Adem Yeşilyurt, zeytin ağacını sanata dönüştürdü

Adana Ressamlar Derneği’ne ait Kaman Sanat Galerisi’nde açılan sergi, 24 Nisan 2022 tarihine kadar açık kalacak.

-Adem Yeşilyurt:“Ruhu ve iradesi olan bir varlığa, malzeme veya iş parçası gibi yaklaşmamam gerektiğini şiir çalıştığım için de biliyordum. Ağacın hasar görmüş, özgün yapısını yitirmiş bölümlerine peyderpey müdahale ederek ilerledim, ağaç ise kabuklarıyla sakladığı yüzeyini ve formunu ortaya çıkardı. Amacımız ikimizin işçiliğini aynı gövdede, uyumlu hale getirmekti. İşte kavis’ler böyle doğdu.”

1994 -1999 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Bölümü Heykel Anasanat Dalı’nda lisans eğitimi alan ve 2000 yılında görsel sanatlar öğretmeni ve teknoloji tasarım öğretmeni olarak çalışmaya başlayan Adem Yeşilyurt, Adana’da “Kavis, Kendini Çalışan Ağaç” adlı heykel sergisi açtı.

Adana Ressamlar Derneği’ne ait Kaman Sanat Galerisi’nde açılan serginin 24 Nisan 2022 tarihine kadar açık kalacağını ifade eden Adem Yeşilyurt, zeytin ağacının köklerinden ve gövdelerinden yola çıktığını belirterek, “Ağacın kendine özgü formunu ve dokusunu açığa çıkarmak zaman alıcı ve zorluydu. Antik Roma’da yedi canlı; mitolojide, birçok dinde ve botanik biliminde ölümsüz ağaç, kutsal ağaç, ağaçların ilki gibi sıfatlarla onurlandırılmış zeytin ağacına benim yakıştırmam da inatçı ağaç olurdu sanırım. Ruhu ve iradesi olan bir varlığa, malzeme veya iş parçası gibi yaklaşmamam gerektiğini şiir çalıştığım için de biliyordum. Ağacın hasar görmüş, özgün yapısını yitirmiş bölümlerine peyderpey müdahale ederek ilerledim, ağaç ise kabuklarıyla sakladığı yüzeyini ve formunu ortaya çıkardı. Amacımız ikimizin işçiliğini aynı gövdede, uyumlu hale getirmekti. İşte kavis’ler böyle doğdu” dedi.

Sonlanan her çalışmayla birlikte ortaya sadece yeni yüzeyler, yeni formlar, yeni dokuların değil, aynı zamanda figürden arınmış, sıra dışı, öngörülmeyen yapıların da çıktığını kaydeden Yeşilyurt, “Bizi kuşatan uzay/mekan ön kabulüyle aşina olduğumuz alt-üst, ön-arka, sağ-sol gibi tayin edici kavramlar anlamını yitirdi. Çalışmalar, içine kuruldukları boşlukla onun yapısal bir elemanıymış gibi ilişki kurdu. Bu durum yön kavramını anlamsızlaştırdı, hatta yük haline getirdi. Ne var ki sabitlenmeleri gerekiyordu. Bundan ötürü stant marifetiyle yerçekimi yasalarına boyun eğmek zorunda kaldılar. Doğrusu her birinin doğa yasalarından azade, yönü olmayan boşlukta salınmalarını çok isterdim. Buna karşın, üzerine kuruldukları kaidelerin de çalışmaların yapısal bir parçasına dönüştüğünü; çalışmalarla bütünlük içinde durduğunu rahatlıkla söyleyebilirim” diye konuştu.

Adem  Yeşilyurt kimdir?

Adem Yeşilyurt 1974 yılında Erzurum/Şenkaya/Sarıyar köyünde doğdu. 1994 1999 yılları arasında Çukurova Üniversitesi/ Eğitim Fakültesi Resim-İş Bölümü/ Heykel Anasanat Dalı’nda lisans eğitimi aldı. 2000 yılında görsel sanatlar öğretmeni ve teknoloji tasarım öğretmeni olarak çalışmaya başladı. Görevini İzmir/Bornova’da sürdürmektedir.

Kaynak: yeniadana.net