ÇDSO’dan 26 Nisan Konseri – Taşar Erkol

Elif Eroğlu – Keman Sanatçısı
Taşar Erkol

“ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KONSERİ’’

Tarih              : 26.04.2019

Yer                 : Adana Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu

Saat                : 20:00

Şef                   : Nesrin BAYRAMOĞULLARI

Solist                           : Elif EROĞLU                       “keman”
  Lâçin AKYOL                      “keman”

Koro                           : Ç.D.S.O. Çok Sesli Çocuk & Gençlik Korosu

Program         :  Tomaso Antonio VITALI / Chaconne

    Antonio VIVALDI / Yaz

                           Çocuk Şarkılar ve Marşlardan Seçmeler

Nesrin BAYRAMOĞULLARI  

1971 yılında Bulgaristan’da doğdu. Müzik eğitimine 6 yaşında başladı. 13 yaşında Varna Devlet Konservatuarı sınavları kazanarak Viyola eğitimine devam eden sanatçı 1989 yılında Rusçuk Devlet Konservatuarı’ndan Georgi Naydenov’un sınıfından mezun oldu. 1990 yılında zorunlu göç nedeni ile Türkiye’ye gelerek çalışmalarını İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Alp Gültekin ile sürdüren sanatçı 1993 yılında, Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi için Almanya Düsseldorf Robert-Schumann Akademisi’ne kabul edildi ve 2000 yılında Prof. Joahim Krist’in sınıfından en yüksek notla mezun oldu. Bu dönemde Şefliğe de yönelen sanatçı Prof. L.Herbig den dersler aldı. Daha sonra Şef D. Karaminkov ile çalışmalarını sürdüren Nesrin Bayramoğulları 2010 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Orkestra Şefliği programında Şef İbrahim Yazıcı ile yüksek lisans eğitimine başlamış, 2014 yılında mezun olmuştur. Türkiye’deki devlet senfoni orkestralarının yanı sıra İzmir Devlet Opera ve Balesini yöneten Nesrin Bayramoğulları, 2015 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsünde Orkestra Şefliği programında Şef Jaen Beily ile sanatta yeterlilik eğitimine başlamıştır. 2002 de Bulgaristan Sliven kentinde yapılan şeflik kursuna katılan Nesrin Bayramoğulları Gala konserini yönetti. Aynı orkestradan 2005 sezonu için şef olarak davet almıştır. 2009/2010 sanat sezonunda Antalya Devlet Senfoni Orkestrasının Düzenlediği Genç Şefler Konserinde yer almıştır. 2012 de İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası (DESO) ile Konserler veren sanatçı, 11 yıl sonra tekrar hayata geçirilen İzmir Film Festivalinin Açılış Konserini de yönetmiştir. 2012 den itibaren sanatçı Bodrum Oda Orkestrasının birçok konserinde Şef olarak yer aldı. 2013-2015 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrasına Orkestra Şefi olarak davet edilen Nesrin Bayramoğulları, bu görevi başarı ile yürütmüştür. 2013-2016 sanat sezonlarında İzmir Devlet Opera ve Balesi’nden Sylvia ve Giselle balelerini yönetmek üzere görevlendirilen sanatçı, şef yardımcısı olarak çalışmalarına başlamıştır. Aynı zamanda Çukurova, Antalya ve İzmir Devlet Senfoni Orkestralarında da konserler yönetmiştir. 2012-2015 yılları arasında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın eğitim konserlerini yöneten Nesrin Bayramoğulları, orkestradaki görevine de 2016-2017 sezonundan itibaren Orkestra Şefi olarak devam etmektedir. 2015 yılından beri, dünyaca ünlü orkestra şefi Maestro Alexander Rahbari ile çalışmaların sürdüren sanatçı, yurtiçi ve yurtdışı konserlerine devam etmektedir.

