ÇDSO “10 Kasım Atatürk’ü Anma Konseri” / Taşar Erkol

Konser Tarihi   : 8 Kasım 2024

Konser Saati    : 20:00

Konser Salonu : Adana Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu

 

KONSER PROGRAMI

 

CEM OSLO : YOLCULUK SUİTİ

J.HAYDN     : SENFONİ No: 44 (Matem)

 

Şef                              : HASAN NİYAZİ TURA

Solist                          : ANADOLU NEFESLİ BEŞLİSİ

 

HASAN NİYAZİ TURA

 

Doğum yeri ve tarihi : 1982İstanbul

 

Küçük yaştan itibaren kompozisyon, armoni ve kontrpuan çalışmalarına babası Prof. Yalçın Tura ile başladı. 7 yaşında Prof. Gönül Gökdoğan ile başladığı keman eğitimini, Prof. Nuri İyicil ile sürdürerek 2003’te mezun olduğu Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Prof. Hasan Uçarsu ile de özel olarak kompozisyon çalıştı.

2004 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açtığı Ulusal Beste Yarışması’nda, henüz 22 yaşındayken “1. Senfoni”si ile Büyük Ölçekli Senfonik Eserler kategorisinde Birincilik Ödülünü kazandı.

Kemanda ustalık çalışmalarını Prof. Cihat Aşkın ile sürdürerek 2006 yılında Cemal Reşid Rey’in Keman Konçertosu’nun ilk seslendirilişini gerçekleştirdi.

Şeflik çalışmalarına özel olarak Gürer Aykal’la başlayan Tura, 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Prof. Rengim Gökmen ile Orkestra Şefliği Yüksek Lisans çalışmalarını tamamladı. Ülkemizde CRR Senfoni Orkestrası, Hacettepe Senfoni Orkestrası, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Karşıyaka Oda Orkestrası ve Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın yanı sıra; Bulgaristan’da Sliven (İslimye) Senfoni Orkestrası (2011), Kazakistan’da Karaganda Senfoni Orkestrası (2012) ve Almanya’da Orta Saksonya Filarmoni Orkestrası (2014) ile şef olarak sahneye çıktı.

2012 yılında bestelediği ve ilk seslendirilişi aynı yıl Katar’da yapılan “Klarnet Konçertosu”, sırasıyla Letonya, İsviçre, Almanya, İsveç, Hong Kong ve ABD’nin yanı sıra ülkemizde de çeşitli solistlerce seslendirildi.

Şefik Kahramankaptan’ın proje ve librettosu, Nugzar Magalaşvili’nin koreografisi ile bestelediği “Aspendos: Yüzyılların Aşkı” balesi, 20. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nde (2013) sahnelendi.

  1. İstanbul Müzik Festivali’nin (2015) açılışında seslendirilen “Şehidin Türküsü” senfonik şiiri ile, “Konçertango” adlı keman konçertosunu besteledi, bu eserin Almanya’daki seslendirilmesinde (2017) solist olarak sahneye çıktı.

Andante dergisi 2016 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Bestecisi seçilen ve 2007-2018 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda 1. Keman grubu üyesi olarak çalışan Hasan Niyazi Tura, halen İstanbul devlet senfoni orkestrası ve Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nda Şef Yardımcısıdır.

 

ANADOLU NEFESLİ BEŞLİSİ

 

Gerek Türkiye gerek dünya arenasında ismini duyurmak amacı ile 2014 yılında bir araya gelen topluluk, nefesli beşli için bestelenmiş en önemli ve en değerli eserleri yorumlaması ve Türk bestecilerinin eserlerini seslendirip düzenlemesi ile özgün bir anlatıma sahiptir.

Amacı hem Türk bestecilere kentet müziği için ilham vermek hem de Anadolu’ ya ait değerlerimizi Türkiye ve Dünya arenasına yaymaktır.

Geleneksel müzik kültürümüz içindeki ezgileri modern batı enstrümanları ile buluşturan Anadolu Nefesli Beşlisi, eşsiz güzellikteki ezgileri yeni bir anlatım biçimiyle dinleyicilerin beğenisine sunuyor.

Kaynağı binlerce yıl öncesine dayanan geleneksel müzik kültürünün acılarla ve sevinçlerle harmanlanmış eşsiz örneklerini repertuvarında bulunduran Anadolu Nefesli Beşlisi; Anadolu’ nun zengin geleneksel müziklerinden derlenen türkülerini, aşıklarımızın deyişlerini yeni bir anlayış içinde yorumlamakta ve binlerce yıl öncesinden gerek hala devam eden geleneksel müzik kültürünün eşsiz örneklerini repertuvarında bulundurmaktadır.

