Ankara Resim Heykel Müzesi Başyapıtlar Kataloğu / Doğan Hızlan

İki ciltlik ‘Ankara Resim ve Heykel Müzesi-Başyapıtlar’ kitabı bu iki sanat dalında önemli akımları, sanatçıları ve eserlerini bir arada görmemizi sağlıyor. Oldukça önemli bir koleksiyon kitabı..

Müzelerin katalogları yayımlanmalıdır. Çünkü bir meraklı, ilgili nerede, ne olduğunu bilmeli ki ziyaret isteği uyansın. T.C. Kültür ve Turizm Bakanı’nın yayımladığı iki ciltlik ‘Ankara Resim ve Heykel Müzesi-Başyapıtlar’ kataloğu gerçekten bir eksiğimizi gideriyor. Gitmeyenler, o bilgilerle müzeyi gezmiş gibi olurlar.

İlk cildin başında neler yer alıyor: Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nin kısa tarihçesi, mimarı Arif Hikmet Koyunoğlu ve yapının mimari özellikleri, müzenin koleksiyonunun sanatımızın tarihindeki yeri ve önemi… Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ‘Sunuş’u var.

Prof. Dr. Kıymet Giray, yazarın önsözü ‘Başlarken’de müzenin önemine değiniyor: “Akademik çalışmalarım birbirini izlerken Türk Resim ve Heykel Sanatı Tarihi alanında yapmış olduğum araştırmalar da giderek derinleşti. 1980’li yıllarda bu ölçekte yalnızca üç müze bulunduğunu göz önüne alırsak, Ankara Resim ve Heykel Müzesi mevcut kurumlar içinde kapsamlı düzeniyle ve aydınlatıcı yönüyle öne çıkıyor; bu sayede o yıllarda bu alanlarda akademik çalışma yapan bilim insanları gibi benim de bilgilerimi perçinliyordu.”

İçindekiler listesini okuduğumuzda kısa başlıklarla resim ve heykel sanatının gelişimini, değişimini anlayabiliyoruz. Hayatını okuduğumuz ressamlar ve heykeltıraşlar, bu iki sanat dalındaki ustaları daha iyi tanımamızı sağlarken ‘Batı’nın etkisi’ konusunda da aydınlatıcı fikir veriyor.

Başyapıtlar kataloğuAnkara Resim ve Heykel Müzesi Başyapıtlar
Prof. Dr. Kıymet Giray
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları

Birinci cildin içeriği:

* Resim

* Resim Sanatımızın İlk Ressamları

– Gözlemlere Dayalı Ayrıntılı Yorumlar

– Asker Ressamlar

– Darüşşafakalı Ressamlar

– Deniz Ressamları

* Resim Sanatı Tarihimizde Oryantalizm – Osmanlı İmparatorluğu Hanedanı Ressamları

* Realist/Romantizm – Yeni Renkler, Işıklı Armoniler

– Anadolu Yakası Boğaziçi Semtleri ve Moda

– Eski Evler ve Manzaraları

– Natürmortları

– Portreleri

* Empresyonistler ve Sembolist Eğilimler – 1914 Çallı Kuşağı Sanatçıları

– Topkapı Sarayı Resimleri

İstanbul Görünümleri

*  Empresyonist Yorumlar ve Çallı Kuşağı Ardılları

– Kadın Ressamlar

https://adabul.com/wp-admin/post-new.php