Mitoloji ve arkeoloji ilgi alanlarım. Ülkemizin bu konuda inanılmaz zengin bir yer olduğunu düşünüyorum. Öte yandan, Bernini ve Rodin’in heykelleri, Boticelli’nin resimleri gibi mitolojik öyküleri konu alan sanat eserlerini incelemekten keyif alıyorum diyen Levent Veziroğlu yazdığı romanla ilgili soruları cevaplandırdı.
Levent Veziroğlu, Karakarga yayınlarından çıkan “Likya-Işıklı Aşklar Ülkesi” adlı kitabıyla okuyucuyu bir ağacın peşine düşen iki maceracı gencin hikayesine ortak etti. Mitoloji ve arkeolojiyle yakından ilgili olan Veziroğlu, “Bazen bir lahit mezarın veya sütünun karşısında saatlerce oturur, onun yapım aşamasını hayal ederim” diyor.
Kitap yazmaya ne zaman karar verdiniz, sizi ne tetikledi?
Kendimi bildim bileli yazıyorum. Yazmak yoğun iş hayatında kendimle baş başa kalmamı sağlayan bir eylem. Yazının kalıcılığı, evrenselliği, üretmenin verdiği tatmin duygusu beni hep yazmaya yöneltti. Ancak kitap yazıp basma cesaretini yakın dostum Nebil Özgentürk’ten aldım. Edebiyat üzerine yaptığımız sohbetlerin birinde bana “Anlattığın öyküleri yazmalı ve paylaşmalısın” dedi. Ben de hiç aklımda yokken bu yolculuğa girmiş oldum. Önceleri iş dünyası kimliğimle buna kalkışmanın riskli olacağını düşündüm, bir mahlasla yayınlarım dedim. Ama yayıncım Kutlukhan Perker beni kendi gerçek kimliğimle yayınlamaya ikna etti.
> Kitabınızda mitolojik öğeler ve arkeolojik unsurlar var. Bunlar ilgi duyduğunuz alanlar mı?
Evet mitoloji ve arkeoloji ilgi alanlarım. Ülkemizin bu konuda inanılmaz zengin bir yer olduğunu düşünüyorum. Öte yandan, Bernini ve Rodin’in heykelleri, Boticelli’nin resimleri gibi mitolojik öyküleri konu alan sanat eserlerini incelemekten keyif alıyorum. Mitolojiyi birçok kaynaktan okumayı seviyorum. Bence çok eğlenceli ve doyurucu bir alan. Arkeoloji de insanı çoğu zaman hayretler içerisinde bırakıyor.
Bazen bir lahit mezarın veya bir sütunun karşısında saatlerce oturup onun yapım aşamasını hayal ederim. Kahverengi yol tabelalarına karşı bir zaafım var çünkü beni her defasında arkeolojinin derinliğine inmemi sağlayan antik kentlere ve kalıntılara götürüyor.
> Bu kitap için nasıl bir araştırma ve yazım süreci geçirdiniz?
Okumadan yazmak olmaz. Hele ki bu kitapta olduğu gibi birçok farklı bilgiyi bir kurgu içerisinde anlatmaya kalkıştıysanız… Yazarken birçok şeyden besleniyorsunuz.
Yazının devamını okumak için tıklayın