Elif Eroğlu

Adana’da yaşayan 11 yaşındaki Elif Eroğlu, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulu Yaylı Çalgılar Keman Bölümü’nde tam zamanlı eğitime başladığı ilk yıl katıldığı üç uluslararası müzik yarışmasında birinci oldu. Konservatuvara 9 yaşında seçmelerle yarı zamanlı olarak haftada iki saat eğitim görme hakkı ile giren Eroğlu, bu yılbaşından itibaren tam zamanlı olarak eğitim görmeye başladı. Eroğlu, bu yıl katıldığı 8. Baden-Württemberg Uluslararası Müzik Yarışması, 3. Tokyo Uluslararası Müzik Yarışması ile Sırbistan’da düzenlenen Uluslararası İnternet Müzik Yarışmasında birinci oldu. Müzik hayatına kemanla başlayan, ikinci enstrüman olarak piyanoyu tercih eden Eroğlu, çalışmalarını ÇÜ Konservatuvarında sürdürüyor.

Lâçin AKYOL

7 Nisan 2006 yılında İzmir’de dünyaya gelen Lâçin Akyol, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü Keman Bölümünde keman üzerine çalışma yapan annesi Övül Akyol ve aynı bölümde çalışan Mahmut Akyol’dan almış olduğu ilhamla kendini yetiştirmiş ve bu günkü seviyesine gelmiştir. Lâçin Akyol, ailesinden almış olduğu bu başarı ilhamıyla, 2013 yılında Lily Tchumbridze ile Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın Keman Bölümü’ne kursiyer olarak başladı. Lily Tchumburidze ile keman bölümüne devam etmektedir. 2013 yılından beri konservatuar bünyesinde çeşitli konserlere çıkan Lâçin Akyol, 2014 yılı Temmuz ayında Dora Schwarzberg’in İzmir’de açmış olduğu Master Class’a kabul edildi. O sırada İzmir Uluslararası Müzik Festivali bünyesinde yapılan  bu kursta, Dora Schwarzberg ve Tuncay Yılmaz ile birlikte çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar bitiminde İzmir Müzik Festivali kapsamında solo olarak parçalar çaldı ve bu başarısıyla ilk olarak ismini de herkese duyurmuş oldu. Daha sonra 2015 Şubatında, Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarında Alexandir Kagan’ın Master Class’ına katıldı. Onun bu başarısını izleyen Dora Scwarzberg, Anna Sundin, Andre Siwy, Muhammedjan Turdiev, İgor Tkatchauk, 27-29 Mart tarihleri arasında bir jüri oluşturarak, Belçika’da düzenlenecek olan 8. Uluslararası Grumiaux Genç Kemancılar Yarışması’na katılmasını kararlaştırmışlardır. Böylece Laçin Akyol, 2016 yılında Belçika’nın Normin şehrinde düzenlenen “8. Uluslararası Genç Kemancılar Yarışması” na katıldı. Önem arz eden bu yarışmada A kategorisinde Fiocco-Allegro, Mazas Etude No: 44, Seitz Konçerto No: 3 eserlerini fevkalede çaldı ve büyük bir alkış topladı. Bu yarışmada Lâçin Akyol 3.’ lük ödülünü almasının yanı sıra, bu başarısıyla “Mersin Uluslararası Müzik Festivali” nde “Prof. Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü” ne layıkgörülmüştü. Akyol, ayrıca Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası sınavında 40’tan fazla rakibini geride bırakarak solist olmaya hak kazandı. 2-5 Mart 2017 tarihlerinde düzenlenen yarışmaya çeşitli ülkelerden 23 kişi katıldı. Lâçin’in katılmış olduğu çeşitli ülkelerden oluşan, 23 aday arasından 2.’ lik ödülünü alması, ayrı bir başarıdır.

Tomaso Antonio Vitali 

(Doğum: 7 Mart 1663, Bologna, İtalya – Ölüm: 9 Mayıs 1745, Modena, İtalya) 

İtalyan besteci ve Giovanni Battista Vitali’nin en büyük oğlu olan Bologna’dan kemancıydı. Babası, onu 1674’te Modena’ ya götürdü ve muhtemelen ona keman öğretti. 

