Adana, “Kendi Kelebeğini Keşfet” projesiyle Gelecek Turizmde’nin “10 Yıl 10 Şehir 10 Hikaye” adlı kitapta yer aldı

Gelecek Turizmde ile 10 Yıl 10 Şehir 10 Hikaye

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Anadolu Efes ortaklığında sürdürülebilir turizm projeleri ile yerel kalkınmaya destek olan “Gelecek Turizmde”nin 10’uncu yılı anısına yayınlanan “10 Yıl, 10 Şehir, 10 Hikaye” kitabı, okurlarla buluştu.

Türkiye’nin en uzun soluklu kurumsal sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Gelecek Turizmde ile Adana Saimbeyli’de desteklenen “Kendi Kelebeğini Keşfet” projesinin hikayesi, proje sorumluları tarafından anlatıldı. Mustafa Seven’in fotoğraflarıyla renklenen “10 Yıl 10 Şehir 10 Hikaye” adlı kitapta Mete Horozoğlu da proje ile ilgili izlenimlerini paylaştı. Horozoğlu projeye dair izlenimlerini şöyle özetledi; “Umarım bu girişim, bir kelebek etkisini tetikler ve Saimbeyli, hak ettiği değeri görür. Çünkü gerçekten muhteşem doğası, samimi halkı ve kelebek çeşitliliği ile bunu hak ediyor.”

Türkiye’nin turizm potansiyelini ortaya çıkartmak, bu alanda istihdamı artırmak ve sürdürülebilir turizm projeleri ile yerel kalkınmaya destek olmak amacıyla başlatılan Gelecek Turizmde projesinin 10’uncu yılı nedeniyle hazırlanan, “10 Yıl, 10 Şehir, 10 Hikaye” kitabı, okurlarıyla buluştu. Kitapta; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Anadolu Efes ortaklığında yürütülen ve Türkiye’nin en uzun soluklu kurumsal sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Gelecek Turizmde ile Türkiye’nin dört bir yanında desteklenen projeler ve değişen hayatların hikayeleri anlatıldı. Sunay Akın, Refika Birgül, Mutlu Tönbekici, Saffet Emre Tonguç, Günseli Özen, Derin Sarıyer, Yaşar, Mete Horozoğlu ve Ayşe Arman gibi ünlü isimlerin kaleminden aktarılan hikayeleri, fotoğraf sanatçısı Mustafa Seven çarpıcı kareleriyle ölümsüzleştirdi.

 

Anadolu Efes: “Sürdürülebilirliğe önem veriyoruz”

Anadolu Efes Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban, “10 Yıl, 10 Şehir, 10 Hikaye” kitabıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Anadolu Efes olarak, birçok farklı alanda toplumsal gelişime ve yerel kalkınmaya hizmet eden sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiriyoruz. İmzamızın olduğu her alanda sürdürülebilirliğe önem veriyoruz. 2007 yılında, Kültür Bakanlığı ve UNDP ortaklığı ile başlattığımız Gelecek Turizmde adlı sosyal sorumluluk projemizin 10’uncu yılına ulaşmasından büyük mutluluk duyuyoruz. 10 yıllık serüvenimizde, sadece sürdürülebilir turizm projelerini desteklemekle kalmadık, aynı zamanda bir çok hayata da dokunduk. Hazırladığımız bu özel kitapla; Erzurum Çoruh Vadisi’nde, Mardin’de, Bursa’nın Misi köyünde, İzmir’in Seferihisar ilçesinde, Şanlıurfa’da, Malatya Arslantepe’de, Karabük Safranbolu’da, Isparta Keçiborlu’da, Adana Saimbeyli ve Balıkesir Edremit’teki projeleri ve değişimine tanık olduğumuz hayatları, çok değerli isimlerin kalemi ve gözüyle kalıcı hale getirdik.”

 

Kültür Bakanlığı: “Kültürel ürünlerin ve değerlerin tanınmasını ve korunmasını sağlıyoruz”

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Turizm Uzmanı/Grup Sorumlusu Beril Yamaner ise ülke genelinde turizm potansiyeline sahip alanlarda, varolan potansiyelin değerlendirilmesi turizme kazandırılabilmesi amacıyla çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Gelecek Turizmde, sürdürülebilir turizme önemli katkılar sağlayan bir proje. Güçlü işbirliğimiz sayesinde 10 yılda 10 farklı deneyim yaşadık. Her biri bir diğerinden kıymetli ve başarılı 10 hikayeyi, bu kitap aracılığıyla geniş kitlelerle paylaşmak istedik. Ortak çalışma sürecimizin hedeflere ulaşmada sağladığı başarı göz önünde bulundurulduğunda; daha da güçlendirilerek sürdürülmesi, kültürel ürünlerin ve değerlerin tanınması, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacaktır.”

 

UNDP: “Topluma rağmen değil, toplumla beraber…”

UNDP Yerel Sosyo-ekonomik Kalkınma Sektör Yöneticisi Bülent Açıkgöz’de açıklamasında, “Biz UNDP olarak turizmi, yerel kalkınmada önemli bir araç olarak görüyoruz” dedi. Açıkgöz sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada toplum temelli sürdürülebilir turizm yaklaşımı hızlı bir biçimde gelişmeye ve yaygınlaşmaya devam ediyor. Gelecek Turizmde’nin temelinde de ‘topluma rağmen’ değil ‘toplumla beraber’ felsefesi yatıyor. Gelecek Turizmde’nin dikkate değer bir sürdürülebilir turizm modeli haline gelmesinde en önemli etken, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Anadolu Efes ile 10 yıldır süren işbirliğimizdir. 10 yılda yereldeki paydaşlarımızla birlikte biriktirdiğimiz hikâyeleri bugün bir kitap halinde sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Hiç şüphesiz Gelecek Turizmde mevcut ve yeni başarı hikâyeleri ile adından söz ettirmeye devam edecektir…”

 

“10 Yıl 10 Şehir 10 Hikaye”, www.gelecekturizmde.com web sitesinde de yer alıyor.