 

 

CEM OSLU

 

1992 Adana doğumlu Cem Oslu, müzik eğitimine 12 yaşında özel piyano dersleri alarak başladı. Bir sene sonra Bilkent Üniversitesi Müzik Fakültesi’ne kabul edildi. Burada geçirdiği beş yıl içerisinde Sanem Berkalp ve Hande Dalkılıç ile piyano çalıştı.

2009 yılında düzenlenen 1.Kamuran Gündemir Piyano Yarışması’nda üçüncülük ödülü aldı.

Brüksel’de düzenlenen Musica Mundi adlı oda müziği festivaline davet edildi. Ankara, İstanbul, Antalya, Mersin, Malatya ve Adıyaman’da resitaller verdi. Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde Edvard Grieg’in Piyano Konçertosu’nu, Bursa Bölge Senfoni Orkestrası eşliğinde Sergei Rachmaninoff’un 1.Piyano Konçertosu’nu seslendirdi.

  1. Antalya Uluslararası Piyano Festivali kapsamında düzenlenen “Genç Yetenekler Konseri” nde yer aldı. 17 yaşında Viyana Konservatuvarı’na kabul edilerek Prof. Roland Batik’ in sınıfına katıldı.

İtalyan orkestra şefi Marino Formenti’nin Viyana Musikverein’da düzenlediği Carte Blanche adlı çağdaş müzik projesinde yer aldı.

Kasım 2011’de Çağdaş Dönmezer ile Van depremzedelerine yardım amacıyla düzenlediği “İki Piyano-İki Kültür”  konserinde kendisine ait olan türkü düzenlemelerini seslendirdi.

Müzik teknolojilerine ve kompozisyona karşı artan ilgisinin etkisiyle 2012 yılında, çalışmalarına Berklee College of Music’te devam etmek için Boston’a taşındı.

Batık Çığlıklar (Sunk Clamors) isimli eseri, “ALEA III Oda Müziği Grubu” tarafından seslendirildi.

Boston ve Los Angeles’te piyano resitalleri verdi.

2014 yılında MTNA (Music Teachers National Association) tarafından Amerika’da düzenlenen beste yarışmasında “Piyanolu Trio için Müzik” adlı eseri Massachusetts Eyaleti ve Doğu Amerika genelinde birincilik, Amerika genelinde ikincilik ödülü kazandı. Bu eserin Türkiye prömiyeri “12. Mersin Uluslararası Müzik Festivali” nde yapıldı.

İki sene içerisinde Berklee’ nin elektronik müzik ve film müziği bölümlerinden mezun oldu, Los Angeles’e taşındı.

2014 yılında Alien’s Sister”,  2015 yılındaThe Thirty-Nine Days” , 2016 yılında daInterior Night”  filmlerinin müziğini besteledi.

Cem Oslu çalışmalarını müzik direktörü, konser ve film müziği bestecisi, piyanist ve eğitimci olarak Los Angeles’ta sürdürmektedir.

 

YOLCULUK SUİTİ

 

Yapıt 5 ayrı bölümdür:

 

Yolculuk : I.    Açılış

Yolculuk : II.   Ateş Başında

Yolculuk : III. Veda Müziği

Yolculuk : IV. Yürüyüş

Yolculuk : V.  Balıkçı’nın Oğlu

 

JOSEPH HAYDN

 

Doğum tarihi ve yeri            : 31 Mart 1732 Rohrau, Avusturya

Ölüm tarihi ve yer               : 8 Mayıs 1809, Viyana

 

Klasik dönemin ünlü Avusturyalı Bestecisi. Hem Mozart’ı hem Beethoven’i etkilemiştir. Baba Haydn olarak bilinir. En çok senfoni türündeki eserleriyle tanınır; bu türde 104 eser vermiştir.

Yoksul bir ailenin çocuğu idi. Ailesi onu, 6 yaşında iken bir koroya katılmak üzere Viyana’ya gönderdi. Sesi kalınlaştıktan sonra da Viyana’da kalarak müzisyenlik yapmaya devam etti, bestecilik dersleri aldı. 1761’de Esterházy ailesinin yanında iş buldu ve hayatının 30 yıldan fazlasını bu soylu aileye hizmet ederek geçirdi. İşi, onların istekleri ve ihtiyaçlarına uygun müzik bestelemekti.

Diğer bestecilerden ve müzik çevrelerinden uzak oluşu, onun yaratıcılığını ortaya çıkardı, ününün yayılmasına ise engel olmadı. 1780’lerde besteleri tüm Avrupa’da çalınmaktaydı. Ününden ötürü çeşitli yerlere davet edilir ve davet edildiği şehirde ilk kez çalınmak üzere bir eser bestelemesi istenirdi. Bu şekilde yazdığı Paris Senfonileri ve Londra Senfonileri en çok bilinenlerdir.

