Hayatın anlamını parmak izlerinde arıyor – Kudret Sönmez

Rakamlar yılların tecrübesiyle toplanıp çarpılınca ömür aritmetiğinde, kocayan duygular artık şuursuzca sevemiyor önüne geleni… Henüz annesinin bedeninde büzüşürken döngüsü başlayan insan evladı, er ya da geç bitiş çizgisini çekip son renklerini sürüyor yaşadığı tuvale. Ruhsal ve bedensel anlamda, yarım yamalak veya tıka basa (!) doyumlarla geçişen dokunaklı hayatlar, mutlaka bir takım emareler bırakıyor ardında. Her biri diğerine benzeyen fakat uymayan milyarlarca yürek izi… Acaba hangileri peşin, hangileri veresiye hesaplaşıyor sanat dükkânında?

***

Adana’nın Aladağ’ında doğmuş Emine Karataş… İlk, orta ve lise öğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nü bitirmiş.

Ortaöğrenim çağlarında resim yapma yeteneği fark edilince, öğretmenlerinin de özendirmesiyle çeşitli yarışmalara katılıp ödüller kazanmış. Eğitim Fakültesi’nde geçen süreçte aldığı sanat eğitimiyse bugün eriştiği boyutun yolunu açmış.

SANATSAL YAKLAŞIMLAR

Halen Toki Köprülü Ortaokulu’nda öğretmen olarak görev yapan, katıldığı karma etkinliklerin yanı sıra kişisel sergileriyle de başarılı tablolarını paylaşan Ressam Emine Karataş, sanat anlayışını şu sözlerle dile getiriyor:

“Yaptığım resimlerde, soyutladığım parmak izlerinden yola çıkıyorum. Tuvalimde yer bulan her çizgi, benim için keşif niteliği taşıyor resim yolculuğumda.

Resimlerimde kullandığım formlar, temelde insanların kimliğini saptayabilmek için kullanılan parmak iziyle ilgili bilimsel bulgulara dayanıyor. Bu bağlamda, parmak izlerinin her birini bireyin kendi doğal yapısındaki kişiyi ifade eden etken olarak düşünmekteyim. Tuvallerimde biçimlendirdiğim parmak izlerini, bireyin yaşadığı hayatın özetleri olarak sembolleştiriyorum. Her normal insan doğaya elleriyle hükmeden, yaşamı şekillendiren, bunu yaparken de sanata farklı biçimde parmak basan bir yapıdadır. Bu nedenle çalışmalarımda kullandığım özgün çizgiler, önce bireyi sonra toplumu ifade eden biçimlerle sanatsal bir dile dönüşmektedir. Her renkte, dokuda uyguladığım parmak izleri resimlerimde bir öge olarak ritim duygusu da oluşturur. İçerik olaraksa… Hümanist yaklaşımla, bu izlerde insan yaşanmışlıklarını din, dil, ırk gözetmeksizin bireyin özü olarak düşünmekteyim.”

Resim çalışmalarına kişisel atölyesinde devam ediyor Emine Karataş… Yanı sıra; “Yaşamın her alanı benim için atölyeye dönüşebilir, yaptığım resme göre her nesne malzeme olabilir.” diyerek ne kadar geniş bir alana sahip olduğunu vurguluyor. Ressamımız genellikle akrilik, bazen de karakalem ve baskı teknikleri kullanıyor tablolarında.