Tarsus felsefe kenti olma yönünde ilerliyor. Geçen yıl ilki bu yıl Mayıs ayında yapılan Tarsus 2. Stoa Felsefe Festivali’nden sonra yine bir felsefe etkinliğine imza atılıyor.
Türkiye Felsefe Kurumu, Aratos Felsefe Dergisi ve Tarsus Belediyesi’nce ortaklaşa düzenlenen “Anadolu’da Felsefeye Yolculuk” etkinliğinin 6.’sı Tarsus’ta gerçekleştirilecek.
“Anadolu’da Felsefeye Yolculuk” VI etkinliği “Antik Çağın Tarsuslu Filozofları ve Stoa Felsefesi” başlığıyla 15-16 Ekim tarihlerinde Tarsus’ta Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazı Araştırma Merkezi’nde yapılacak.
Oldukça zengin bir program içeriğine sahip bu felsefe etkinliği Cumartesi sabah saat 10.00’da başlayacak ve akşam 18.00’e kadar devam edecek.
“Anadolu’da Felsefeye Yolculuk” etkinliği, Tarsus Belediye Başkanı: Dr. Haluk Bozdoğan
Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı: Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi’nin konuşmasıyla başlayacak. Felsefe oturumunda konuşmacıları ve konu başlıkları ise şu şekilde, Prof. Dr. Aslı Özyar: “Tarsus Tarihine Gözlükule’den Bakış”, Hüseyin Adıbelli: “Felsefenin Eylem Alanı Olarak Tarsus”, Uğur Pişmanlık: “Tarihsel Süreç İçinde Tarsus’un Kltürel Evreleri”, Prof. Dr. Zehragül Aşkın: “Neden Stoacı Felsefe?”, Dr. Cengiz Çevik: “Stoa Felsefesinin Kuruluşu: Kökler ve Kurucular”, Doç. Dr. Melike Molacı: “Tarsuslu Antipatros ve Erek”, Celal Gürbüz: “Khrisippos’ta Mantığın Etikle Bağlantısı”, Prof. Dr. Eyüp Erdoğan: “Stoic Mizaç”, Prof. Dr. Taşkıner Ketenci: “Stoa Felsefesinin Günümüzdeki Pazar Değeri”, Dr. Öğrt. Üyesi Deniz Kanıt: “Stoa: İyinin ve Kötünün Ötesi”, Dr. Öğr. Üy. Birdal Akar: “Stoa’dan Camus’ye İntiharın Rasyonalitesi”.
Etkinlik kapsamında Uğur Pişmanlık’ın senaryosunu yazdığı ve Yardımcı Yönetmenliğini yaptığı “Antikçağda Tarsus’ta Felsefe” belgesel filmin gösterimi gerçekleştirileceği, Aratos Yayınları standında Tarsus kitapları yer alacağı ve Uğur Pişmanlık’ın son çıkan Kitabı “Sahneye Uyarlanmış Bir Yaşam: Kerim Afşar” kitabını imzalayacağı, 16 Ekim 2022 Pazar günü ise gazeteci Uğur Pişmanlık’ın eşliğinde “Aratos’un İzinde Tarih-Kültür Gezisi” yapılacağı bildirildi.
Felsefenin Kenti Tarsus’tan “Anadolu’da Felsefeye Yolculuk” Devam Ediyor
Edinilen bilgiye göre, Türkiye Felsefe Kurumu’nun öncülüğünde başlanan “Anadolu’da Felsefeye Yolculuk” toplantılar dizisi, daha önce 2-3 Kasım 2012 tarihlerinde Denizli’de düzenlenen “Hierapolisli Bir Filozof Epiktetos”, 8-9 Kasım 2013 “Miletli Filozoflar Thales Anaksimandros ve Anaksimenes”, 19-20 Nisan 2013’te Sinop’ta “Sinoplu Bir Filozof: Diogenes”, 6-7 Kasım 2015’te Urla’da, “Anaksagoras” adına ve 8 Ekim 2021 tarihinde ise “Bugünden Yunus Emre’ye Bakarken” adıyla düzenlendi.
Yapılan açıklamada, “Anadolu’da Felsefeye Yolculuk” etkinliğinin 6.’sı ise “Antik Çağın Tarsuslu Filozofları ve Stoa Felsefesi” başlığıyla gerçekleştirileceği belirtildi.
Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık yaptığı açıklamada, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Tarsus’un bir felsefe kenti olacağını ifade ederek, “Tarsus’ta felsefe köklü tarihsel bağları vardır. Antik çağda Tarsus’ta çok sayıda felsefe okulu bulunuyordu. Dünyanın en eski üniversiteleri arasında sayılabilecek bu okullardan pek çok filozof yetişmiştir. Günümüzde yaptığımız bu etkinlikler, geçmişteki felsefe çabalarıyla ve filozoflarla yeninden bağlar kurmak ve bunu geleceğe taşıyarak Tarsus’u bir felsefe kenti yapmaktır.
“Anadolu’da Felsefeye Yolculuk” etkinliği önerisine olumlu bakan ve kabul eden, Türkiye Felsefe Kurumu ve Tarsus Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. “Antik Çağın Tarsuslu Filozofları ve Stoa Felsefesi” başlıklı etkinliğimiz, Anadolu’da felsefenin geçmişine ışık tutarken, aynı zamanda felsefenin geleceğine ilişkin ipuçları da sunabilecekti
https://yeniadana.net/haber/anadoluda_felsefeye_yolculuk_-vi_tarsustan_devam_ediyor-76481.html