HASAN HÜSEYİN KORKMAZGİL’İN ADANA YILLARINDAN İLK GENÇLİK ŞİİRLERİ

Giden hafta içinde Sabri Gül dostumun ilettiği bir dergi kesiğinde gördüğüm “Hüseyin Korkmazgil”in bir şiiri daha o saniyede heyecanlandırdı beni. Çünkü “Hüseyin Korkmazgil”, “Hasan Hüseyin Korkmazgil”di ve lise öğrenimini “parasız yatılı” olarak Adana Erkek Lisesi’nde tamamlamıştı. Büyük Usta, anlaşılıyordu ki
gençlik yıllarında yazdığı bu şiirlerini o dönemde başka dergilerle birlikte “Her Hafta” dergisine de Adana’dan göndermişti. Bunu, dergiyi incelediğimde “Hüseyin Korkmazgil-Adana” notundan anlamam zor olmadı.

Arkadaşımdan derginin kimlik bölümüyle kapağını ve varsa başka şiirlerinin de fotoğrafını rica ettim. Dahası, gelenlerle yetinmedim; başka şiirlerinin de olabileceği kuşkusu belirdi içimde.

Yanılmadığımı, 1948’de İstanbul’da yayımlanmış “Her Hafta” dergisinin üç cildine kavuştuğumda anladım. Dergileri tarayınca 5 şiirine ulaştım ustanın.

Şu an elimde; ilkini dün Facebook sayfamda yayımladığım “Tohma Geceleri-1” şiirinden başka, Toros Türküsü, Hepimizin Bildiği, Aysel’e Mektuplar ve Bir Kız Gelin Olduydu başlığını taşıyan 4 şiir daha var.

Sonra şu oldu: Dünkü paylaşımım sonrasında değerli yazar Lütfiye Aydın’ın önerisiyle, akşam saatlerinde 70’li yılların ünlü dergisi “Sesimiz”in yayıncısı, şair-yazar Hasibe Ayten’den Azime Hanım’ın telefonunu rica ettim. Ardından, Hasan Hüseyin Korkmazgil’in saygın eşi Azime Korkmazgil’e ulaşıp konuyu anlatarak bu şiirlerin bulunma öyküsünü ayrıntılarıyla açıkladım. Azime Hanım çok sevindi, bunların çok değerli birer belge olduğunu, kendisine iletmemi istedi. Söyleşimiz sırasında, Adana Erkek Lisesi’nden, bu lisede öğrenim görmüş değerlerden de söz ettik: Yılmaz Güney, İlhan Selçuk, Demirtaş Ceyhun, Nihat Ziyalan, Özcan Karabulut, Zafer Doruk, Ahmet Erhan ve daha kimler kimler… Ayrıca bu lisede öğretmenlik yapmış Nurullah Ataç ile Arif Nihat Asya’yı nasıl unutabilirdik. Söyleşinin satır aralarında Arif Nihat Asya’nın Hasan Hüseyin Korkmazgil’in bu lisede öğretmeni olduğunu da öğrendim. Tam burada bu satırlarda anlatılan anıyı Azime Hanım’dan aktarmasam olmaz: Yıllar sonra Hasan Hüseyin Korkmazgil ve Azime Hanım’ın da bulunduğu bir toplantıda Mahmut Makal’la Arif Nihat Asya arasında tatsız bir tartışma geçer; Hasan Hüseyin, Mahmut Makal’ın haklı olduğunu bilse de sessiz kalmayı yeğler. Azime Hanım’ın beklentisi, Makal’la Asya arasındaki bu tartışmada Hasan Hüseyin’in Mahmut Makal’dan yana olmasıdır. Çünkü Makal’la Korkmazgil dünyaya aynı pencereden bakıyordur. Azime Hanım bunu sorduğunda, Hasan Hüseyin Korkmazgil, lise öğretmenine hâlâ duyduğu saygı ve sevgiye bağlar bu sessizliğini.

NOT: Dünkü paylaşımımda, bu şiirlerin Facebook sayfamda her gün bir tanesini sizlere sunacağımı yazmıştım. Oysa, bu değerli belgelerin burada yitip gideceği, doğrusunun bir dergide yayımlanmasıydı.
Dolayısıyla bu dergi de doğal olarak SarmalÇevrim olacak…

https://www.facebook.com/photo/?fbid=4498642593525269&set=a.131561676900071

(Duran Aydın/18 Eylül 2021)