İlksen Utlu, Aydınlığın zaferi

‘Gündüz’ galip gelir ve güneş yeniden doğar

Dün itibariyle yılın en uzun gecesi Şeb-i Yelda’yı arkamızda bıraktık.

‘Kış Gün Dönümü’ olarak bildiğimiz 21 Aralık, aynı zamanda Eski Türk inanışlarına göre ‘güneşin yeniden doğuşu’nu temsil eden özel bir gün.

Bu eski Türk inanışına göre gece ile gündüz devamlı bir savaş halindedir. 21 Aralık’taki savaşta, uzun süren mücadelenin sonunda ‘Gündüz’ galip gelir ve güneş yeniden doğar.

Aydınlığın karanlığı yenmesini, güneşin zaferini, yaşamın döngüsünü ve umudun yeniden doğuşunu simgeleyen bu özel gün Türk mitolojisinde Nardugan Bayramı olarak kutlanır.

Nardugan

Nar; güneşin ve bereketin simgesidir. Bu eski geleneğe göre; 21 Aralık’ta bereketin, refahın, yenilenmenin simgesi olan bu meyve evin kapısının önünde kırılır. Kırılan nar ne kadar patlar, taneleri ne kadar geniş bir alana dağılırsa, evin bereketi ve bolluğu o kadar artar.

Tarih boyunca pek çok insan topluluğu tarafından farklı isimlerle anılan bu özel günlere inanmak veya inanmamak, gelenekleri devam ettirmek veya ettirmemek, ritüelleri yerine getirmek veya getirmemek herkesin kendi tercihi.

Fakat şu bir gerçek ki; ne olarak adlandırılırsa adlandırılsın, doğada belli zamanlarda gerçekleşen dönüşüm ve döngüleri gözlemlemeye zaman ayırmamız, farkına varmamız, anlamaya çalışmamız ve bu döngülerle uyumlanmamız, bize hayatın hızı içinde unutmaya yüz tuttuğumuz, ‘doğanın ayrılmaz bir parçası’ olduğumuz gerçeğini hatırlatması açısından çok değerli.

https://t24.com.tr/yazarlar/ilksen-utlu/aydinligin-zaferi,47761