Antonio Maria Pacchioni ile Modena’da kompozisyon eğitimi aldı ve 1675’ten 1742’ye kadar Este Mahkeme orkestrasında çalıştı. Öğrencileri Evaristo Felice dall’AbacoJean Baptiste Senaillé, Girolamo Nicolò Laurenti ve Luca Antonio Predieri’nin de dâhil olduğu bir öğretmendi. G minör (sahte) keman ve devamlılık için Chaconne bir el yazması yayınlanmıştır. Sächsische Landesbibliothek Dresden’den “Die Hoch Schule des Violinspiels” [Alman kemancı Ferdinand David’in editörlüğünü yaptığı Die Hoch Schule des Violinspiels (1867)] el yazmasından yayınlanmıştır. Bu çalışmanın geniş kapsamlı modülasyonları uzak anahtarlara, gerçek bir barok çalışma olamayacağına dair spekülasyonlar getirdi.

Chaconne       Sol Minör

Chaconne, bir zemin bas üzerinde tekrarlanan kısa harmonik ilerlemede varyasyon için bir araç olarak kullanılan bir müzikal formdur.  Barok süitlerinde küçük dans parçalarının bir bölümünü oluşturan dans parçalarıdır..

AntonİO VİVALDİ

(Doğum: 4 Mart 1678; Venedik, İtalya – Ölüm: 28 Temmuz 1741; Viyana, Habsburg Monarşisi) 

            İtalyan barok klasik müzik bestecisi, virtüöz kemancı ve rahip… “Kızıl rahip” lakabıyla tanınan Vivaldi, beş yüzden fazla konçerto bestelemiştir ve konçertonun babası olarak anılır. En bilinen eseri, Dört Mevsim Konçertoları (The Four Seasons) adlı eseridir.

Babası, önceleri berberlik yapmış, daha sonra ise başarılı bir kemancı olmuştu. Vivaldi, ilk müzik eğitimini babasından almıştır. Bir papaz eğitimi alan Antonio Vivaldi 1703 yılında resmen papazlık görevine atandı. Ama aynı yıl başka bir işe daha girdi. Ospedale della Pietà adındaki kızlar yetimhanesinde keman öğretmeni oldu. Buradaki görevi yetim ya da sakat kızlara keman çalmayı öğretmek ve onlara konserlerde seslendirmeleri için her ay iki konçerto yazmaktı. 1709 yılında bu görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Bu dönemde Vivaldi besteci olarak dikkat çekmeye başladı. Op.1 sonat seti 1705 yılında yayımlandı. 1709’da Op.2 keman sonatını Danimarka Kralı IV. Frederik’e ithaf eden Vivaldi, bu sıralarda konçerto yazmaya başlamıştır. Hollandalı yayıncı Estienne Roger, Vivaldi’nin 12 konçertodan oluşan “L’estro Harmonico” adli eserini yayımladı. Bu dönemin en etkili müziksel yayını oldu. Almanya dışına hiç çıkmayan Bach’ın müziğinin İtalyan yayınının oluşmasında önemli bir yeri vardır. 1714’te Vivaldi’nin konçertolarını duyan Quantz, Albinoni ile birlikte Vivaldi’ye konçertoda reform yapmaları için ödenek bağlamıştır. 1723 ile 1724’te Roma’daki karnaval mevsimi için üç opera yazdı. Yine 1723’de Vivaldi, Pieta’nın yöneticileriyle ayda iki konçerto besteleme konusunda anlaştı. 1725’te yazdığı eseri “Op. 8, Il cimento dell’armonico e dell’inventione” ile ünü daha da yayıldı. Bu yıllarda opera sanatçısı Anna Giraud ile ilişkisi başladı. 1737’de görevde yaptığı Ferrara’nın yöneticileriyle Vivaldi arasında sergilenecek operaların seçimi konusunda çıkan anlaşmazlık Vivaldi’nin işinden olmasına yol açtı. Bu olayın ardından Vivaldi, Amsterdam’a yerleşti. 1741’de Graz’da Anna’yı dinlemek için Avusturya’ya yaptığı yolculuğu sırasında Viyana’da konakladığı bir dulun evinde öldü. Hemen aynı gün kimsesizler mezarlığına gömüldü. Klasik müzikle ilgisi olmayanların bile bildiği Dört Mevsim Konçertoları en sevilen eseridir.

