İlksen Utlu ,Bu pahalılıkta bunca mekanı kim dolduracak?

Parasını ve zamanını savurarak değil de ne istediğini bilerek, farkındalıklı bir şekilde kullanmayı tercih eden birçok insan özgünlüğün, yalınlığın, basitliğin ve gerçek deneyimin peşinde.

Bodrum farklı yaşama alışkanlıklarına, tercihlerine ve beğenilerine hitap eden bin bir yüzü olan koca bir yarımada. Yine yeni bir yaz sezonu, yine isimleri değişen ama tatları pek de değişmeyen, yeni açılan bir sürü sezonluk mekan, yurt dışından ve şehir dışından ithal markalar, yine yaz boyu üzerine bolca konuşacağımız yeni yaz sezonu fiyatları…

Hem kendi gözlemlerim hem de mekan sahibi bazı arkadaşlarımın belirttiği üzere, bu bayram tatili beklenen yoğunluk yaşanmıyor Bodrum’da.

Bayramın birinci günü akşamüstü saatlerinde, muhtemel trafik sıkışıklığından çekinerek giriş yaptığım Bodrum beni şaşırttı. Çünkü ana yolda hiç trafikle karşılaşmadan Bitez’e giriş yaptım ve alışverişimi tamamlayıp yine pek bir insan ve araç yoğunluğuyla karşılaşmadan Gümüşlük’te bulunan evime ulaştım.

Genel olarak yaşadığım ve gezdiğim Gümüşlük-Ortakent-Bitez-Konacık güzergahında yollar sakindi. Bodrum’a bayramda giriş yaptığı söylenen on binlerce araç ve insan nerede bilemedim. Çoğunluğun sokaktaki fahiş fiyatlardan dolayı evlerinde vakit geçirdiklerini ve bir kısmının da Bodrum’un hemen yakınında bulunan Yunan adalarına geçiş yaptığını tahmin ediyorum.

Bu sezon da benim de etrafımda bulunan birçok insanın da kafasına takılan soru yine geçmiş yıllara benzer; hâlihazırda yıllardır var olan ve bu yaz sezonunda yeni açılan bunca mekanı kim dolduracak?

Rakamlar Bodrum’da çıldırmış vaziyette.

Yakın bir arkadaşım Yalıkavak’ta bir arkadaşını dinlemek üzere gittiği mekanda bir kokteyli 700 TL’ye içtiğini belirtti. Üstelik ne kokteylin ne de bulunduğu ortamın herhangi bir ayrıştırıcı, özel bir durumu olmadığı halde.

Maalesef son yıllarda özellikle yaz sezonunda mekanların birçoğunun birbirine benzediği, dünyada popüler olan bir dekorasyon stilinin Bodrum gibi kendine has bir dokusu olan bir kültüre bile devşirilmeye çalışıldığı bir anlayış hakim.

Bu şekilde özgünlükten yoksun, farkındalıksız ve sürdürülebilir olmayan tercihlerle ortaya çıkan, kimliksizleşmiş onca mekana sezonluk aktarılan kaynaklara üzülüyorum ve nasıl olup da kendilerini ayrıştıracaklar merak ediyorum.

Zaten içinde bulunduğumuz kriz ortamında rahat bir şekilde para harcayabilen bir grup insan. Bu grubun içinden hem özgünlüğü, yalınlığı, basitliği hem de Euro olmasına rağmen fiyatlarıyla daha makul bir çizgide seyreden Yunan Adalarını tercih eden insanları da çıkaracak olursak kim dolduracak onca mekanı?

Parasını ve zamanını savurarak değil de ne istediğini bilerek, farkındalıklı bir şekilde kullanmayı tercih eden birçok insan özgünlüğün, yalınlığın, basitliğin ve gerçek deneyimin peşinde.

Ondandır ki Yunan Adaları’nın kapılarında kuyruk kuyruk beklemekten çekinmiyor insanlar.

Etrafımda birçok insan, giriş çıkışta karşılaştıkları kuyrukları bile göz alarak Bodrum’un hemen karşı kıyısında bulunan; plajlarında giriş parası olmayan, garsonların insanları ne yiyip ne içecekleri konusunda darlamadığı, tiril tiril masalarda, halka açık, temiz plajlarda, küçük otellerde ve pansiyonlarda makul fiyatlara gerçek, samimi, yalın, özgün bir deneyim yaşayabildikleri Yunan Adaları’na seyahat etmeyi tercih ediyor.

Farkındalıkla para harcayan, ne istediğini bilen müşterilerin karnı suni, özgünlükten uzak, yalan, içi boş, kandırmaca hikâyelere tok ve artık kimsenin fırsatçılığa tahammülü yok.

Herkesin şu kısacık ve sayılı gün sayısına sahip yaz tatili döneminde verdiği paranın karşılığını alacağı, kendini iyi hissedeceği deneyimlere ihtiyacı var.

Bu konuda söylenecekler bitmez ama yeni sezona dair Bodrum tespitlerime bugünlük bir nokta koyup biraz da Bodrum havadisleri vermek isterim.

Efsane Halikarnas Yeni Halikarnassos Bodrum

Halikarnassos Bodrum

1979 yılında Süleyman Demir tarafında kurulan ve uzun yıllar Bodrum’un dünyadaki bilinirliğine katkı sunan bir Türkiye markası olan Halikarnas Disko, 2017 yılında Demir’in arsa sahibi ile yaşadığı anlaşmazlık sonucunda kapanmıştı.

Halikarnas The Club olarak tanıma fırsatım olmayan bu ikonik Bodrum mekanıyla bayramın birinci günü açılış daveti vesilesiyle Halikarnassos Bodrum olarak tanıştım. Burası nostaljik ama yeni bir yer. 2021 yılında tamamen yıkılan Halikarnas, bu proje ile yeniden inşa edilmiş. Halikarnas’ın eski resimlerinden gördüğüm kadarıyla yeni Halikarnassos’ta ufak tefek farklar var ama genel duygu korunmaya çalışılmış.

https://t24.com.tr/yazarlar/ilksen-utlu/bu-pahalilikta-bunca-mekani-kim-dolduracak,45326

Follower kaufen YouTube Likes kaufen Insta Follower kaufen YouTube Abonnenten kaufen TikTok Follower kaufen Instagram Likes kaufen TikTok Likes kaufen Deutsche Follower YT Likes kaufen Instagram Views kaufen TikTok Live Zuschauer kaufen Likes kaufen auf Instagram Deutsche Follower kaufen TikTok Views kaufen Buzzfan