterleri uyarlayan isimse Justin Marks. DC Entertainment ve Warner Bros.’un ortak yapımcılığında hayata geçen projenin kadrosunda ise Margot Robbie, Will Smith, Joel Kinnaman, Viola Davis, Jared Leto gibi yıldız pek çok isim yer alıyor. Film dünya çapında 745 milyon $’ın üstünde hasılat elde etti.

Dünyanın en tehlikeli takımını toplamak için, hapisteki Süper Güçlü Kötü Adamları biraraya getir, devletin emri ile onları en güçlü silahlarla donat ve gizemli bir suç örgütünü yenmeleri için onları göreve gönder. Ancak, bu İntihar Timi, aslında başarılı olmaları için değil de, tescilli suçları nedeniyle, eninde sonunda kaybedecekleri aşikar bir göreve çıktıklarını fark ettiklerinde ne yapacaklardır?


5- X-Men: Apocalypse
X-Men serisinin son filmi sinemada 546.444 tarafından kişi izlendi. Medeniyetin şafağından beri, Apocalypse’e tanrı gözüyle bakılmaktadır. Marvel’in X-Men evreninin ilk ve en güçlü mutantı Apocalypse, birçok mutantın özelliğini kendinde toplayarak ölümsüz ve yenilmez olmuştur. Binlerce yıllık uykusundan uyandığında bulduğu dünya, onu büyük hayal kırıklığına uğratır. Kendine mutantlardan güçlü bir takım oluşturur. İçinde Magneto’nun (Michael Fassbender) da bulunduğu takımın amacı insanoğlunu gezegenden temizlemek ve Apocalypse’in saltanat sürebileceği bir dünya hazırlamaktır. Dünyanın kaderi dengede durmaktadır. Profesör X’in (James McAcoy) de yardımıyla, Raven (Jennifer Lawrence) genç bir X-Men takımına yardım etmeli ve insanoğlunu tamamen yok oluştan kurtarmalıdır.