Yaylı dörtlüleri için yazdığı eserlerde de kendinden öncekilerden farklı olarak her çalgıya eşit rol vererek yenilik getirmiş ve bu düşüncesiyle Mozart’ı etkileyerek Haydn’a adanmış altı kuartet bestelemesine neden olmuştur. Beethoven’ın ilk dönem eserlerinde de Haydn etkisi görülür. İki sanatçının 1781’de başlayan arkadaşlıkları yıllarca sürmüştür. Beethoven’a ise Esterházy sarayında özel ders vermiştir.

100 kadar senfoni, çok sayıda konçerto, oda müziği eserleri, 40 sonat, şarkılar, oratoryolar bestelemiştir.

Haydn, Esterházy ailesinin müziksever üyesi Prens Nikalaus öldükten sonra emekli olmuş ve daha önce Viyana’ya kadar gitmesine bile izin verilmeyen ortamdan kurtulup seyahat özgürlüğüne kavuşmuştur. 2 defa İngiltere’ye giden Haydn, Oxford Üniversitesi’nden fahri doktor unvanını aldı; ömrünün son yıllarında ise Viyana’ya yerleşerek koro ve orkestra için Yaratılış Oratoryosu, Mevsimler Oratoryosu gibi dini koro ve orkestra eserleri besteledi.

 

SENFONİ        No: 44     Mi Minör

Bestelendiği tarih : 1772 (Halk arasında “Matem” olarak bilinir)

Bir hikâyeye göre Haydn, bu senfoninin yavaş bölümünün cenazesinde çalınmasını istemiştir.

Eser; iki obuafagot, iki korno (Mi ve Sol’ de), sürekli çalgı ( klavsen ) ve yaylılar için bestelenmiştir.

Dört bölümden oluşmaktadır:

  1. Allegro con brio
  2. Minuet Mi minör – Trio
  • Adagio
  1. Final: Presto

Birinci bölüm     :     Allegro con brio

Parça, Haydn’ın Sturm und Drang (fırtına ve stres) döneminin tipik bir örneğidir. Sonat formunda, bölüm boyunca tekrarlanan, birlikte çalınan dört notalı bir motifle başlar. Kısa bir Mi minör periyodundan sonra, Sol majördeki ikinci konu, en tam haliyle aniden belirir. Geliştirme bölümü, özellikle ikinci temanın ilk yarısı olmak üzere her iki temayı da geliştirir. İkinci temanın gelişimi durdurulamaz ve hiperaktif hale gelir ve sonunda, özetleme için Mi minöre geri modüle edilmeden önce doruğa ulaşır. İlk konu, tonikte en tam haliyle tekrarını alır. Bu sefer tonikteki ikinci tema, yalnızca kendisinin ikinci yarısını tekrar eder, çünkü ilk yarı, yukarıda yazıldığı gibi, geliştirme bölümünde yaygın olarak kullanılmıştır. Bunun yerine, ortada kısa bir bölüm vardır ve bu, ikinci temanın uzunluğunun serimle aynı kalmasına yardımcı olur.

İkinci bölüm       :     Minuet – Trio

Alışılmadık bir şekilde, Mi minör bir minuet ve Mi majör bir triodur.

Eser, Minuet’i ikinci sıraya koyan Klasik dönemin birkaç senfonisinden biridir (diğerleri arasında Haydn’ın 32. ve 37. ve kardeşi Michael’ın 15. ve 16. senfonileri bulunur). Minuet, alt tellerin üst telleri tek bir ölçü geride bıraktığı, üst ve alt teller arasında bir “Diyapazon Kanonu” biçimindedir. Haydn daha sonra Op.76’daki ünlü “Cadılar Minueti” nde alt tellerin, üst telleri bir ölçü geride bıraktığı benzer bir çift kanon kullanacaktır .

Üçüncü bölüm    :     Adagio

Yavaş tempodadır. Mi majördedir ve yaylılar susturulmuştur.

Dördüncü bölüm :     Final – Presto

İlk bölüm gibi sonat formunda, bölümü ünison olarak açan bir figür tarafından domine edilir. Oldukça kontrpuanlı, zamanın diğer minör anahtarlı eserlerinin çoğunda olduğu gibi majör anahtarda bitmek yerine Mi minörde biter.

Tüm hareketlerin toniği aynı olduğundan eser homotonaldir .

Taşar ERKOL