Dört Mevsim (Le quattro stagioni)/Yaz (L’estate) Keman Konçertosu      Op: 8 No:2     Sol Minör

1723 yılında bestelenmiş bir keman konçertosudur. Bu konçerto Vivaldi’nin en meşhur eseri olmakla birlikte Barok müziğin en meşhur örneklerinden biridir. Ana tema boğucu sıcak ve fırtınadır. “Çobanın ve sürüsünün sıcaktan bunalması ve yaklaşan fırtına nedeniyle çobanın endişe etmesi” bu bölümün trajik bir anlatıma sahip olmasını gerektirir. Bu yüzden konçerto, barok dönemde “trajik mükemmelliğin tonalitesi” olarak bilinen Sol Minör tonunda yazılmıştır.

Bölümler:

  1. Allegro non molto
  2. Adagio e piano – Presto e forte
  3. Presto  

Birinci Bölüm: Allegro non molto

3/8’lik ölçüde ve “pek çabuk olmayan” anlamına gelen “Allegro non molto” tempodadır. Bölüm, temponun ve dinamiğin sürekli değişmesi özelliğinden “Dört Mevsim” in en ilgi çekici bölümlerden birisidir. Eser yavaş bir tempoda oldukça yumuşak bir tonda başlar. Sol Minör’ ün melankolik havasını içinde barındıran başlangıç bölümü boğucu ve kavurucu sıcağı anlatır. Guguk kuşu basla birlikte kendini duyurur, kumru ve saka kuşu ona keman soloları ile cevap verirler. Yumuşak ve ağır tempodaki bölüm bir anda tamamen değişir. Hızlı çalınan kemanlarla kendini gösteren zefir rüzgârı önce nazikçe esmeye başlar ama bir anda tüm orkestranın katılmasıyla bir fırtınaya dönüşür. Burada doruğa çıkan tempo bir anda yine başlangıçtaki yavaşlığa döner. Ancak bu sefer huzurlu bir havanın aksine gerilimli bir hava vardır. Yaklaşan fırtına yüzünden korkmakta olan ve sürüsü için endişe eden çoban, solo keman eşliğinde ağlamaya başlar. Yaklaşan fırtına aradaki hızlı çalınan tutti ile kendisini hatırlatır. Solo keman eşliğinde çobanın ağlaması bölümün sonuna kadar devam eder. En sonunda çok hızlı çalınan tutti, çobanın korkularını doğru çıkarmıştır. Fırtına tüm gücüyle yaklaşıyordur.

İkinci Bölüm: Adagio:

“Çobanın yorgun uzuvları huzur bulmuyor, şimşek ve gök gürültüsünün korkusu hâkim. Sinekler ve arılar öfkeli bir şekilde etrafında uçuyorlar.”

4/4’lük “yavaş” anlamına gelen “Adagio” bölüm, çobanın korkularını solo keman eşliğinde melankolik bir biçimde yansıtır. Araya giren kısa, basın hâkim olduğu hızlı tuttiler ise çobanın çevresinde öfkeli bir şekilde uçuşan sinek ve arıları tasvir eder.

Üçüncü Bölüm: Presto:

“Çobanın korkuları doğru çıkmıştır / Gök gürlemekte, şimşek çakmaktadır. Yağan dolu ve şiddetli fırtına ürünlere zarar veriyor ve buğday başaklarını kırıyor.”

3/4’lük ölçüdeki “çok hızlı” anlamına gelen “Presto” bölümde ise fırtına tüm gücüyle kopar. Sert rüzgârlar, yağan şiddetli dolu, zarar gören ürünler ve kırılan buğday başaklarının hepsi, birbiri ardına çok güçlü ve hızlı çalınan solo ve tuttilerin yarattığı atmosfer yardımıyla dinleyicinin gözünde canlanır. Kemanlar şimşeklerin yaydığı ısıyı yüksek tonda çalarken, viyolalar yıldırımları seslendirir.

TAŞAR ERKOL

adabul. com

Follower kaufen YouTube Likes kaufen Insta Follower kaufen YouTube Abonnenten kaufen TikTok Follower kaufen Instagram Likes kaufen TikTok Likes kaufen Deutsche Follower YT Likes kaufen Instagram Views kaufen TikTok Live Zuschauer kaufen Likes kaufen auf Instagram Deutsche Follower kaufen TikTok Views kaufen Buzzfan